Geldbelangen woedend op pensioenverzekeraars

Rob Goedhart 2015

Stichting Geldbelangen ziet in het recente AFM-onderzoek de bevestiging dat verzekeraars de ‘pensioenknip’ bewust saboteren en daarmee hun klanten duperen. De stichting eist van verzekeraars en politiek dat zij gedupeerde pensioengerechtigden een herkansing geven.

Geldbelangen: "Verzekeraars kunnen wel eens vele duizenden pensioengerechtigden gedupeerd hebben. Volgens de AFM hebben pensioenverzekeraars met betrekking tot de zogenoemde pensioenknip onwenselijk gehandeld en informatie op een verkeerde manier verschaft waardoor mensen, die recent een pensioenkapitaal om moesten zetten in pensioenuitkeringen, niet hebben gekozen of zelfs kunnen kiezen voor die pensioenknip. Wij hebben verzekeraars er al eerder op gewezen dat ze fout bezig waren. Nu heeft de AFM dat bevestigd. Inmiddels zitten enkele duizenden consumenten – die onlangs pensioenkapitaal om hebben moeten laten zetten in pensioenuitkeringen - de rest van hun leven vast aan een zeer laag pensioen en kunnen zij niet profiteren van de alternatieven die half 2016 geboden zullen moeten gaan worden. Geldbelangen is woedend en eist van verzekeraars en de politiek dat deze mensen alsnog een herkansing krijgen."
In de praktijk blijkt dat verzekeraars de pensioenknip alleen toestaan aan mensen die bij hen het pensioenkapitaal hebben opgebouwd. Als iemand met geld van een andere verzekeraar aanklopt dan doen de meesten het niet. De AFM zegt dat dit weigeren niet mag. Want daarmee blijven bijvoorbeeld mensen, die bij een PPI (Premie Pensioen Instelling) pensioenkapitaal hebben opgebouwd, verstoken van de pensioenknip. Zij moeten per definitie het pensioenkapitaal overbrengen van de PPI naar een verzekeraar.
Geldbelangen heeft verzekeraars – na raadpleging van het Ministerie va SZW - al eerder mondeling en schriftelijk laten weten dat het weigeren van de pensioenknip bij ‘vreemd geld’ tegen de regels is. Want ook mensen die willen shoppen (een expliciete recht uit de pensioenwet) worden geblokkeerd in hun mogelijkheden als een verzekeraar voor ‘vreemd’ geld geen pensioenknip aanbiedt.

 

Risico’s te veel benadrukt
De AFM constateert dat de verzekeraars de nadelen expliciet en uitgebreid benoemen; de mogelijke voordelen komen nauwelijks aan de orde. En verder zijn er verzekeraars die alleen een pensioenknip willen regelen nadat de klant daarvoor een (vaak duur) advies heeft ingewonnen bij een financieel adviseur. "Allemaal hobbels die er toe kunnen leiden dat mensen afzien van de pensioenknip en daardoor gebonden zijn aan een keurslijfpensioen: een zeer laag pensioen dat voor de rest van hun leven dat nooit meer zal veranderen", aldus voorzitter Rob Goedhart van de stichting.
Geldbelangen erkent dat het niet zeker is dat mensen na twee jaar een beter pensioen gaan krijgen. “Maar het is toch wel raar” zegt Goedhart. “Verzekeraars, politiek en toezichthouders zijn al twee jaar bezig om aan verbeteringen te werken. Die moeten er half 2016 zijn. En lijken verzekeraars hun klanten ervan te weerhouden om van deze oplossingen te kunnen profiteren. Geloven ze dan zelf niet in die verbeteringen?”
 

Reactie toevoegen

 

Reacties

David Bakker - 20 december 2015

Nood breekt wet. Zeker als er mensen uit een brandend huis springen. We bellen!

Rob Goedhart - 19 december 2015

Zucht. Je begrijpt mijn metafoor denk ik niet David..... En als je denkt dat lobbyen zo eenvoudig ligt dan wens ik je veel succes. Aanbod tot elkaar versterken blijft staan.

Rob Goedhart - 19 december 2015

Jullie voorstel doorgelezen. Mooi en goed werk! Maar met alle respect, David, ik kan me niet voorstellen dat als jij langs een brandend huis loopt waar mensen gillend uit de ramen hangen jouw eerste gedachten ernaar toe gaan hoe straks het huis verbouwd of weer opgebouwd moet gaan worden. Dan ga je eerst die mensen helpen en de boel proberen te blussen. Toch? Dat is nu precies wat wij met de pensioenknip wilden bereiken. Eerst 'beredderen' zodat mensen veilig zijn. Om vervolgens te gaan bedenken hoe het 'huis' ver- of opgebouwd kan worden en de mensen straks weer in het (verbeterde) huis kunnen gaan wonen. Maar dank voor deze voorzet. Wij hebben namelijk wel degelijk de bank een rol toebedeeld in de pensioensfeer. Al in onze inbreng op de consultatie op de 'wet variabele pensioenuitkering' in (augustus 2015) hebben wij dit aangegeven. https://drive.google.com/file/d/0B8ffThs50kqMdnhOeGVPd3lHWDA/view?usp=sharing Ook tijdens ons symposium op 8 oktober - waar staatssecretaris Klijnsma bij was - hebben wij aangekaart hoe de bank resp. banksparen een rol kan spelen. https://drive.google.com/file/d/0B8ffThs50kqMYzYtZmM5ai14RVU/view?usp=sharing Maar goed, dat hebben we blijkbaar niet voldoende uitgevent. Ook niet dat we inmiddels met op de achtergrond met partijen in gesprek zijn om te zien hoe banken er (eventueel in combinatie met een verzekeraar) een mouw aan zouden kunnen passen. Want de stelling 'pensioen-tweede-pijler-moet-levenslang-zijn' zit er bij zowel SZW als een aantal partijen die daaromheen hangen (werknemers, werkgevers, Belastingdienst) nog behoorlijk ingeramd. Dát punt blijkt ook steeds de bottleneck geweest te zijn bij de probeersels richting banksparen voor 2e pijler pensioen in de afgelopen jaren zijn geweest. Het blijkt dus dat we gewoon op eenzelfde lijn zitten na doorlezen van jullie Memorie van Toelichting. Jullie hebben op een heel voorbeeldige wijze gedaan! Ik weet niet hoe jullie lijnen richting de politiek lopen. Maar we zouden elkaar hierin kunnen versterken. Let op! De eerste vragen vanuit de Kamer moeten uiterlijk 14 januari gereed zijn om naar SZW te gaan. Als je wilt neem dan contact op via info@geldbelangen.nl Of 06 - 234 224 35.

David Bakker - 19 december 2015

Beste Rob, Misschien was ik een beetje te kort door de bocht. Maar die pensioenknip is wel een draak. Het moet toch eenvoudiger kunnen. Ik denk dat VVD en D66 wel te porren zijn voor pensioenbanksparen. Misschien moet jij de PvdA onder druk zetten en er op wijzen dat Staf Depla (PvdA) destijds een van de initiatiefnemers was voor het lijfrentebanksparen (een initiatiefwetsvoorstel). Vragenstellerij richting SZW gaat - behalve de bekende kluitjes in het riet die je als antwoord krijgt - niet veel opleveren vermoed ik. De ambtenaren van SZW zijn de hogepriesters van de orthodoxe pensioenkerk die dogma's zoals 'pensioen moet levenslang zijn' als een eeuwige waarheid koesteren. Daarom zie ik veel meer in een initiatief vanuit de kamer. Mvg David Bakker

Rob Goedhart - 19 december 2015

Ja, dat klinkt eenvoudig. Is het ook wel. Maar dát betekent in wezen afkoop van een deel van het pensioen. En de afkoopbepalingen ff omver schoppen... (Betekent wetswijziging, dus eerst langs Raad van State en vervolgens langs Tweede en Eerste Kamer en dus....) De weg naar de pensioenknip was uiteindelijk de meest eenvoudige oplossing. De regels waren panklaar. (Immers een al eerder bestaande regel) en kon via een Besluit - zonder parlementaire inbreng - op zeer korte termijn geregeld worden. Laten we hopen dat er via de wet variabele pensioenuitkering betere oplossingen gebracht gaan worden. Daar moet jullie optie in mee genomen worden. (Overigens denk ik dat menige techneut via deze wet voor te gecompliceerde pensioenproducten te gaan zorgen. Terwijl dat ook heel eenvoudig kan blijven.) We bellen!

Rob Goedhart - 19 december 2015

@ David. Als je de pensioenknop een draak noemt ben ik benieuwd wat jij aan iemand adviseert die NU een pensioenkapitaal om moet laten zetten in pensioenuitkeringen en niet kan uitstellen, omdat hij gewoon het geld nodig heeft om van te leven.... (Uitstellen mg tot 31-12-2016. En van de zaken waar Geldbelangen zwaar voor gelobbyd heeft...)

David Bakker - 19 december 2015

De pensioenknip biedt geen oplossing en is nodeloos ingewikkeld. Ik vind het onbegrijpelijk dat Rob Goedhart van de Stichting Geldbelangen geen pleidooi houdt voor pensioenbanksparen. Want dan hebben we het over echte oplossingen: http://www.davidbakker.eu/pensioen/pensioenbanksparen/#more-759:

David Bakker - 19 december 2015

Ik adviseer uiteraard van bestaande regelgeving. De knip had misschien wat eenvoudiger kunnen worden vormgegeven, bijv. U mag in een jaar 1/20 van je kapitaal opnemen. Had je nu niet al die heisa gehad.

David Bakker - 19 december 2015

Rob, ik begrijp je metafoor en weet dat lobbyen een moeizame bezigheid is. Maar ons voorstel is min of meer bedoeld als noodmaatregel die snel kan worden ingevoerd. Wij hebben ons immers beperkt tot een bancair pensioen in de uitkeringsfase en doen geen voorstellen voor pensioenbanksparen in de opbouwfase. Je aanbod aanvaard ik.

Chris de Bruin - 18 december 2015

@Albert, helemaal volgen kan ik je vraag niet, maar ik meen er uit te kunnen begrijpen dat je je afvraagt of je kunt beleggen in de uitkeringsfase. Antwoord: nee, nu nog niet. De bedoeling is dat er halverwege 2016 een mogelijkheid komt om de beleggingen die nu in de opbouwfase plaatsvinden, ook in de uitkeringsfase te laten plaatsvinden, in elk geval dat wettelijk mogelijk te maken. Of en hoe dat doorgaat is nog even de vraag, maar vooral is de vraag of de gemiddelde klant dat zonder advies moet doen. Overigens juich ik het systeem van variabel pensioen in de uitkeringsfase (want dat zou dan mogelijk moeten worden) van harte toe want het automatisme waarmee je nu verplicht bent een levenslang ouderdomspensioen aan te kopen is op zich uit de tijd.

Geldbelangen blijft inzetten op nationaal overleg woekerpolissen

Geldbelangen blijft inzetten op nationaal overleg woekerpolissen

"Goed om te horen dat ook VEH en VEB stellen dat de woekerpolisaffaire nog lang niet is afgelopen en dat er nog steeds polissen lopen met veel te hoge kosten....

Pensioenknip half jaar langer mogelijk

Pensioenknip half jaar langer mogelijk

Mensen met een pensioen in de vorm van een premie- of kapitaalregeling kunnen nog tot 1 juli 2017 een tijdelijke uitkering voor maximaal twee jaar aankopen. De...

"Niet bank wordt aangepakt, maar Stichting die gedupeerden helpt"

"Niet bank wordt aangepakt, maar Stichting die gedupeerden helpt"

De AFM heeft besloten dat Stichting Geldbelangen niet langer door mag gaan met het ondersteunen van gedupeerde klanten van Interbank.   Deze bank verkocht...

Geldbelangen daagt pensioenverzekeraars uit

Geldbelangen daagt pensioenverzekeraars uit

Stichting Geldbelangen daagt verzekeraars uit te tonen dat ze voortvarend inspelen op de 1 september van kracht geworden Wet verbeterde premieregeling. Voorzitter...

Consumind past tv-commercial aan na klacht rob goedhart

Consumind past tv-commercial aan na klacht rob goedhart

Volgens Stichting Geldbelangen (Rob Goedhart) misleidt Consumind (een initiatief van MTVTD) de consument in commercials, veelal uitgezonden rondom TV-uitzendingen...

"Geef wettelijk recht lopende pensioencontracten open te breken"

"Geef wettelijk recht lopende pensioencontracten open te breken"

Geef houders van een pensioenpolis die worden gedupeerd door de momenteel extreem lage rente "het wettelijk recht hun lopende contract open te breken en in...

Oproep Geldbelangen aan Tweede kamer: dwing herkansing af

Oproep Geldbelangen aan Tweede kamer: dwing herkansing af

Stichting Geldbelangen wil dat de Tweede Kamer herkansing afdwingt voor mensen die de afgelopen jaren pensioenkapitaal hebben moeten laten omzetten in wegens de...

Pensioenknip: Klijnsma blaft naar verzekeraars maar bijt niet door

Pensioenknip: Klijnsma blaft naar verzekeraars maar bijt niet door

"De signalen dat verzekeraars de nadruk leggen op de mogelijke risico’s en nadelen van de pensioenknip zijn mij bekend. Stichting Geldbelangen heeft daar...

Afm: verplicht advies onwenselijke drempel bij keuze pensioenknip

Afm: verplicht advies onwenselijke drempel bij keuze pensioenknip

De AFM ziet het verplicht stellen van het inwinnen van advies als een onwenselijke drempel bij de keuze voor een pensioenknip.   Dit stelt de toezichthouder...

"geen oplossing voor keurslijfgepensioneerden"

"geen oplossing voor keurslijfgepensioneerden"

Geldbelangen is diep teleurgesteld dat de wet ‘variabele pensioenuitkering’, die gisteren door staatssecretaris Klijnsma naar de Tweede Kamer is gezonden,...