Oud-topman sns-reaal legt functie hfc neer

Sjoerd van Keulen

Sjoerd van Keulen, oud topman van SNS Reaal, is per direct terug getreden als voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Holland Financial Centre (HFC).

De stichting Holland Financial Centre is een publiek-private samenwerking van de financiële sector, de overheid en de toezichthouders. Als samenwerkingsverband richt het Holland Financial Centre zich op de ontwikkeling van een sterke financiële sector in Nederland. Zijn taken worden overgenomen door penningmeester Jan Nooitgedagt.

Van Keulen, de voorganger van topman Ronald Latenstein, was in 2006 verantwoordelijk voor de aankoop van Bouwfonds, de vastgoedportefeuille die SNS Reaal uiteindelijk naar de afgrond leidde. Van Keulen ligt onder vuur. Premier Rutte zei vrijdag in zijn persconferentie dat de ondergang van SNS kon gebeuren door mismanagement van bestuurders en de Tweede Kamer wil onderzoeken of uitgekeerde bonussen aan bestuurders kunnen worden teruggevorderd. 

De reactie van Van Keulen:"“Ik heb met ontsteltenis kennis genomen van de ontwikkelingen bij SNS Reaal, uitmondend in een nationalisatie. Dat heeft mij bijzonder geraakt. Ik heb besloten per direct af te treden als Voorzitter van het Holland Financial Centre; Lid van de Raad van Commissarissen van APG; boegbeeld van het Topsectorenbeleid; en Vicevoorzitter van het regieorgaan internationale acquisitie & vestigingsklimaat.”

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Rob - 4 februari 2013

Beste mensen, alle aandacht en wrok richt zich nu op Van Keulen. Maar ook Latenstein was toen als bestuurder al actief en wat te denken van het leger extra goed verdieners op hoger en middel management. Al die dikdoenerige marketeers... samen een groep van enige honderden die, mét Van Keulen, mede verantwoordelijk zijn voor dit drama wat ons per gezin € 1.000 kost. Tot vandaag zijn salarissen en bonussen daar boven brancheniveau en die branche zit in zijn geheel al duidelijk boven marktniveau. Dus: aanpakken, saneren, loon matigen en breed beginnen met SNS Reaal!

Pieter - 4 februari 2013

@Gerda Nee, dat 1e beweer ik niet. En daarom schreef ik dat ook niet. Het 2e is iets dat ik wel bedoel. En wat je laatste opmerking betreft: lees nog eens terug en probeer het te begrijpen.

Pieter - 4 februari 2013

@Tom Je moet natuurlijk niet zover doordraven dat je in je eigen staart bijt. Goede bestuurders moet je goed betalen. Dat je met hoge salarissen incompetente bestuurders aantrekt is natuurlijk onzin. Dat op vacatures met hoge salarissen (ook) incompetente mensen afkomen is begrijpelijk. Dat de selectie niet deugt is dat niet. En hoewel dat geldt voor het bedrijfsleven èn voor de overheid, gaat de overheid zelfs zover dat ze artsen die patiënten levenslange ellende (of hun levenseinde ....) bezorgen, gewoon laten doorwerken (Jansen Steur). En de VPRO publiceerde kort geleden een flinke lijst met "schadeloosstellingen" van tònnen per stuk, op onterechte gronden gegeven aan falende semi-publieke managers en zorgvuldig weggemoffeld in de boekhouding ........... en op kosten van de belastingbetaler. Ieder land krijgt de regering die het verdient (Churchill?) Waar hebben we het aan verdiend?!

Gerda - 4 februari 2013

@Pieter, Ehh....beweer je nu dat er belangenverstrengeling is tussen onze huidige volksvertegenwoordigers en de door de overhgeid aangestelde toezichtshouders DNB/AFM ? En beweer je nu, dat de bewindslieden eigenlijk al lang reden tot wantrouwen hadden moeten hebben in het functioneren van deze overheidsorganen? Nu vind ik jouw reactie toch wel een beejte onzinnig overkomen.

Pieter - 4 februari 2013

@Tom Dijsselbloem wilde DNB onder het werkterrein van de Algemene Rekenkamer brengen en DNB daarmee ook dwingen om alle informatie aan de AR te verschaffen die ze vraagt. Dus geen nieuw instituut met slapende toezichthouders met en dik salaris. De rekenkamer heeft al vaak bewezen hard en onafhankelijk te kunnen en durven zijn. Prima plan dus van Dijsselbloem. En daarom zal DNB zich daartegen blijven verzetten. Weer een potje worstelen ..... Dijsselbloem is niet van mijn politieke kleur, maar ik heb voorlopig een goede indruk van hem. Indrukwekkende lijst van falend toezicht, die je plaatste! Mijn ervaringen zijn niet anders.

Pieter - 4 februari 2013

@Martin Ben het voor bijna 100% met je eens. In Buitenhof kreeg ik een goede indruk van Dijsselbloem en meende hij het wel toen hij zei dat het gereedschap dat hij nodig had, er niet bleek te zijn. Dat is hem niet te verwijten. Nu nog zien dat hij het voor elkaar krijgt om de wet in die zin te wijzigen. Op één punt dat hij wel had kunnen en ook willen maken had hij wel al toegegeven aan DNB, dat zelf had zitten slapen boven het SNS Reaal-dossier: gewone obligaties zijn óók risicodragend kapitaal en die hadden dus ook afgeschreven moeten worden (had ruim 1 miljard gescheeld!). DNB schijnt het bedongen te hebben om dat niet te doen en ook door de belastingbetaler te alten opbrengen. Dat spelletje "armpje drukken" heeft Dijsselbloem dus al verloren. Ben benieuwd wat hij daar in de wetswijziging mee doet.

Tom - 4 februari 2013

Het blijkt keer op keer dat het bij mannen aan de top toch een sport is om te laten zien wie de grootste heeft. Kennelijk zit het verstand op een totaal verkeerde plek in hun lichaam. Het krijgen (verdienen kan ik het niet noemen) van veel geld in een functie geeft dan een soort goddelijkheid die tot zeer vreemde beslissingen leidt. Dat er veel betaald moet worden om goede bestuurders aan te trekken is wederom fout gebleken. Het betalen van veel geld aan bestuurders trekt juist incompetente bestuurders aan! Kennelijk zijn er in de top maar weinigen die nog een beetje fatsoen in hun denken hebben. De stelling daar is: als ik de zaak niet til, dan doet een ander het wel. Deze "goede" bestuurders worden te weinig gecorrigeerd en kunnen daarom hun gang maar gaan. Er moeten meer vrouwen in de top komen. Nu zijn er nog te weinig en die kunnen, helaas, niet op tegen de mannelijke overmacht. Pas als dat gebeurt zal er wat veranderen. De nieuwe generatie bestuurders is veel berekenender bezig. Ik ben er van overtuigd dat min. Dijsselbloem nu al precies weet waar hij werkt tegen de tijd dat hij 60 jaar oud is. Het ministerschap is alleen maar een opstapje in de verdere carriere.

Debeurs - 4 februari 2013

haha, inderdaad Martin. Boete vanaf een 500.000 euro, matiging naar draagkracht. En aan de top? Ach daar kan je honderden miljoenen door het putje spoelen, duizenden arbeidsplaatsen op de tocht zetten.. en wat gebeurt er? Hou vooral lekker je bonus.

Maarten - 4 februari 2013

Wie hoort in dit rijtje niet thuis? * Cees van der Hoeven * Rijkman Groenink * Dirk Scheringa * Willem Holleeder * Sjoerd van Keulen * Badr Hari * Ronald Latenstein * Ed Nijpels Antwoord: Willem Holleeder, want die heeft zijn straf al uitgezeten.

Martin - 4 februari 2013

Wanneer gaan we in deze branche nu eindelijk eens mensen die incapabel blijken te zijn, tuchtrechtelijk aanpakken? Als ik vergeet een klantprofiel op te maken, komt de AFM-overvalwagen mij ophalen en word ik standrechtelijk op het financiële dorpsplein geëxecuteerd. Mensen die een bank de afgrond in flikkeren, kunnen rustig verder golfen op de golfbaan en Zalm c.s. helpen hem wel weer aan een baantje. Ons kent ons, toch? Dijsselbloem "mist het gereedschap". Vreemd, bij "ons" is dat gereedschap er wel, lees: AFM. Agent, rechter en beul in één. Wedden dat Dijsselbloem dat ook nooit krijgt? Al die hotemetoten aan de top kennen mekaar en zullen elkaar heus niet laten afmaken. Berlusconi is er niks bij. En dan maar zeuren over die Grieken met hun verwerpelijke mentaliteit. De veroorzakers van de crisis daar hadden/hebben precies dezelfde functies en achtergronden als deze paljas. Dat is wat ons in Europa tenminste verenigd: de graaiende en falende top. Cynisch? Nee, optimist met levenservaring...

Staat heeft 900 miljoen schadeloosstelling SNS Reaal en SNS Bank uitgekeerd

Staat heeft 900 miljoen schadeloosstelling SNS Reaal en SNS Bank uitgekeerd

De Staat heeft in totaal circa 900 euro miljoen inclusief wettelijke rente uitgekeerd aan beleggers die in 2013 onteigend zijn toen de overheid SNS Reaal nationaliseerde....

Versluieren kapitaalbuffer SRLEV krijgt geen juridisch vervolg

Versluieren kapitaalbuffer SRLEV krijgt geen juridisch vervolg

Kwalijk, maar een aansprakelijkheidsstelling zit er niet in. Dat is de conclusie van minister Dijsselbloem na het afrondende onderzoek naar het zogenoemde saldocompensatiestelsel...

Reaal diep in het rood na voorziening Zwitserleven

Reaal diep in het rood na voorziening Zwitserleven

SNS Reaal heeft het boekjaar 2014 afgesloten met een nettoverlies van 712 miljoen euro. Een incidentele voorziening voor het verzekeringsbedrijf is de belangrijkste...

Voorziening zwitserleven zet SNS Reaal op verlies

Voorziening zwitserleven zet SNS Reaal op verlies

In de eerste helft van 2014 heeft SNS Reaal een nettoverlies geboekt van 125 miljoen euro, terwijl het verlies in het eerste halfjaar van 2013 uitkwam op 1.585 miljoen...

Rechter dwingt SNS Reaal bonussen uit te betalen

Rechter dwingt SNS Reaal bonussen uit te betalen

De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft SNS Reaal op 5 maart 2014 veroordeeld tot het uitbetalen van de variabele prestatiebeloning van de buitendienst...

Netto verlies sns Reaal verzekeringen loopt op

Netto verlies sns Reaal verzekeringen loopt op

SNS Reaal zag het netto verlies op de verzekeringsactiviteiten in 2013 verder oplopen. De solvabiliteit van de verzekeringsactiviteiten was "beperkt lager"....

Dijsselbloem belooft zwaarder toezicht

Dijsselbloem belooft zwaarder toezicht

Als financiële instellingen in de toekomst in zwaar weer terecht komen, kunnen ze rekenen op zwaarder en indringender toezicht waaraan de aandeelhouders mee...

Maarten Edixhoven weg bij Zwitserleven

Maarten Edixhoven weg bij Zwitserleven

Maarten Edixhoven is op 1 februari 2014 teruggetreden als directievoorzitter van Zwitserleven. SNS Reaal kondigde op 27 november 2013 aan dat hij in het eerste kwartaal...

Topman positief over toekomst SNS Reaal

Topman positief over toekomst SNS Reaal

Topman Gerard van Olphen van SNS Reaal schetse zaterdag in een interview met De Telegraaf een optimistisch toekomstbeeld. In hetzelfde interview zegt Van Olphen...

Holland Financial Centre beëindigt activiteiten

Holland Financial Centre beëindigt activiteiten

Het bestuur van de Stichting Holland Financial Centre (HFC), dat tot de nationalisatie van SNS Reaal in 2013 een publiek-private lobbyclub was, heeft haar activiteiten...