Moneywise wil snel duidelijkheid over berekening boeterente

Jeroen Wolfsen 2017

Ongewenst. Zo noemt Moneywise de onduidelijkheid die volgens haar is ontstaan doordat AFM en Kifid de boeterente onder de Europese hypothekenrichtlijn anders berekenen. Jeroen Wolfsen van Moneywise: "Deze onduidelijkheid levert voor klanten duizenden euro's verschil op in de hoogte van de te betalen boeterente. Het mag duidelijk zijn dat de manier waarop Kifid hier naar kijkt in het nadeel van de consument is."

Volgens de Mortgage Credit Directive (MCD) mag de vergoeding sinds 14 juli 2016 niet groter zijn dan het financiële nadeel dat aanbieders hebben door het aflossen van de hypotheek. Ook moeten aanbieders hun klanten duidelijk uitleggen hoe de vergoeding is berekend.

"Helaas zijn de twee belangrijkste spelers op dit gebied het oneens met elkaar", aldus Wolfsen. "De AFM zegt in haar leidraad over dit onderwerp: voor hypotheken die worden afgelost na 14 juli 2016 moeten banken rekening houden met de nieuwe manier van berekenen van boeterente, ook als de hypotheek is afgesloten voor 14 juli 2016. Het Kifid Heeft echter in twee recente uitspraken het tegenovergestelde gezegd: de nieuwe manier voor het uitrekenen van boeterente geldt niet voor hypotheken die zijn afgesloten voor 14 juli 2016."

 

Reactie toevoegen

 
"atp vraagt te veel geld voor omzetten lijfrentepolis"

"atp vraagt te veel geld voor omzetten lijfrentepolis"

Tussenpersonen vragen te veel geld voor het omzetten van een lijfrentepolis, vindt MoneyWise.nl. MoneyWise, naar aanleiding van het verdwijnen van het spaarloon...