Mike Pieters winnaar Johan de Witt scriptieprijs 2019

Johan de Witt

Mike Pieters MSc (1995) is de winnaar van de Johan de Witt scriptieprijs van het Koninklijk Actuarieel Genootschap. Dit voor zijn scriptie Micro-economic Stochastic Loss Reserving, die hij schreef voor zijn studie Quantitative Finance aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In zijn scriptie modelleert Pieters verschillende stappen in het afhandelingstraject van schadereserveringen als afzonderlijke processen. Hij breidt de bestaande methodiek uit door voor proces- en parameteronzekerheid een Bayesiaanse aanpak te kiezen. Bovendien houdt Pieters rekening met afknotting: op enig moment weten we alleen dat een processtap langer duurt dan een bepaalde tijd, en niet hoe lang die stap precies duurt. De berekeningen zijn uitgevoerd op meerdere rekeneenheden van de computer, en waar nodig ook op de grafische rekeneenheid.

Volgens de jury, bestaande uit wetenschappers en actuarissen, is de scriptie methodologisch boeiend, maar is ook de numerieke implementatie van de Bayesiaanse methoden geen sinecure. De toepassing op een portefeuille van rechtsbijstandsverzekering is heel passend, omdat bij deze verzekeringsvorm het afhandelingstraject behoorlijk variabel is.

Tijdens het Najaarscongres van het Koninklijk Actuarieel Genootschap ontving Mike Pieters uit handen van juryvoorzitter Jos Berkemeijer AAG een beeldje van Johan de Witt en een geldbedrag van €5.000.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Trilogie over Johan de Witt

Trilogie over Johan de Witt

Een trilogie over Johan de Witt? Dat is waar Jean-Marc van Tol (ook bekend van de Fokke & Sukke-cartoons) aan werkt. In het eerste deel ligt de focus echter...