Te veel betaalde boeterente inmiddels meestal gecompenseerd

Antoinette Hertsenberg

In de meeste gevallen is te veel betaalde boeterente inmiddels gecorrigeerd en gecompenseerd. Dat blijkt uit een rondgang van Radar langs ruim 30 hypotheekverstrekkers.

Radar: "Het gros haalt de zelfopgelegde deadline van 31 december 2017. Ze hebben alle herberekeningen gemaakt en de te veel betaalde bedragen teruggestort aan de klant. Exacte bedragen willen de meeste banken niet noemen, maar de uitgekeerde compensatie varieert van een paar tientjes tot duizenden euro's.

"ABN Amro, ING en Rabobank kregen het níet voor elkaar om alle herberekeningen en compensaties uit te voeren vóór 31 december 2017. Deze banken hebben veel hypotheekklanten en moeten duizenden herberekeningen maken. Ze geven aan voor zo'n vijf tot tien procent van de klanten meer tijd nodig te hebben. De AFM vindt het 'teleurstellend dat een aantal aanbieders deze deadline nog niet heeft gehaald."

De AFM heeft in maart 2017 de leidraad Vergoeding vervroegde aflossing van de hypotheek gepubliceerd. In deze leidraad is vastgelegd dat de te betalen vergoeding voor vervroegd aflossen transparant en eerlijk moet zijn, waarbij maximaal het financiële nadeel van de aanbieder in rekening gebracht mag worden. Met de leidraad geeft de AFM richting aan de regelgeving, die sinds juli 2016 van kracht is.

In een reactie naar Radar schrijft de AFM: "Wij hebben bij hypotheekaanbieders aangedrongen op een spoedige implementatie van de leidraad en een correctie van te hoge vergoedingen die reeds door klanten betaald zijn. De aanbieders hebben hierbij zelf een deadline van 31 december 2017 gecommuniceerd. Het is teleurstellend dat een aantal aanbieders deze deadline nog niet heeft gehaald."

De AFM is in het vierde kwartaal van 2017 een onderzoek gestart bij vijftien verschillende hypotheekaanbieders. "Wij onderzoeken of zij de uitgangspunten uit de leidraad naleven en niet meer in rekening brengen dan het geleden financiële nadeel. De onderzoeksresultaten worden naar verwachting in het tweede kwartaal van 2018 gepubliceerd. Afhankelijk van de uitkomsten worden mogelijke vervolgstappen bepaald."

Reactie toevoegen

 
"van verborgen kosten naar verborgen compensatie"

"van verborgen kosten naar verborgen compensatie"

A.s.r. kreeg er maandagavond flink van langs in Radar, omdat de verzekeraar geen openheid geeft over de berekening van de woekerpoliscompensatie. Philippe Wits (foto),...

Radar kraakt schimmige vergelijkingssites

Radar kraakt schimmige vergelijkingssites

Het item maandagavond in Radar was niet gericht op de erkende grote vergelijkingssites, maar op kleinere sites die het er vooral om te doen lijkt lead- en/of afsluitvergoedingen...

Radar start meldpunt woekerpoliscompensatie

Radar start meldpunt woekerpoliscompensatie

Radar opent een meldpunt voor woekerpolishouders die twijfelen over de hoogte van hun compensatiebedrag. Consumenten die graag inzicht willen krijgen in de wijze...

Verbond noemt uitzending Radar misleidend

Verbond noemt uitzending Radar misleidend

"Misleidend." Het Verbond van Verzekeraars heeft geen goed woord over voor de uitzending van Tros Radar van 13 februari over ‘verdampende pensioenen’....