"overheid laat woekerpolishouder in de steek"

Zembla logo

De overheid laat de woekerpolishouder in de steek. Dat stelt hoogleraar Arnoud Boot in Zembla.

Boot: “Het ministerie van Financiële Zaken en ook De Nederlandsche Bank zijn buitengewoon bang dat schadeclaims hoog uitvallen. Want dat betekent dat de financiële sector in grote problemen komt. De overheid komt niet op voor het consumentenbelang, niemand staat aan de kant van de consument."
Verder in de uitzending van Zembla: verzekeraars verdienen per jaar ruim 800 miljoen euro aan de nog lopende woekerpolissen door te hoge kosten en te hoge overlijdensrisicopremies in rekening te brengen, aldus voorzitter Jeffrey Leichel van Stichting Odin. Bij zijn berekening gaat Leichel uit van 2,5 miljoen nog lopende woekerpolissen met een waarde van 31 miljard euro. Verzekeraars brengen gemiddeld 3 procent aan beheerkosten in rekening. Maar marktconforme tarieven bij beleggingsinstellingen hanteren slechts 1 procent of minder aan beheerkosten. Als verzekeraars zich daar ook aan zouden houden, scheelt dat ze 625 miljoen euro aan inkomsten, zo stelt Leichel.

Daarnaast brengen veel verzekeraars een te hoge premie voor de overlijdensrisicoverzekering in rekening. De verzekeraars houden voor de hoogte van de premie vast aan sterftecijfers uit de jaren '80, zo stelt Gerard van Santen van Beleggingspolischeck in Zembla. De premies zijn in de afgelopen tien jaar op de markt echter tot wel de helft gedaald.

Leichel gaat in zijn berekening uit van een 40 procent goedkopere premie. Zouden de verzekeraars de marktconforme premies berekenen, dan lopen ze nog eens 188 miljoen euro mis. Tezamen met 625 miljoen aan te hoge beheerkosten is dat totaal 813 miljoen euro, per jaar.
Leichel noemt het “verbijsterend” dat veel verzekeraars stellen dat het eenzijdig aanpassen van de woekerpolissen niet mogelijk is. Eind vorig jaar stelde minister Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer dat er geen juridische belemmeringen zijn voor eenzijdige wijzigingen door de verzekeraar als die in het voordeel van de klant zijn.

Volgens hoogleraar bedrijfsfinanciën Jaap Koelewijn van de universiteit Nyenrode willen de verzekeraars zoveel mogelijk de woekerpolissen in stand houden. “Verzekeraars hebben geen belang bij het stopzetten van de producten. Ze willen het laten doorlopen want daar is hun verdienmodel op gebaseerd”, aldus Koelewijn. “De productie van de verzekeraars is gedaald met 70 tot 80 procent. Het verdienmodel staat onder druk, die pijn wordt erg hard gevoeld”.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Peter Veldhuizen - 5 februari 2015

dankzij VVP zag ik de aankondiging van Zembla. Natuurlijk opgenomen en even rustig bekeken. Hier komt nadrukkelijk naar voren, dat adviseurs wel zouden willen, maar dat de verzekeraars absoluut niet in beeld wilden komen en een reactie wilden geven.(bewijsmateriaal) E.e.a. kwam stuntelig over. Zeker de moeite waard om even terug te kijken op uitzending gemist.

Ivo van Vugt - 5 februari 2015

Jammer van Zembla is dat er vooral 'angst' wordt gezaaid; huis uit, geen eten etc... Een polishouders moet zich niet afhankelijk opstellen van de verzekeraars -> dat is trekken aan een dood paard, dat is wel duidelijk... Mogelijke oplossingen werden helemaal niet aangedragen (afkoop, compensatie, kifid, hypotheek omzetten, spaarplan opzetten). Ik vind dat polishouders ook zelf naar andere oplossingen moeten zoeken buiten de polis zelf om, ook al kost het wat meer- het levert wel meer op.

Mark van den Broek - 4 februari 2015

Nee Joh, Arnoud, dat zie je helemaal verkeerd....De klant staat bij ons centraal......En trouwens onze overheid is eigenaar van ABN AMRO met ABN AMRO Verzekeren, ASR, REAAl, Zwitserleven en noem maar op....belangenverstrengeling ???????????????

Verzekeraars waarschuwen voor kunststof isolatiemateriaal

Verzekeraars waarschuwen voor kunststof isolatiemateriaal

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt in Zembla voor brandgevaarlijke kunststof isolatiematerialen. Het Verbond pleit er voor om in gevels en daken uitsluitend...

Zembla over woekerpolisaffaire

Zembla over woekerpolisaffaire

Het tv-programma Zembla onderzoekt in zijn uitzending van woensdag (NPO2, 20.25 uur) waarom de woekerpolisaffaire maar blijft voortwoekeren. Verdere programmadetails...

Zembla: verzekeraars spelen ook doktertje

Zembla: verzekeraars spelen ook doktertje

Volgens Zembla spelen verzekeraars voor doktertje en is de zieke werknemer handel geworden. In de uitzending van donderdag 19 september besteedt Zembla aandacht...