"kans groot op collectieve actie tegen argenta"

"De kans is groot dat er een collectieve actie tegen Argenta komt", aldus Jurjen Oosterbaan van Bureau D & O vandaag in het FD.

"Een bedrijf kan een nieuwe strategische weg inslaan. De tussenpersonen zijn echter vooral boos over de manier waarop Argenta het besluit heeft genomen. Over de beslissing is geen enkel overleg geweest met de sector", aldus Oosterbaan, die ook zegt dat tussenpersonen vrezen dat Argenta soortgelijke acties gaat ondernemen om hypotheekportefeuilles over te hevelen. "Het is een principekwestie geworden."

Het intermediair is onder meer woedend op Argenta, dat naar eigen zeggen één miljard aan Nederlands spaargeld heeft, omdat de bank een te lage vergoeding geeft. Volgens de ingeschakelde advocaat Renate Kerkhof is Argenta te kort door de bocht gegaan met de collectieve beëindiging van de samenwerking. Volgens haar zijn er juridische argumenten om een langere opzegtermijn dan drie maanden te eisen. Daarnaast zal per portefeuille van de tussenpersonen beoordeeld moeten worden wat een redelijke overnamevergoeding of goodwillvergoeding zal zijn. 

Eerder gaf Oosterbaan al aan bij een actie nauw te willen samenwerken met Adfiz.

Lees meer over

Reacties

Jan de Wit 11 juli 2012

@ mr. Jurjen Oosterbaan Martinius, beste Jurjen, Beste Jurjen, Jan Aikens kan als ex-hoofdredacteur van het Verzekeringsblad schrijven wat hij wil. Op zijn website stelt hij bijvoorbeeld: de bedrijfstak heeft het Den Haag makkelijk gemaakt door met zoveel monden elkaar tegen te spreken. Over makkelijk en tegenspreken gesproken, met wat Jan hier in zijn algemeenheid beweert spreekt hij eerder zichzelf tegen. Jan heeft de consultatiedocumenten van ADfiz, CFD, OvFD en andere branche partijen naast elkaar gelegd en hij weet precies wat men daarin stelt en hij weet zonder meer ook dat men elkaar ten aanzien van Permanente Educatie op hoofdlijnen niet tegenspreekt. Kunnen we Jan Aikens wel als autoriteit nemen als hij stelt: Niets is op dit moment zeker. Wat is niets ? Verder: Op welke partijen en welk groot aantal partijen doel je die dankzij de Wft/AFM uit de markt zijn?

Jeffrey Leichel (Stichting ODIN) 11 juli 2012

Dank voor je antwoord Jurjen. Ik ben er van overtuigd dat een duidelijk standpunt en richting in het diplomadossier (sorry dat ik er weer over begin Peter) vanuit D&O/Adfiz in dankbaarheid zal worden ontvangen door veel collega's. Ik las laatste ergens dat Hartman zich ook op niet leden wil richten. Wellicht is dit een mooi aanknopingspunt. Succes met de Argenta zaak. @Kees, jeetje idd heb ik Ardanta ipv Argenta geschreven. Ik zou een voor de hand liggende relatie kunnen leggen, maar het is gewoon foutje. Bedankt voor de oplettendheid.

Willibrord 11 juli 2012

@ Peter Dirks, Surrogaat is al jaren niet meer te verkopen. Laat u zich niet wat te erg door uw emotie leiden? De opmerking of vraag van de heer Jeffrey Leichel zou u als Adfiz bestuurslid natuurlijk ook kunnen beantwoorden. De heer Oosterbaan hoeft u daarmee niet tegemoet te treden, die is als jurist echt wel in staat om op zaken zelf in te gaan.

Rene Schipper 10 juli 2012

@Jurjen Oosterbaan Er zit naar mijn idee toch echt een hemelsbreed verschil tussen de huidige PE-opzet en het voorgenomen diploma nieuwe stijl. Als FD dien je je huidige diploma's in te ruilen voor een diploma nieuwe stijl. Maar dit gaat niet 1 op 1. Alvorens hij hierover kan beschikken dient hij een verzwaard inhaaltraject met centraal examen af te leggen. Pas wanneer dit examen met goed gevolg is afgerond wordt er een diploma nieuwe stijl afgegeven. Dit diploma heeft echter slechts een beperkte houdbaarheidsdatum van telkens 3 jaar. Het diploma is rechtstreeks gekoppeld aan de vergunning. Wanneer men dus op enig moment niet voldoet aan de exameneis dan vervalt daarmee ook de vergunning om het adviesbedrijf uit te oefenen. De geldigheid van het huidige diploma is niet gekoppeld aan een PE-toets. Slechts de uitslag van de PE-toets is gekoppeld aan de geldheid van de vergunning. Je kan nog steeds indien je niet aan eerdere PE-sessies hebt deelgenomen deze inhalen. Je diploma is dus niet vervallen als je niet hebt deelgenomen aan voorliggende PE-sessies. In de nieuwe opzet is dit dus wezenlijk anders, waarbij de druk ook nog eens komt te liggen op examens afgenomen uit een centrale itembank. Een eerlijke en rechtvaardige oplossing zou zijn: Niet inruilen, maar omruilen.

Kees 10 juli 2012

@ Jeffrey, Je haalt denk ik een uitvaartverzekeraar en een Belgische bank door elkaar. Natuurlijk heeft dat wat associatie met elkaar maar zal toch niet de bedoeling zijn. Of de heer Oosterbaan op alle zaken duidelijk antwoord weet is te betwijfelen. Adfiz moet dat wel weten, echter die stort zich met hem op een zaak die ieder zelf met zijn rechtsbijstandverzekeraar kan behandelen. Het wachten is nu op mr. Jurjen.

Jeffrey Leichel (Stichting ODIN) 10 juli 2012

Wat ik zo interessant vind is dit. D&O en Adfiz staan direct op om met juridische spierballen een paar grijpstuivers bij Argenta op te halen voor het intermediair. CFD doet geheel niet mee. CFD staat direct op om de voorgenomen wijziging van het diplomastelsel juridisch aan te vechten. In de media hoor je D&O en Adfiz hier echter in het geheel niet over. Waar het zwaartse belang ligt lijkt me duidelijk. Wat zit hier nu achter?

Jurjen Oosterbaan Martinius 10 juli 2012

Dag Jeffrey Wanneer je Adfiz en D & O volgt zie je dat beide organisaties ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid in veel dossiers aandacht te vragen voor de belangen van het intermediair. Volgens mij is D & O tot nu toe de enige geweest die aandacht heeft gevraagd wat te doen met medewerkers die straks niet in staat zijn een diploma te halen en de werkgever geen ander werk heeft dan adviseren. Waarop overigens het CDA en SP niet meer wisten op te merken dat die werknemers dan maar ontslagen moeten worden. Ten aanzien van de nieuwe deskundigheidseisen is het beeld dat jullie schetsen dat alle in het verleden behaalde diploma's waardeloos worden naar mijn mening onjuist. Los van het het feit dat er rondom de deskundigheid nog niets definitief is, is voorzien in een grote omruil actie van mensen die hun oude diploma's kunnen omruilen voor nieuwe diploma's.

Rien Eyzenga 10 juli 2012

Zijn we nu niet bezig de kern van het verhaal uit het oog te verliezen? Argenta pakt ons onze provisie af en D&O heeft onverplicht en voor eigen rekening laten onderzoeken of dat zomaar kan. Dat heeft Adfiz niet gedaan, CFD niet en de AFM niet. Maar in plaats van een compliment uit te delen aan D&O wordt D&O nu aangevallen op het feit dat men hierover geen overleg voert met CFD? Of zie ik nu iets over het hoofd?

Jurjen Oosterbaan Martinius 10 juli 2012

Dag Jeroen, Misschien is het goed om te proberen gewoon met wat respect elkaar te bejegenen? 1. Uiteraard is het mogelijk dat ODIN zaken weet die wij niet weten. 2. Mij is onduidelijk wanneer ik reageer op Odin er opeens een link komt naar CFD? Overigens heb ik niets tegen CFD. 3. AFM kan en mag aangeven wat men wenst. Maar zij maken de wetten niet. De AFM voert de wetten gewoon uit. 4. Kan iemand mij nu gewoon een concept van wet laten zien waarin staat dat alle bestaande diploma's komen te vervallen en iedereen voor elk vakgebied een volledig nieuw examen zou moeten afleggen? 5.Periodieke toets op het gebied van PE bestaat nu toch ook al? iemand die niet deelneemt aan PE verliest toch nu ook de geldigheid van zijn diploma? Als het goed is wordt op dit moment toch ook al getoetst of kandidaten de PE stof hebben begrepen? Hetzij via een examen hetzij tijdens de PE opleiding zelf? 6. Is ODIN (of CFD) dan tegen de verplichting om PE te volgen. Dat mag natuurlijk maar dat is mij niet helemaal duidelijk.

Frank de Heus 10 juli 2012

@Peter Dirks U hebt het blijkbaar ook niet in de gaten omdat u nog met provisieoogkleppen op loopt. Vergeet niet dat de nieuwe wereld al over 5 maanden begint. Laat men vooral de aandacht afleiden dan kunt u met uw surrogaat advieskantoor de deur ook sluiten.

Weinig adviseurs zien fusie of overname als positief

Weinig adviseurs zien fusie of overname als positief

Fusies of overnames worden door slechts weinig financieel adviseurs als een positieve ontwikkeling ervaren. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek van Bureau...

Is uw assurantiekantoor privacy proof?

Is uw assurantiekantoor privacy proof?

Ook assurantiekantoren moeten voldoen aan de regels van de Wet bescherming persoonsgegevens. Met een online privacytest van Bureau D&O kunnen adviseurs inzicht...

D&o maakt beste serviceproviders van 2016 bekend

D&o maakt beste serviceproviders van 2016 bekend

De Financiële Makelaar, de Hypotheekadviseur, VCN, Connect de Krediet Makelaar zijn de beste koepelorganisaties van 2016, zo blijkt uit het Performance Onderzoek...

Overstap naar Adviesbox zonder belemmeringen

Overstap naar Adviesbox zonder belemmeringen

Intersoftware introduceert een overstapservice voor financieel adviseurs die aanhikken tegen het wisselen van softwareleverancier. Een pakket van zes diensten moet...

Du Chattel aan de slag bij Bureau d&o

Du Chattel aan de slag bij Bureau d&o

Met ingang van 1 januari 2016 treedt Marianne du Chattel als projectcoördinator in dienst bij Bureau D & O. Du Chattel was tussen 1992 en 2002  mede-eigenaar...

Zorgverzekering steeds meer een adviesproduct

Zorgverzekering steeds meer een adviesproduct

“De zorgverzekering ontwikkelt zich meer en meer tot een adviesproduct." Dit constateert Jurjen Oosterbaan op basis van het Landelijk Zorgonderzoek 2015...