Kabinet richt Invest-NL op voor Nederlandse ondernemers

Henk Kamp

Investeringsinstelling Invest-NL moet met een kapitaal van 2,5 miljard euro het ondernemen makkelijker maken voor Nederlandse ondernemers en bedrijven, aldus ministers Kamp (Economische Zaken), Dijsselbloem (Financiën) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in een brief aan de Tweede Kamer.

Invest-NL werkt aanvullend aan wat banken en pensioenfondsen doen en kan indien nodig risicokapitaal verstrekken aan ondernemingen. Invest-NL wordt een privaatrechtelijke staatsdeelneming. De Staat is de enige aandeelhouder en stort jaarlijks kapitaal in Invest-NL. Dit wordt vanaf 2017 opgebouwd naar 2,5 miljard euro. Het kabinet gaat het voorstel voor Invest-NL de komende maanden verder uitwerken en streeft ernaar om de instelling begin 2018 operationeel te hebben.

Minister Kamp: "De komst van Invest-NL is belangrijk voor Nederlandse ondernemers en bedrijven. Dankzij Invest-NL wordt het financieren van projecten makkelijker, kunnen ondernemers een garantie ontvangen die hen investeringszekerheid biedt en worden bedrijven geholpen met een exportkredietverzekering. Door dit bij 1 loket onder te brengen zorgen we voor meer duidelijkheid en maken we het ondernemers makkelijker.' De bewindspersoon vervolgt: 'Invest-NL zorgt daarnaast voor meer durfkapitaal voor startende en doorgroeiende bedrijven en voor een betere toegang tot Europese financiering. Dankzij Invest-NL is er straks méér geld om méér te doen voor méér ondernemers."

Reactie toevoegen

 
Pensioen miljoenen deelnemers daalt fors

Pensioen miljoenen deelnemers daalt fors

Volgens interne berekeningen van Sociale Zaken zullen de pensioenen van 12,6 miljoen deelnemers de komende twee jaren dalen met gemiddeld 8,2 procent. Een woordvoerder...

Pensioenfondsen door nieuwe rekenmethodiek uit problemen

Pensioenfondsen door nieuwe rekenmethodiek uit problemen

Ook pensioenfondsen krijgen te maken met een versoepeling van de regels. Daarmee zijn grootschalige pensioenverlagingen van de baan, aldus het Financieele Dagblad....