Vergeet beroepseed of -belofte niet

CFD beroepseed 2013

Bureau D&O wijst kantoren er nogmaals op dat de verplichting van de beroepseed of -belofte vanaf 1 april aanstaande alle medewerkers met klantcontact geldt.

 

D&O: "Voor beleidsbepalers van financieel advieskantoren geldt al de eis dat zij binnen drie maanden na aanvang van hun werkzaamheden, de beroepseed of -belofte dienen af te leggen. Deze verplichting wordt met ingang van 1 april 2015 uitgebreid naar alle medewerkers met klantcontact. De verplichting volgt uit de ‘Regeling eed of belofte financiële sector 2015’ van 12 december 2014."

Nieuwe medewerkers vanaf 1 april dienen de eed of belofte binnen drie maanden af te leggen, voor medewerkers die op 1 april al in dienst zijn geldt een overgangstermijn van een jaar.

Op voorstel van de NVB heeft Financiën overigens de eis geschrapt van een getuige. "De focus is primair gericht op het laten plaatsvinden van een betekenisvolle ceremonie. De aanwezigheid van een getuige is daarbij niet doorslaggevend. Gelet hierop is de verplichting tot de aanwezigheid van een getuige geschrapt in de regeling."

Financiën volgt ook de stellingname van NVB en Verbond van Verzekeraars dat "vastlegging van het feit dat de aflegging van de eed of belofte heeft plaatsgevonden ook kan plaatsvinden door middel van elektronische registratie. De tekst en toelichting is op dit punt aangepast op zo’n wijze dat naar voren komt dat de onderneming moet kunnen aantonen dat eed of belofte is afgelegd én ondertekend. Voorbeelden hiervan zijn elektronische registratie van het afleggen én ondertekenen of het toevoegen van de ondertekende eed of belofte aan het personeelsdossier".

Verder is geregeld dat de eed of belofte na het verbreken van de arbeidsrelatie bij weer indiensttreding binnen een periode van vijf jaar niet nog een keer hoeft te worden afgelegd. 

Reactie toevoegen

 
Minister zet beroepseed door

Minister zet beroepseed door

Financiën houdt vast aan een beroepseed voor financiële dienstverleners en hun personeel. Voor personen die worden getoetst op hun geschiktheid wordt de...

Beroepseed hoeft niet afgelegd bij toezichthouder

Beroepseed hoeft niet afgelegd bij toezichthouder

AFM en DNB denken op dit moment na over hoe zij het toezicht op de beroepsverklaring gaan inrichten. Dat schrijft de AFM in en speciale nieuwsbrief over personentoetsingen....

Ook Verbond vindt beroepseed doorslaan

Ook Verbond vindt beroepseed doorslaan

Na Adfiz vindt nu ook het Verbond van Verzekeraars de door Financiën voorgestelde beroepseed doorslaan. "De huidige opzet slaat door qua nalevingslasten",...

Adfiz wil reikwijdte beroepseed beperken

Adfiz wil reikwijdte beroepseed beperken

"Het is onwerkbaar en overbodig dat iedere medewerker deze eed zou moeten afleggen." Aldus Adfiz over de beroepseed- of -gelofte die Financiën voor...