Versoepel beleid voor scheidende koppels

Sander de Loo 2018

Hypotheekverstrekkers moeten soepeler omgaan met beheer en acceptatie voor gescheiden klanten, schrijft Sander de Loo -directeur van de Zorgeloosch Groep- in vakblad VVP8, dat dinsdag verschijnt. De Loo ziet in de praktijk dat steeds meer mensen op het einde van hun huwelijk noodgedwongen bij vrienden op de bank, in hun auto of zelfs in de open lucht overnachten.

Jaarlijks gaan gemiddeld 33.000 koppels uit elkaar. De Loo meldt in column AdVisie dat zo’n 70.000 kinderen de breuk van hun ouders meemaken. Zestienduizend kinderen zouden daar permanente schade aan overhouden. Een nieuwe ruimte waar één van de ex-echtelieden kan verblijven, speelt volgens hem een grote rol in het de-escaleren van het conflict. ‘Die tweede woonruimte is ongelooflijk belangrijk. Niet alleen voor de ouders maar ook voor de ouder-kindrelatie. De mogelijkheid om papa of mama te bezoeken tijdens en na de scheiding is essentieel voor de band tussen kind en ouder’.

In tentjes

Die (tijdelijke) woonruimte wordt echter steeds schaarser. Kopen of huren in de vrije sector is financieel gezien niet altijd een optie en voor sociale huurwoningen bestaan er lange wachtlijsten. Het Leger des Heils rekent steeds meer scheidende Nederlanders tot haar clientèle en zelfs in tentjes of in de open lucht bivakkeren komt steeds vaker voor. De Loo: ‘En dit zijn doodgewone mensen met een modaal inkomen, die in maanden tijd hun leven totaal zagen veranderen’.

Voorop in strijd

Hypotheekverstrekkers hebben naar zijn inzicht een deel van de oplossing in handen. ‘Tijdens een life event als scheiden, moet er extra oog zijn voor de financiële positie op langere termijn. Dus versoepeld beleid op beheer en acceptatie. Dit maakt het speelveld voor de financieel adviseur ook ruimer’. Zorgeloosch gaat naar eigen zeggen volgend jaar voorop in de strijd tegen de ‘kartonnen dooswoning’: ‘Door onze ambitie uit te spreken om in 2019 een start te maken met het faciliteren van woonruimte voor mensen die gaan scheiden of gescheiden zijn’.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Nieuw mededelingsformulier verevening pensioenrechten bij scheiding gepubliceerd

Nieuw mededelingsformulier verevening pensioenrechten bij scheiding gepubliceerd

Op 18 oktober heeft de Staatssecretaris van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in de Staatscourant een besluit gepubliceerd, waarin een nieuw...

69% vrouwen bespreekt pensioen niet bij scheiding

69% vrouwen bespreekt pensioen niet bij scheiding

Twee op de drie gescheiden vrouwen in Nederland bespreekt de verdeling van het pensioen niet tijdens de scheiding. Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction uitvoerde...