Rekenleeftijd voor maximale fiscale pensioenopbouw aangepast

Bejaarden

De rekenleeftijd voor de maximale fiscale pensioenopbouw wordt aangepast.

Het CBS heeft maandag de nieuwe raming van de macro gemiddelde levensverwachting bekendgemaakt. Als gevolg van de gestegen levensverwachting zal de pensioenrichtleeftijd met ingang van 1 januari 2018 worden verhoogd van 67 naar 68 jaar. De pensioenrichtleeftijd is een rekenleeftijd die wordt gebruikt voor de berekening van de jaarlijkse maximaal toegestane fiscale pensioenopbouw.

De pensioenrichtleeftijd is gekoppeld aan de gemiddelde resterende levensverwachting van de Nederlandse bevolking. De verhoging van de pensioenrichtleeftijd gaat in per 1 januari 2018 en heeft geen invloed op de fiscale pensioenopbouw voor die datum.

 

AOW-gerechtigde leeftijd naar 67 jaar en drie maanden

In de Algemene Ouderdomswet (AOW) is de stapsgewijze verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd vastgelegd.

Voor de periode na 2021 is de AOW-gerechtigde leeftijd automatisch gekoppeld aan de ontwikkeling van de levensverwachting. Daartoe is in de wet vastgelegd dat een eventuele verdere verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd jaarlijks wordt bepaald aan de hand van de macro gemiddelde resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd, die door het CBS wordt geraamd. De verhoging op basis van de resterende levensverwachting wordt telkens vijf jaar van te voren aangekondigd.

Het CBS heeft de raming van de macro gemiddelde resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd voor 2022 bekend gemaakt.
Op grond van artikel 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet komt de AOW-gerechtigde leeftijd voor het kalenderjaar 2022 als gevolg hiervan uit op 67 jaar en 3 maanden.
 

Reactie toevoegen

 
Kabinet slaat gat in pensioenopbouw werknemers

Kabinet slaat gat in pensioenopbouw werknemers

De pensioenplannen uit het regeerakkoord slaan een gat van 20 procent in de pensioenopbouw van werknemers. Om dit te repareren zullen werknemers jaarlijks 2,5 procent...