Rendement Nederlandse pensioenfondsen blijft achter

Bezorgd over pensioen

Nederlandse pensioenfondsen boekten in 2017 een relatief teleurstellend rendement van 4,5 procent. Een jaar eerder behoorden de fondsen nog tot de mondiale top 3 van beste beleggers, zo blijkt uit het jaarlijks pensioenoverzicht van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). 

Nederlandse pensioenfondsen beheren nog wel het hoogste percentage vermogen ten opzichte van het bbp (bruto binnenlands product). Met 182,5 procent van het bbp zijn we koploper in de 34 mondiaal welvarendste landen die zijn aangesloten bij de OESO. Het totale vermogen van pensioenfondsen in de OESO-landen is vorig jaar met ruim 11 procent gestegen.

De Nederlandse fondsen investeerden 81 procent over de grens en voeren ook daarmee de ranglijst aan. De totale Nederlandse pensioenpot bevatte eind 2017 meer dan 1338 miljard euro. Tien jaar geleden was dat nog krap 700 miljard euro.  

Reactie toevoegen

 
Kabinet slaat gat in pensioenopbouw werknemers

Kabinet slaat gat in pensioenopbouw werknemers

De pensioenplannen uit het regeerakkoord slaan een gat van 20 procent in de pensioenopbouw van werknemers. Om dit te repareren zullen werknemers jaarlijks 2,5 procent...