"verlengen Pe-termijn leidt tot vreemde situatie"

Studieboeken

Een bijzonder vreemde situatie. Zo noemt het StudieCentrum Financiële Branche de verlenging van de Wft Pe-termijn 2011-2012 tot eind 2013.

Het Studiecentrum: "De huidige Wft PE-termijn eindigt op 31 december 2013. Dit was in eerste instantie 31 december 2012. Het ministerie van Financiën heeft deze termijn met één jaar verlengd om vanaf 1-1-2014 tot een eenvoudigere en overzichtelijkere overgangsregeling te komen. Betekent dit nu (indien u uw PE-training nog niet had gevolgd in 2011-2012), dat u zomaar ineens een extra jaar heeft om aan de huidige PE-verplichtingen te voldoen? In feite wel, al is het een bijzonder vreemde situatie om aan het einde van 2013 een PE-training te gaan volgen over zaken die vóór juli 2011 actueel waren. Denk bijvoorbeeld eens aan het provisieverbod dat inmiddels van kracht is, daar waar in de PE-leerdoelen 2011-2012 nog uitgebreid de regels rondom passende provisie worden behandeld. Of neem de 'nieuwe' Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Dit druist in onze visie lijnrecht in tegen de doelstellingen die met Permanente Educatie worden nagestreefd."
 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Gerda - 22 januari 2013

@M, Waarom je dan in je eerdere reactie hierboven die PE-sessies zo nadrukkelijk kleineert blijft voor mij een raadsel. Overigens vind ik het onbegrijplijk waarom de termijn voor de PE nu opeens met een jaar verlengd kan worden, das toch pas omstreeks oktober '12 bekend gemaakt of niet? Eénpitters moesten en zouden destijds van de AFM vòòr 2008 al hun diploma's vernieuwen. Geen uitstel vanwege ziekte, familieomstandigheden, tijdgebrek naast 60-urige werkweek of 20/30/40 jaar praktijkervaring ! Geen tijdige diploma-vernieuwen betekende voor het kleine intermediair zonder uitzondering: inleveren die AFM-vergunning ! En als je hetzelfde werk doet als werknemer bij een mega-intermedairsonderneming., bank of verzekeraar krijg je nu al van 2008 tot 2014 is 6 jaar respijt. Om maar te zwijgen over de nieuw opgeleide FFP-ers, die zich wèl als het neusje van de zalm willen presenteren, maar ondertussen nog bij wijze van spreken onder die basismodule willen uitkomen..... Grote bedrijven (>50 werknemers) mogen kiezen voor bedrijfsvoeringsmodel. Dan wordt bekwaamheid intern geborgd (en gecontroleerd!). Waarom die uitzondering? Vrachtwagenchauffeurs kunnen hun Rijvaardigheidsheidsbewijs toch ook niet behalen door het afleggen van een toetsje bij hun mega-transportondernemer-werkgever?

Gerda - 22 januari 2013

@M, Ik vind het prima als banken/verzekeraars/directwriters en internetverzekeraars, om hun kostenpost te drukken hun medewerkers intern opleiden maar de toets zal toch los daarvan door een onafhankelijk (overheids-)instituut en per individuele werknemer moeten worden afgenomen. Fijn dat je het met me eens bent dat de ongelijkheid onbegrijpelijk is, maar dan ook first things first ! 't Is nog geen 2014. Ik heb er alle vertrouwen in, wanneer er maar genoeg aan de weg getimmerd wordt door - al dan niet beëdigde - partijen in onze branche, dat Level Playing Field er nog dit jaar zal komen ! Het is toch van de gekke, dat de AFM het heeft toegestaan dat de consument overgeleverd was aan de onkundige, goedkope telefonische verkopers van de Directwriters en internetverzekeraars?

M - 22 januari 2013

Ik kleineer helemaal niets. Ik denk alleen dat het niveau van de PE sessies wel omhoog kan/moet. Ik zet me alleen af tegen die mensen, en daar schaar ik jou niet onder, die denken dat ze met alleen een PE sessietje weer helemaal bij zijn. En die zijn er genoeg. De opbouw PE is niet logisch. Even een voorbeeld wat mij betreft. Ik heb mijn WFT hypotheken, SEH en EHP. Nu moet ik voor alle drie mijn PE doen. Is inderdaad dubbelop. Snap het wel dit is werk voor opleiders. Mijn werkgever is klauwen met geld kwijt aan mij omdat ik mijn (jaarlijkse) PE punten moet halen. Evenzogoed die eenpitter waar jij aan refereert. Een snelle gok is dat je als all round adviseur/eenpitter al gauw zo'n 2.500,00 EURO alleen aan PE kosten hebt los van de tijd die het nog eens kost. Nu betaald mijn werkgever het waardoor het voor mij een welkome onderbreking is. Maar als je het zelf moet bekostigen. Voor mij is het een hoop geld. Die ongelijkheid waar je het over hebt is inderdaad onbegrijpelijk. Een ieder die klantcontact heeft dient zijn eigen diploma te hebben. Het kan toch niet zo zijn dat als ik bij een groot koeriersbedrijf ga werken ik geen rijbewijs hoef te hebben omdat mijn baas hem al heeft?

M - 21 januari 2013

Nee hoor Gerda. Niets interns. Alles extern en het grootste deel nog voor eigen rekening en risico gehaald ook. En om je de waarheid te zeggen. Ik zelf vind het geweldig. Ik vind een dagje PE hardstikke leuk. Ook ik heb niets met incoterms maar ik vind het wel leuk om te weten. Het enige waar ik me wel iedere keer over verbaas, ondanks al die WFT modules, hoeveel stoethaspels er in de branche werken. Ik werk pas sinds 2008 in de financiele dienstverlening en ik kon nooit terugbogen op ervaring dus om aan het werk te blijven was de enige keus om zo snel mogelijk mijn papieren te halen. Daarnaast is het ook je plicht als je in deze branche werkzaam wilt blijven om actueel te blijven. Overigens voor je info ik heb nu alle WFT modules, SEH en EHP en ben bezig met FFP. Niet om mezelf op de borst te kloppen maar omdat ik het leuk vind, het me goed afgaat en omdat ik het ook als mijn plicht zie om kundig en aktueel te blijven. het enige bezwaar dat ik heb tegen al die PE sessies zijn de kosten voor de werkgever en het niveau. Oke bezwaren. Voor een werkgever is het best frustrerend dat ze mij aan PE dagen al 2 weken kwijt zijn naast de opleidingskosten. @do ik ben het wel met je eens dat er een hoop adviseurs daadwerkelijk denken dat ze met het op peil houden van PE kundig blijven. Maar ik heb om even een voorbeeld te geven pas afgelopen december mijn PE voor SEH gedaan. Puur vanwege tijdsdruk. Maar heb ik wat geleerd van mijn PE sessie? Ja, dat er nog genoeg onkundigen rondlopen. Raar maar waar dat ik daar op een PE sessie achter moet komen.

do - 21 januari 2013

@M Mijn bijdrage beperkt zich zeker niet alleen tot mijn PE aan het begin van een periode. Ik hou netjes mijn vakliteratuur bij; doe mijn PE voor de SEH en EHP, daarnaast 6 modules WFT en bezoek voor zover noodzakelijk bijeenkomsten. Dus ja ik hou mijn vakkennis wel degelijk op peil; continu en doorlopend. Wel heb ik moeite met het PE systeem waarin je achteraf, nu dus tot 31-12-2013 de mogelijkheid krijgt om, inmiddels verouderde, wetgeving en wijzigingen te leren. Je zal de adviseurs de kost moeten geven die anno 2013 pas echt begrijpen wat bv het nieuwe partnerbegrip 2012 inhoud en welke implicaties dit heeft voor je klanten. Dit als slechts een klein voorbeeld. Natuurlijk geeft de PE geen garantie dat de adviseur zich daadwerkelijk continu bekwaamd in zijn/haar vak maar het is toch wel fijn als je de informatie betreffende wetswijzigen ed aan het begin van een jaar kent en niet aan het eind van een jaar. Helaas zal geen enkel PE systeem waterdicht zijn omdat nou eenmaal niet iedereen zijn vak serieus neemt maar als je dan toch je PE moet doen wat is dan de toegevoegde waarde als je dit een jaar achteraf gaat doen en wat is erop tegen om het gewoon aan het begin van het jaar te doen als je je wellicht zelf al hebt bekwaamd. Me dunkt dat je de wijzgingen voor het komende jaar toch voor het begin van het jaar weet. Ik zie de logica dan niet dat je dan nog een jaar wacht, nu dus nog langer, om die PE te gaan doen. En ja, wellicht afhankelijk van de organisatie waar je je PE doet maar van sommige sessies steek je ook nog wel is wat op ja. Fantastisch overigens het nieuwe PE systeem waarbij je op elk moment moet kunnen aantonen dat je je permanent bekwaamd. Lijkt me ook niet meer dan logisch. Nu nog duidelijke kaders en dan zijn we wellicht eindelijk van die eindeloze discussies af en van het onzalige idee dat je je achteraf mag bekwamen middels een PE sessie die al ver over zijn houbaarheidsdatum heen is.

Joost van Aggele - 20 januari 2013

Wat Ik me nu afvraag is of er nog collega's actiebereid zijn wanneer het ministerie haar plannen om onze diploma's af te nemen doorzet. Want het is toch te gek voor woorden dat men na dat men ons beloningsmodel om zeep heeft geholpen nu ook nog eens ons diploma bij het grof neerzet! Waar blijft de reactie van gediplomeerden, of is men zo murw geslagen dat elk verzet op voorhand al is gebroken?

Gerda - 19 januari 2013

@M, Ken je klanten en ken de posters op dit forum. Valt het je niet op dat sommige posters enkel reageren als de hoogte van het in rekening te brengen uurloon ter sprake komt èn wanneer de PE-opleiding ter sprake komt? M.a.w. die posters zijn sowieso alles behalve een zelfstandige onafhankelijke adviseur. Wat betreft die PE-educatie: Welke modules heb je gedaan dan? Ik vond de module Beleggen machtig interessant en ook al doe ikzelf niks in beleggingen, ik vond het een verrijking op zich. En dan al die vervoerscondities bij de schademodule, geweldig ! En ook heel toepasbaar in de huidige maatschappij met wereldwijde handelsbetrekkingen. Jij was werknemer zei je eerder deze week. Is jouw opvatting dan soms gebaseerd op een intern opleidinkje?

Hansi P. - 19 januari 2013

@Ki. Bent u nu helemaal van den doille? Beleidsbepalers moeten voldoen aan de de officiële eisen, maar de consument mag overgeleverd worden aan de eerste de beste ongeschoolde adviseur via de "helpdesk" van bijv. de ING? Dat krijg je nu in een bananrepubliek waar eigenaren van opleidingsinstituten het Level Playing Field voor het intermediair verkwanselen!

ki - 19 januari 2013

Er zijn op dit moment twee methoden om aan de WFT eisen te voldoen (en WFT-bekwaam te zijn). Dat is de 'diploma' variant en de 'bedrijfsvoerings' variant . Grote bedrijven (>50 werknemers) mogen kiezen voor bedrijfsvoeringsmodel. Dan wordt bekwaamheid intern geborgd (en gecontroleerd!). En dat zal met Real Time Up to Date ook gaan gebeuren, op welke wijze dan ook (keuze bedrijf). Bovendien gaat het bedrijfsvoeringsmodel gaat vervallen, iedereen diploma's.

M - 19 januari 2013

@ do als jouw bijdrage zich beperkt tot je PE aan het begin van je PE periode dan ben jij niet erg serieus bezig met je vak. Met alle respect. PE is (kan) een leuk contactmoment zijn om te sparren met branchegenoten over het vak maar ervan leren? Als dat zo is dan heb je onderweg wat steken laten vallen en ben je niet echt actueel gebleven.

Verwarring rond verlenging pe-termijn  2011-2012

Verwarring rond verlenging pe-termijn 2011-2012

“Wft-gediplomeerden moeten vóór 31 december 2012 het PE-programma 2011-2012 succesvol hebben doorlopen. Anders vervalt de geldigheid van het...

Commissie cfd: "pe-termijn 18 maanden staat niet in wet"

Commissie cfd: "pe-termijn 18 maanden staat niet in wet"

De Commissie CFD heeft minister De Jager van Financiën gewezen op een volgens haar onjuiste interpretatie van Wft/Bgfo: nergens staat namelijk dat de PE-termijn...