VVP Event Inkomen: stilte voor de storm

VVP Event Inkomen

Inkomensadviseurs kunnen hun borst nat maken, zei Janthony Wielink (Enkwest Opleiding & Advies) tijdens het woensdagmiddag gehouden VVP Event Inkomen.

Het VVP Event Inkomen, gehouden in het VNAB Kennis- en Ontmoetingscentrum in Rotterdam, bestond uit een algemene inleiding door Wielink, sessies in samenwerking met kennispartners Allianz, Movir en Nedasco en een paneldiscussie.

Het feit dat er vlak voor 1 oktober zoveel adviseurs in de zaal zaten (ruim 100), illustreert volgens Wielink dat de markt zich op dit moment redelijk heeft gezet. Tot 1 oktober immers hebben werkgevers immers gelegenheid te kiezen voor het eigenrisicodragerschap. Maar die keuze is vaak eerder wel al gemaakt. Dus geen drukke toestanden op advieskantoren meer wat dit betreft.

Toch moeten adviseurs niet denken dat het zo rustig blijft. Wielink sprak van de stilte voor de storm. “En dat wordt een storm waar je u tegen zegt. De politiek maakt geen onderscheid tussen Individueel en Collectief. Dus ontwikkelingen op beide terreinen, worden misschien in één keer over ons uitgestort.”

WAZ terug?

Wielink gaf een aantal voorbeelden. Zo is de arbeidsparticipatie van mensen in de WIA te gering, wat de premies opdrijft of maatregelen vereist om de arbeidsdeelname te vergroten. Hoe te bereiken dat meer zelfstandigen een voorziening treffen voor het geval van arbeidsongeschiktheid? Wielink opperde een aantal oplossingen. Daaronder het weer van stal halen van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ).

Zeker belangrijk voor de adviseurs om te volgen: verzekeraars komen terug op de verplichte koppeling die ze maakten tussen eigenrisicodragerschap WGA en eigenrisicodragerschap Ziektewet.

Loondoorbetaling bij ziekte staat nog altijd op de politieke agenda. Moet de periode van verplichte doorbetaling niet worden teruggebracht, is een van de vragen waar de SER zich nog over buigt. Wielink verwacht het SER-advies in het tweede kwartaal van 2018. “Dat advies zal heel belangrijk worden.”

Minimaal 30 adviezen per jaar?

Wielink nam ook deel aan de paneldiscussie. De overige panelleden waren Annemieke Postema (Maan Financieel Advies), Patrick Meijn (Allianz), Marco Pos (manager Inkomen bij Nedasco) en Arthur van der Wal (directeur Movir).

Moeten inkomensadviseurs worden verplicht tenminste 30 adviezen per jaar te doen, vroeg Willem Vreeswijk (hoofdredacteur VVP en dagvoorzitter) aan het panel. Om een adviseur nou vast te spijkeren op een minimum aantal adviezen, vonden de panelleden te ver gaan. Maar het vak van inkomensadviseur vereist specialistische kennis en iedereen kan bedenken dat je die niet op peil houdt met drie adviezen per jaar.

“Inkomensadvies doe je er niet zomaar even bij”, meende Movir-directeur Arthur van der Wal. “Het is een professie. Dat geldt voor ons als verzekeraar en is bij de adviseur echt niet anders.”

Zijn er genoeg goede inkomensadviseurs, vroeg Vreeswijk verder.

Pos constateert dat wet- en regelgeving hebben gemaakt dat een aantal adviseurs is gestopt met Inkomen. “Ik maak me daar we zorgen over. Terwijl de materie steeds complexer wordt, loopt het aantal adviseurs terug.”

De adviseurs die over blijven, zijn in ieder geval wel specialisten. En een vak apart, dat is inkomensadviseur zeker.

Vreeswijk vroeg de panelleden hoe zij aankijken tegen de opkomst van alternatieven voor de aov, zoals brood- en voorzieningenfondsen.

Postema juicht de opkomst toe: “Mensen denken dan in ieder geval na over het risico van arbeidsongeschiktheid.”

Postema neemt broodfondsen mee in haar advisering, al dan in combinatie met de aov. Wel mist ze de aansluiting tussen beide producten.

Patrick Meijn (directeur Inkomen bij Allianz) zei dat “wij net begonnen zijn met dat aansluiten op elkaar. Het moet wel helder blijven dat het om twee verschillende dingen gaat. Maar wij omarmen nieuwe initiatieven. Tegen de stroom in zwemmen kost ook alleen maar een heleboel energie.”

Meijn verzorgde namens Allianz de kennissessie ‘Een aov: alles of niets?’.

Movir liet in haar sessie een ervaringsdeskundige burnout aan het woord, ondernemer Sebastian Mennes.

Nedasco liet aan de hand van een praktijkcasus zien hoe je als risicoadviseur organisaties kunt helpen grip te krijgen op verzuim.

 

 

Reactie toevoegen

 
Variant: Werk staat voorop

Variant: Werk staat voorop

De tweede variant die OCTAS in haar rapport presenteert, is: Werk staat voorop. De commissie: “In deze variant draaien we de huidige werkwijze om: eerst reintegratie...

Variant: Huidig stelsel beter

Variant: Huidig stelsel beter

De eerste variant die OCTAS in haar rapport presenteert, is: Huidig stelsel beter. In deze variant ligt de nadruk op het vereenvoudigen van het huidige stelsel en...

Verbond: "Geen tijdrovende en ingrijpende verbouwing arbeidsongeschiktheidsstelsel"

Verbond: "Geen tijdrovende en ingrijpende verbouwing arbeidsongeschiktheidsstelsel"

Het stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid, reageert het Verbond van Verzekeraars op het OCTAS-rapport, kan snel verbeterd worden, met behoud van een goed...

UWV: één regeling voor alle werkenden

UWV: één regeling voor alle werkenden

UWV vindt het van belang dat mensen in het nieuwe arbeidsongeschiktheidsstelstel worden gestimuleerd en ondersteund om weer aan het werk te gaan. En dat er wordt...

Ondernemersorganisaties missen aandacht eerste twee ziektejaren in advies OCTAS

Ondernemersorganisaties missen aandacht eerste twee ziektejaren in advies OCTAS

VNO-NCW en MKB-Nederland missen in het OCTAS-rapport voorstellen voor maatwerk om zieke werknemers gedurende die eerste twee jaar duurzaam weer aan het werk te helpen....

FNV hekelt 'afbraak-scenario' OCTAS

FNV hekelt 'afbraak-scenario' OCTAS

De FNV heeft met "stijgende zorg kennisgenomen van het eindrapport van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) over het stelsel...

OCTAS presenteert varianten om arbeidsongeschiktheidsstelsel te vereenvoudigen

OCTAS presenteert varianten om arbeidsongeschiktheidsstelsel te vereenvoudigen

De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstel (OCTAS) heeft haar advies uitgebracht aan minister Van Gennip (SZW). In het advies presenteert OCTAS...

FNV: stijging arbeidsongeschikten door doorgeslagen flexibilisering

FNV: stijging arbeidsongeschikten door doorgeslagen flexibilisering

De doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt. Dat is volgens nieuw FNV-onderzoek dé veroorzaker is van de hoge instroom in de WIA. De FNV in haar rapport...

Het spel en de knikkers

Het spel en de knikkers

(Annemieke Postema, AOVdokter, in Ken je vak! in VVP 1-2024) Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering draait het niet alleen om het spel, maar ook om de knikkers....

Knelpunten in ons arbeidsongeschiktheidsstelsel

Knelpunten in ons arbeidsongeschiktheidsstelsel

(Marjol Nikkels, CS Opleidingen, in Ken je Vak! in VVP 1-2024) De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) heeft een tussenrapport...