Uitzondering op bonusplafond regelmatig gehanteerd

Jeroen Dijsselbloem 2016

Banken en verzekeraars maken regelmatig gebruik van de mogelijkheid bepaalde medewerkers een hogere bonus toe te kennen dan het plafond van maximaal 20 procent van het vaste salaris. Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer over de eerste indrukken in de praktijk met betrekking tot de op 7 februari 2015 in werking getreden Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo).

Dijsselbloem: "Op basis van de informatie van DNB blijkt dat 109.239 van de 160.420 personen werkzaam bij Nederlandse banken aanspraak kunnen maken op een variabele beloning. Bij verzekeraars gaat het om 38.161 van de in totaal 87.883 medewerkers. Een klein deel van de personen werkzaam bij Nederlandse banken en verzekeraars valt niet (of niet-uitsluitend) onder een cao (7.954 bij banken, 891 bij verzekeraars). Voor deze groep personen is het mogelijk om een variabele beloning hoger dan 20 procent toe te kennen, mits de gemiddelde variabele beloning voor deze groep maximaal 20 procent is. Deze uitzondering is in 2015 vaker door banken dan door verzekeraars toegepast (15 banken, 9 verzekeraars) en is toegepast bij gemiddeld 1 op de 7 personen binnen de betreffende groep (niet-cao) medewerkers (1.188 van de 7.954 niet-cao medewerkers bij banken, 113 van de in totaal 891 niet-cao medewerkers bij verzekeraars). Bij deze personen is sprake van een variabele beloning hoger dan 20 procent, met als maximum 100 procent. Binnen de gedefinieerde groep (niet-cao) medewerkers hebben 6 op de 7 personen een variabele beloning lager dan 20 procent ontvangen. De gemiddelde variabele beloning binnen deze gedefinieerde groepen is 12 procent bij banken en 13 procent bij verzekeraars.

"Het is op basis van de informatie van DNB niet duidelijk of de (gemiddeld 20 procent-) uitzondering alleen is gebruikt voor de uitzonderlijke situaties waarvoor deze bedoeld is (zoals de specialistische ICT-ers die genoemd zijn tijdens de parlementaire behandeling). Daarvoor is van belang te weten tot welke functiegroepen de personen behoren die een maximale variabele beloning tussen 20 en 100 procent hebben gekregen. Ik zal daarom DNB vragen over 2016 uit te vragen voor welke specifieke functiegroepen banken en verzekeraars de gemiddeld 20 procent-uitzondering hanteren, zodat bij de evaluatie zicht bestaat op de vraag of de beloningen hoger dan 20 procent inderdaad voornamelijk toekomen aan specialistische medewerkers.

"De uitzondering op het bonusplafond voor individuele medewerkers die hoofdzakelijk werkzaam zijn in een andere lidstaat, is door 8 banken en 6 verzekeraars toegepast, en voor individuele medewerkers die hoofdzakelijk werkzaam zijn buiten de EER door 3 banken en 1 verzekeraar. In totaal gaat het om 10.180 medewerkers van banken en 3.478 medewerkers van verzekeraars (6,34 procent van het totaal aantal medewerkers in de bancaire sector en 3,96 procent van het totaal aantal medewerkers de verzekeringsector ) die een variabele beloning hoger dan 20 procent hebben gekregen omdat zij hoofdzakelijk werkzaam zijn in een andere lidstaat of buiten de EER. Hierbij geldt dat de maximale variabele beloning conform het wettelijk kader 100 procent bedraagt voor personen die in hoofdzaak hun werkzaamheden uitvoeren binnen de EER en 200 procent indien zij dat doen buiten de EER, mits is voldaan aan de eisen uit de richtlijn kapitaalvereisten. Bij de evaluatie van de Wbfo in 2017 zal ook nadrukkelijk worden gekeken naar de diverse personeelsbestanden en het aantal personen dat voor Nederlandse banken en verzekeraars binnen of buiten de EER functies vervult."

Op zich is de eerste indruk van Dijsselbloem positief. "Op basis van informatie van de NVB en het Verbond is zichtbaar dat banken en verzekeraars, op een aantal uitzonderingen na, terughoudend zijn omgegaan met het compenseren van lagere variabele beloningen bij bestuurders en senior management." Wel tekent de minister aan: "Een aantal ondernemingen heeft er voor gekozen de (voorheen zeer hoge) variabele beloningen van bestuurders te compenseren met een sterke verhoging van het vaste salaris, mede omwille van aansluiting op zogenaamde internationale benchmarks. Dit is juridisch mogelijk, maar ik ben van mening dat dit lastig uit te leggen is aan klanten in het licht van het herstel van vertrouwen en overbruggen van de kloof tussen maatschappij en financiële sector. Het is aan financiële ondernemingen zelf om te blijven inzetten op herstel van vertrouwen."

Reactie toevoegen

 
Vno-ncw wil ruimer bonusplafond

Vno-ncw wil ruimer bonusplafond

VNO-NCW wil dat Nederland de Europese regel volgt die toestaat maximaal 100 procent van het vaste salaris aan variable beloning uit te keren in plaats van de maximaal...

Dijsselbloem wil bonusplafond invoeren

Dijsselbloem wil bonusplafond invoeren

Minister Dijsselbloem van Financiën gaat met een nieuwe wet het beloningsbeleid binnen de financiële sector aanscherpen. Belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel...