"verlengen Pe-termijn leidt tot vreemde situatie"

Studieboeken

Een bijzonder vreemde situatie. Zo noemt het StudieCentrum Financiële Branche de verlenging van de Wft Pe-termijn 2011-2012 tot eind 2013.

Het Studiecentrum: "De huidige Wft PE-termijn eindigt op 31 december 2013. Dit was in eerste instantie 31 december 2012. Het ministerie van Financiën heeft deze termijn met één jaar verlengd om vanaf 1-1-2014 tot een eenvoudigere en overzichtelijkere overgangsregeling te komen. Betekent dit nu (indien u uw PE-training nog niet had gevolgd in 2011-2012), dat u zomaar ineens een extra jaar heeft om aan de huidige PE-verplichtingen te voldoen? In feite wel, al is het een bijzonder vreemde situatie om aan het einde van 2013 een PE-training te gaan volgen over zaken die vóór juli 2011 actueel waren. Denk bijvoorbeeld eens aan het provisieverbod dat inmiddels van kracht is, daar waar in de PE-leerdoelen 2011-2012 nog uitgebreid de regels rondom passende provisie worden behandeld. Of neem de 'nieuwe' Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Dit druist in onze visie lijnrecht in tegen de doelstellingen die met Permanente Educatie worden nagestreefd."
 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Hansi P. - 18 januari 2013

@ki. Veel adviseurs, verzekeraars- en bankmedewerkers zijn zelfs nog steeds niet WFT-bekwaam. Real Time Up to Date voor deze adviseurs? Is dat met terugwerkende kracht vanaf 1-1-2014 of is dat met ingang van Sint Juttemis?

do - 18 januari 2013

Het is volslagen belachelijk dat je voor 31 december 2013 nog je pe moet halen gebaseerd op oude wetgeving en de pe toetstermen dus niet aangepast mogen worden. Voorbeeld: in de toetsterm pe 2011 - 2012 leer je dat de assurantie belasting stijgt naar 9, 7%. Immers de stijging naar 21% is pas in 2013. Dit is dan maar eenklein, niet al te ingrijpend voorbeeld. Overigens belachelijk als je serieus met je vak bezig bent dat je pas op het allerlaatste moment je pe gaat halen. De nieuwe normen van er ook vanuit dat je je continu bekwaamt. Dit moet je ook kunnen aantonen. Dus niet alleen 1 maal per 3 jaar en examen doen.

ki - 18 januari 2013

Real Time Up to Date zijn: verplicht vanaf 1-1-2014. Veel adviseurs zijn niet alleen WFT bekwaam, maar hebben meerdere certificeringen, zoals SEH, EHP, FFP en dergelijke. Al deze certificeringen kennen een jaarlijkse PE plicht. Het pas aan het eind van de termijn voldoen aan de PE plicht is overigens niet hetzelfde als niet acuteel zijn.

Nico van der Zee - 17 januari 2013

Uit dit waardeloze beleid blijkt dat de overheid geen interesse heeft in: 1. de kennis up to date is 2. de consument de kans loopt een advies te krijgen met wetgeving uit 2011 3. Is er wel een beleid, wordt er wel nagedacht, is er wel gezond verstand daar in Den Haag. 4. Er is dus geen continuïteit en consistentie. Hap snap Ad Hoc, we doen maar wat. 5. Ambtenaren die dit beleid bepalen liggen niet wakker.

Debeurs - 17 januari 2013

Sorry hoor, maar het is toch VOLSLAGEN logisch dat de pe-termijn is uitgesteld. Tot 1 maand geleden wisten we nog niet eens wta er nou precies zou gaan veranderen in hypothekenland. Anders hadden we dus pe moeten doen over reeds achterhaalde wetgeving. Nee, dat is lekker snugger... zzzz

Leo Tol (Uwgeldwinkel.nl) - 16 januari 2013

Half december 2012 wist men nog niet hoe de kaders voor hypothecair krediet per 1 januari 2013 eruit zouden gaan zien en dan zou je nu nog multiple choice vragen moeten beantwoorden die betrekking hebben op de situatie voor juli 2011?

kitty van gemert - 16 januari 2013

helaas is dat niet toegestaan vanuit de overheid. De onderwijsinstelling wordt PE WFT geaccrediteerd op basis van de in de lesstof opgenomen en door de overheid vastgestelde toetstermen en alleen als je die behandeld (ook nu nog voor de termen die begin 2011 zijn vastgesteld voor de huidige verlengde pe wft periode!) heb je voldaan aan de vereisten die er worden gesteld. Dus verouderde lesstof eruit halen en updaten is niet toegestaan want dan voldoe je niet meer aan hetgeen geaccrediteerd is!

Marjolein - 16 januari 2013

@Kitty Wat u aangeeft geldt dan HELEMAAL voor een PE "examen" 1x in de 3 jaar... ! Daarmee loop je vele malen langer achter verouderde en achterhaalde informatie aan, middels eindeloos updaten van oude updates..wat ook nog eens geexamineerd gaat worden ? Wordt dat dan opeens wel geaccrediteerd ?

Marjolein - 16 januari 2013

Het is mijnsinziens bedoeld als een verruimde transitie periode, om intermediar wat rust te gunnen. Aan het opleidingsinstituut de taak om verouderde leerstof er uit te vissen en... te updaten.

Marjolein - 16 januari 2013

@ Leo dat is wat ik mij ook afvraag. Ik bemerk een vreemde en inconsequente lijn wat betreft de PE . Nu al beamen opleidingsinstituten dat verlengen van de PE met slechts 1 jaar al "tot vreemde situaties" leidt en anderszijds wordt van hogerhand juist gepromoot om de PE- toetsing met nog jaren...uit te stellen .

Verwarring rond verlenging pe-termijn  2011-2012

Verwarring rond verlenging pe-termijn 2011-2012

“Wft-gediplomeerden moeten vóór 31 december 2012 het PE-programma 2011-2012 succesvol hebben doorlopen. Anders vervalt de geldigheid van het...

Commissie cfd: "pe-termijn 18 maanden staat niet in wet"

Commissie cfd: "pe-termijn 18 maanden staat niet in wet"

De Commissie CFD heeft minister De Jager van Financiën gewezen op een volgens haar onjuiste interpretatie van Wft/Bgfo: nergens staat namelijk dat de PE-termijn...