"Samenvoegen wetsvoorstellen pensioenkapitaal positief"

Geldbelangen logo

Stichting Geldbelangen noemt de samenvoeging van de wetsvoorstellen over pensioenkapitaal positief voor de consument.

Afgelopen vrijdag maakte staatssecretaris Klijnsma bekend dat haar wetsvoorstel ‘Variabele pensioenuitkeringen’ geschoven kan worden in het initiatiefwetsvoorstel ‘Uitbetaling pensioen in pensioeneenheden’ van VVD-kamerlid Helma Lodders. Daarmee wordt die laatste leidend.
Geldbelangen ziet hierdoor "grotere kansen voor wat zij steeds heeft bepleit. Onder andere om banken ook een rol te gaan laten spelen bij pensioenuitkeringen vanuit werkgever-/werknemersfeer (tweede pijler). Iets wat Helma Lodders al een aantal keren bepleit heeft. Verder kan een liberaal als Lodders er volgens Geldbelangen niet op tegen zijn dat pensioengerechtigden ook tijdens de uitkeringsperiode moeten kunnen kiezen om over te stappen van de ene uitvoerder naar een andere. Met name als het individuele regelingen zijn zoals bij verzekeraars. Geldbelangen vindt het heel gek dat je als individuele pensioengerechtigde de rest van je leven vast zit aan één verzekeraar.
"Ook heeft Lodders steeds kenbaar gemaakt om eventuele wettelijke belemmeringen weg te nemen waardoor pensioengerechtigden - die niet lang geleden hele lage pensioenuitkeringen van verzekeraars moesten accepteren (keurslijfpensioen)- hun contract kunnen open breken om te profiteren als de nieuwe wettelijke regels een beter pensioen mogelijk maakt. Lodders krijgt nu de unieke gelegenheid het goed te regelen; ook voor haar kiezers".
Er blijven echter ook pensioengerechtigden die hun uitkeringen liever vanuit een collectief ontvangen, merkt Geldbelangen. Daarin voorzag het initiatiefwetsvoorstel van Lodders niet. Het wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma juist wel. Geldbelangen vertrouwt er op dat die elementen uit het wetsvoorstel ‘Variabele pensioenuitkering’ in de voorstellen van Lodders zullen worden ingevoegd.
Geldbelangen roept de politici wel op om deze wetsvoorstellen "niet na het reces even snel af te handelen. Juist door het in elkaar schuiven moet goed bezien worden of de rechten van pensioengerechtigden niet zomaar ineens verloren gaan".


 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Chris de Bruin - 24 februari 2016

En dus ligt hier de schone taak voor bijvoorbeeld Geldbelangen, om te zorgen dat het voorbereidingsproces tot aan de Kamerbehandeling heel goed begeleid wordt. Alles succes Rob!

Geldbelangen: Enquête Waardering Banken

Geldbelangen: Enquête Waardering Banken

Stichting Geldbelangen is de Enquête Waardering Banken gestart, om te zien of de maatregelen van de banken om het klantbelang centraal te stellen werkelijk...

Klijnsma: voorstel variabele pensioenuitkering snel indienen

Klijnsma: voorstel variabele pensioenuitkering snel indienen

Staatssecretaris Klijnsma heeft oog voor de knelpunten bij pensioenkapitaalregelingen. Tijdens het symposium van stichting Geldbelangen zei Klijnsma dat ze de wet...

"herinvoering pensioenknip eerste stap in goede richting"

"herinvoering pensioenknip eerste stap in goede richting"

De Stichting Geldbelangen noemt "herinvoering van de 'pensioenknip' een eerste stap in de goede richting tegen het keurslijfpensioen". Volgens de stichting...

"rente eisen bij te laat uitkeren pensioenkapitaal"

"rente eisen bij te laat uitkeren pensioenkapitaal"

De Consumentenbond raadt aan een rentevergoeding van de verzekeraar te eisen als deze te laat is met het uitkeren van pensioenkapitaal. De bond in haar Geldgids:...