Verzekeraars en banken maken potje van AVG

Jeroen Wolfsen

Banken en verzekeraars maken een potje van de verwerking van persoonsgegevens, zo stelt FFP-er Jeroen Wolfsen van Moneywise.nl.

Volgens Wolfsen wordt bijvoorbeeld nog regelmatig gevraagd een aanvraag voor een financieel product op de mail te zetten. "Dat kan natuurlijk niet. Zo'n aanvraag staat boordevol persoonlijke gegevens en kan niet per mail verstuurd worden naar een bank of verzekeraar. Het probleem is dat de meeste banken of verzekeraars geen beveiligde digitale postbus hebben."

Wolfsen zegt dat banken en verzekeraars ook voor 25 mei 2018 al een beveiligde omgeving hadden moeten hebben, "want het beschermen van klantgegevens is het hoogste belang."

Op hypotheekgebied is het in de basis beter geregeld dank zijn HDN. "Alle vertrouwelijke stukken en informatie worden via een beveiligd platform gedeeld. Maar in sommige gevallen kan een document toch niet via dit systeem en krijgt Moneywise.nl nog steeds het verzoek om het te mailen. Kan het dan niet per post is dan de meest gehoorde oplossing die de bank of verzekeraar kan bedenken... Uiteindelijk krijgen we de gegevens wel op een veilige manier bij de medewerker die er mee aan de slag moet. Maar vreemd blijft het wel dat dit zo slecht is opgepakt in deze branche."

Reactie toevoegen

 

Reacties

Darryl - VL 19 juni 2018

Volgens mij hebben de meeste banken in hun beveiligde online bankieren omgeving een geintergreerde digitale mailbox / postbus zitten. Die was er ook al vóór de nieuwe wetgeving AVG op 25 mei 2018. Tevens jammer om te lezen in het artikel de gehele branche wordt benoemd als laks met het omgaan van persoonsgegevens terwijl het net zo goed één specifiek bedrijf kan zijn in de genoemde sector.

gerhard gerritsen - SIVI 18 juni 2018

Verzekeraars hebben 31 jaar geleden met de oprichting van het Assurantie Data Netwerk al een beveiligde postbussendienst gecreëerd. Nu wordt deze veel gebruikte infrastructuur geëxploiteerd door Solera (https://solera.nl/time/).

Verzekeraars prijzen zich uit de lijfrentemarkt

Verzekeraars prijzen zich uit de lijfrentemarkt

Uit het jaarlijkse lijfrenteonderzoek van MoneyWise blijkt dat een lijfrenteuitkering bij een bank in alle gevallen meer oplevert dan bij een verzekeraar. "Dit...

Moneywise: "rabo-advies banksparen flink duurder"

Moneywise: "rabo-advies banksparen flink duurder"

Volgens MoneyWise heeft de Rabobank de kosten voor het openen van een bankspaarrekening voor een lijfrente of een gouden handdruk flink verhoogd.   MoneyWise...

"atp vraagt te veel geld voor omzetten lijfrentepolis"

"atp vraagt te veel geld voor omzetten lijfrentepolis"

Tussenpersonen vragen te veel geld voor het omzetten van een lijfrentepolis, vindt MoneyWise.nl. MoneyWise, naar aanleiding van het verdwijnen van het spaarloon...