"Maatregelen van 2008 worden uitgehold waar we bijstaan"

The Big Short filmposter

"Kom je uit de bioscoop, besef dan wel dat je in een continent leeft dat weer hard op weg is Amerika na te jagen. In Europa hebben de banken weer vrij spel en drijven ze net als voor 2008 de hausse op de huizenmarkt aan. Het lijkt wel 2006." Dat schrijft Joris Luyendijk in nrc over de vorige week in Nederland uitgekomen 'crisisfilm' The Big Short.

Volgens Luyendijk bestaan oude mechanismes nog steeds. "The Big Short toont precies het gemis aan afschrikkingsmechanismen in 2008. En nu? Grote banken zijn nog steeds beursgenoteerd. Risico’s nemen met andermans geld maakt bankiers nog steeds rijk. Het zag ernaar uit dat het Verenigd Koninkrijk een einde zou maken aan de perverse prikkels. Een wet zou het mogelijk maken bankiers te vervolgen voor roekeloos gedrag. Maar toen de Conservatieven vorig jaar de verkiezingen wonnen, haastte de opvolger van Darling, George Osborne, zich om de maatregel op een zijspoor te zetten. Hij ontsloeg zijn strengste toezichthouder en beloofde ‘een nieuwe regeling’.

"Waar staan we, zeven jaar later? Geen enkele topbankier kreeg gevangenisstraf. Heeft iemand van hen zijn onverdiende bonus of salaris teruggegeven? Maatregelen van na 2008 worden uitgehold waar we bij staan, diepere oorzaken blijken nog steeds niet aangepakt. Occupy moet maar eens een reünie organiseren om de hoop ceremonieel te begraven."

Luyendijk is auteur van het veelgelezen en veelgeprezen boek 'Dit kan niet waar zijn' over de mores in de financiële wereld voor de crisis. Van het boek werden meer dan 300.000 exemplaren verkocht. Daarmee was het het bestverkochte boek in Nederland in 2015.

Reactie toevoegen

 
Van 't hek: "lawaai maken tegen zorgverzekeraars"

Van 't hek: "lawaai maken tegen zorgverzekeraars"

Misschien moeten de zorgverzekeraars zich zorgen gaan maken over het 'T-mobile'-effect, nu cabaretier Youp van 't Hek oproept tot protest tegen de machtspositie...

Joris Luyendijk voorspelt nieuwe, nog grotere crisis

Joris Luyendijk voorspelt nieuwe, nog grotere crisis

In een interview in Volzin voorspelt journalist Joris Luyendijk een nieuwe, nog veel ergere crisis. Hij luidt de alarmklok nadat hij als journalist voor The Guardian...