Verzekeraars prijzen zich uit de lijfrentemarkt

Moneywise.nl (logo)

Uit het jaarlijkse lijfrenteonderzoek van MoneyWise blijkt dat een lijfrenteuitkering bij een bank in alle gevallen meer oplevert dan bij een verzekeraar. "Dit jaar zijn de tarieven bij steeds meer verzekeraars echter zo laag dat de klant in veel gevallen minder terugkrijgt dan hij heeft ingelegd."

 

In 54 procent van de berekeningen voor een uitkering van 5 tot 15 jaar krijgt de klant bij een verzekeraar minder terug dan de inleg. Zo levert een storting van 50.000 euro bij vier van de vijf verzekeraars in tien jaar minder op dan de inleg. Delta Lloyd keert volgens MoneyWise 49.087 euro uit bij een inleg van € 50.000. Bijna duizend euro minder in tien jaar tijd dus. Bij de veel gekozen looptijd van vijf jaar krijgt de klant in 93 procent van de berekeningen minder terug dan hij heeft ingelegd.
Ook voor opbouwende lijfrentes komt bij verzekeraars vaak een negatief rendement uit de bus. "De meeste verzekeraars brengen dan ook geen offerte uit in dat geval", constateert MoneyWise. Het negatieve rendement ontstaat door hoge poliskosten in een lijfrenteverzekering in combinatie met de lage rekenrente.

 

Verschil in poliskosten

MoneyWise heeft ook de poliskosten van verzekeraars vergeleken en daar komen grote verschillen uit. Om een lijfrentekapitaal van 50.000 euro in tien jaar tijd te kunnen uitkeren rekent Nationale-Nederlanden in totaal 1.798,80 euro aan poliskosten. Reaal rekent hiervoor 592,15 euro aan kosten. Hoewel NN drie keer zoveel aan kosten rekent, levert de lijfrenteuitkering per maand bij NN meer op dan bij Reaal. NN biedt 419,87 euro per maand en Reaal 404,70 euro. In tien jaar tijd scheelt dit 1.820,40 euro. "Nationale-Nederlanden rekent hogere kosten, maar hanteert blijkbaar een betere rekenrente", concludeert MoneyWise.

 

Banksparen

Door de lage rentestand levert ook banksparen minder op dan in vorige jaren, maar volgens MoneyWise is het rendement op banksparen nog wel positief. Klanten die kiezen voor lijfrente banksparen in plaats van een verzekering krijgen in alle gevallen meer terug dan ze inleggen. Banken kennen op dit moment een lage rente maar rekenen in de meeste gevallen geen kosten voor een lijfrenteuitkering. Alleen Rabobank, ABN Amro, Delta Lloyd en Ohra rekenen respectievelijk 2,50, 2,20 en 1,00 euro voor iedere (maandelijkse) uitkering.

Het advies van MoneyWise: "Ga alleen naar een verzekeraar als banksparen fiscaal niet is toegestaan."
 

 

 

Reactie toevoegen

 
"atp vraagt te veel geld voor omzetten lijfrentepolis"

"atp vraagt te veel geld voor omzetten lijfrentepolis"

Tussenpersonen vragen te veel geld voor het omzetten van een lijfrentepolis, vindt MoneyWise.nl. MoneyWise, naar aanleiding van het verdwijnen van het spaarloon...

ING lanceert banksparen voor pensioen

ING lanceert banksparen voor pensioen

ING heeft de Pensioenspaarrekening geïntroduceerd, kosteloos te openen via internet en het callcenter van ING. Voor de lancering ontwikkelde ING de online PensioenWijzer,...

Banksparen streeft aflossingsvrije hypotheek voorbij

Banksparen streeft aflossingsvrije hypotheek voorbij

Voor het eerst sinds de introductie in de jaren negentig dreigt een andere hypotheekvorm de aflossingsvrije hypotheek voorbij te streven in populariteit. Volgens...