Niet iedereen al voor verzekering overstromingsrisico

Overstroming

Vooralsnog weinig enthousiasme bij de lezers van het Algemeen Dagblad voor de verplichte verzekering van het overstromingsrisico die eraan zit te komen. "Gaan mensen in de risicogebieden dan ook meebetalen aan mijn duurdere fiets- en autoverzekering omdat ik in een risicogebied voor diefstal woon?"

Het Algemeen Dagblad berichtte zaterdag over de collectieve dekking van het overstromingsrisico die het Verbond van Verzekeraars heeft uitgedacht en waarschijnlijk vanaf 2014 in werking treedt. De ingezonden reacties in de krant maandag zijn weinig enthousiast; mensen die geen of weinig risico lopen, voelen er niet voor om mee te betalen. Erger is dat er weinig vertrouwen uit blijkt in de verzekeraars: "Een verplichte polis voor iedereen. Mooie praatjes van de verzekeraars die alleen maar uit zijn op extra inkomsten." De krant zelf vindt de oplossing die de verzekeraars hebben uitgedacht wél acceptabel: "In sommige gevallen, zoals bij overstromingen, moet gewoon het solidariteitsbeginsel gelden." Als het aan verzekeraars ligt, is vanaf uiterlijk 2014 het overstromingsrisico collectief gedekt op de reguliere brandverzekeringen, zoals inboedel-, inventaris- en opstalverzekering. Het Verbond: "De leden hebben ermee ingestemd om hiervoor het komende jaar de bindende regeling verder uit te werken. De regeling zal in de loop van 2013, maar uiterlijk 1 januari 2014 in werking treden, onder voorbehoud van een positieve ‘informele zienswijze’ van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Verzekeraars willen het overstromingsrisico in Nederland algemeen verzekerbaar maken, zodat burgers en bedrijven duidelijk weten waar ze aan toe zijn in geval van overstromingsschade. Bovendien komt dit soort schade hierdoor niet langer alleen voor rekening van de overheid, die gedupeerden nu tegemoetkomt via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen. Nederland is een van de weinige Westerse landen dat geen (wettelijke) dekking kent tegen dit soort catastrofes."

Reactie toevoegen

 
Verbondsleden omarmen zelfregulering herstelkosten

Verbondsleden omarmen zelfregulering herstelkosten

Met het oog op het provisieverbod hebben de leden van het Verbond ingestemd met zelfregulering over herstelkosten. "Dit is een nieuwe standaardprocedure waarmee...