Groeit je bedrijf? Ontwikkel jezelf!

Jelle Bartels 2015

Zodra je bedrijf groeit, bereik je verschillende plafonds van complexiteit. Waar in het begin alles prima lijkt te gaan, werkt het ‘opeens’ veel minder. In de regel kom je het eerste plafond tegen bij een omzet van rond 300.000 euro. Tot dat moment is overleg tussen collega’s voldoende om zaken op te lossen. Daarna lopen overleggen minder soepel. Je bent niet meer van alles op de hoogte.

Zodra je dit plafond hebt overwonnen komt de volgende rond de 600.000 tot 800.000 euro omzet. Het wordt nu essentieel om goede overwegingen en keuzes te maken.Je moet ervan op aan kunnen dat alles en iedereen helpt met het leveren van toegevoegde waarde naar de klant. Je kunt het hele proces niet meer in je eentje overzien. Veel ondernemers die we spreken hebben het gevoel dat ze op dat moment alleen maar brandjes aan het blussen zijn. De keuzes die zijn gemaakt in (sleutel-)leveranciers, personeel en systemen lijken niet meer te voldoen aan de vraag van nu. Elk plafond brengt weer andere complexiteiten en nieuwe uitdagingen.

Dit kun je deels voorkomen door nu al na te denken over wat je nodig hebt als je op een dergelijk moment gaat komen. Heb je wel tientallen partners nodig voor het leveren van verzekeringen? Het grootste deel van je omzet gaat vaak naar maximaal drie verzekeraars. Soms is dat organisch ontstaan, soms heeft dat andere redenen. Ga na welke toegevoegde waarde je leveranciers leveren. Neem afscheid van degene die jou niet helpen met het leveren van jouw toegevoegde waarde. Als je vanaf het begin kritisch kijkt naar je leveranciers, dan heb je in een later stadium minder zorg over het waarmaken van je belofte aan de klant.

Méér dan vakmanschap

Bij de start van iedere onderneming is vakmanschap een prima basis. Zodra je groeit, worden er andere vaardigheden geëist. Zorg daarom dat je je vanaf het begin verder ontwikkelt dan vakmanschap alleen. Elke cyclus van je bedrijf vraagt een andere rol. Als je jezelf tijdig afvraagt wat nodig is én wat jij leuk vindt, kun je tijdig acteren. Een scan, zoals de ‘Me-scan’, kan je daar inzicht in geven. Zodat je kunt ontwikkelen wat je ligt. Het is namelijk niet de keuze of die vraag komt, maar wanneer.

‘Raad van Advies blijkt vaak van onschatbare waarde’

Veel ondernemers houden van het werken met klanten. Zodra ze succesvol zijn, worden ze steeds vaker ‘binnen’ gehouden. Er is minder tijd voor de klant. Eigenlijk ben je te laat met het nemen van een beslissing. Het is alleen maar een kwestie van rekenen. Op een gegeven moment heb je meer klanten dan je aankunt. Als jij er dus voor kiest om te blijven werken met klanten, had je ander werk moeten uitbesteden. Veel adviseurs schakelen dan over op administratieve ondersteuning. Dat hoeft niet de beste keuze te zijn. Het hangt af van de groei die je nog wenst te maken. Misschien ben jij een topper in administratie en heb je juist een commerciële collega nodig?

Erken vaardigheden

Het verder ontwikkelen van een succesvol bedrijf vereist een scala aan vaardigheden van zowel ondernemer als medewerkers. Tijdens de groei moeten nieuwe vaardigheden -voor het beslechten van het volgende plafond-worden ontwikkeld. Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf te doen. Als jij in de spiegel blijft kijken en weet waar je gelukkig van wordt, weet je ook waar je verder wilt ontwikkelen. Erken je unieke vaardigheden en de vaardigheden die nodig zijn voor je bedrijf. De rest kun je uitbesteden. Word jij blij van klantcontact? Verdiep dat dan. Word je blij van marketing, volg workshops, lees boeken. In de basis geldt: ‘je onderneming kan pas verder ontwikkelen als jij dat doet’.

Naar een volgend niveau

Hierbij zijn twee tips die je kunt gebruiken om je bedrijf naar een volgend niveau te tillen. Ten eerste, zet een professionele manager in. Bedrijfsvoering is een vak en een fulltime baan. Naarmate je bedrijf groter wordt, kunnen de vaardigheden van een professionele manager je bedrijf helpen. Dit geldt in het bijzonder voor ondernemers die zich willen concentreren op het omgaan met klanten of de ondernemer die zich elke dag volledig wilt focussen op strategie.

Er zijn verschillende mogelijkheden om deze vaardigheden binnen je bedrijf te brengen. Misschien is er een medewerker die uitblinkt in de operatie. Ook kun je iemand extern aannemen. Het is essentieel om verder te komen dan de huidige grenzen. Soms kan een deeltijdmanager al een groot verschil maken, hoewel grotere bedrijven beter voor fulltime kunnen gaan.

Er ontstaat ruimte

Het eerste dat je leert van een operational manager is, dat je er zelf niet goed in bent geweest. Je krijgt ‘opeens’ ruimte in de gebieden waar jouw talenten liggen en je interesse in hebt. Dat zorgt voor meer zakelijk succes en plezier in je werk.

Een eigen denktank

De tweede tip: maak gebruik van een Raad van Advies. Een Raad van Advies is samengesteld uit vrienden, klanten en andere zakelijke contacten. Zo krijg je een goede mix van opvattingen en vaardigheden die je anders niet hebt. Je creëert je eigen denktank.

Bekijk je doelen en beschrijf daarbij welke unieke vaardigheden of expertise je daarbij nodig hebt. Benader dan potentiële leden. Biedt ze een overeenkomst aan. Sommige kun je een vergoeding geven, anderen kun je bijvoorbeeld je diensten met korting -of gratis-aanbieden.

Continue frisse blik

Het regelmatig bijeenkomen van deze raad geeft je een continue frisse blik op je bedrijf. Ze werken niet dagelijks in je bedrijf. Hun perceptie van wat jij doet, kan je op nieuwe ideeën brengen. Daarnaast kunnen hun extra vaardigheden en expertises helpen in het oplossen van de uitdagingen in je bedrijf. Meestal blijkt dat een Raad van Advies voor ondernemers van onschatbare waarde is geweest. Daarnaast zien we een interessante bijvangst: een enthousiast lid brengt vaak ook weer nieuwe klanten en een netwerk mee.

Persoonlijke ontwikkeling

Er moeten in ieder geval keuzes worden gemaakt. Of je er nu voor kiest om je bedrijf te laten groeien of de lifestyle te borgen die je hebt verworven. Elke keuze vraagt andere vaardigheden. Deze zal je moeten aanleren of moeten inhuren. In alle gevallen is persoonlijke ontwikkeling de sleutel.

Reactie toevoegen

 
Lees meer over
Je belofte waarmaken:  minder is meer

Je belofte waarmaken: minder is meer

In een sector waarin de inkomsten per product dalen terwijl je er meer werk voor moet doen, ga je reorganiseren. Mensen worden afgestoten, fabrieken worden gesloten,...

Wezenlijke antwoorden voor adviseurs

Wezenlijke antwoorden voor adviseurs

Een relevanter vak als 'financieel adviseur' is er nauwelijks. Adviseurs helpen schade voorkomen, schades herstellen en maken dromen waar. Dichter bij de klant...

Laatste inschrijfmogelijkheid Dag van het Topadvies

Laatste inschrijfmogelijkheid Dag van het Topadvies

Over een paar dagen vindt in Leusden de Dag van het Topadvies plaats, een intermediaire praktijkdag, puur gericht op adviseurs. Met intermediaire topsprekers en...

Waarom klanten voor jouw advieskantoor gaan kiezen

Waarom klanten voor jouw advieskantoor gaan kiezen

"Als je als adviseur relevant wilt blijven voor je klant, zul je (blijvend) van betekenis willen zijn. In deze workshop gaan we niet alleen in dialoog over...

Maak kennis met  je klanten

Maak kennis met je klanten

Elke dag ga je in gesprek met klanten over een van de meest intieme zaken in hun leven: geld en hoe ze hiermee omgaan. In veel gevallen gaan we snel over tot de...

Tips voor succesvol ondernemerschap

Tips voor succesvol ondernemerschap

"Ik heb het nog nooit gedaan.... dus ik denk dat ik het wel kan!" Deze beroemde uitspraak van Pippi Langkous is het motto van Bertjan Scheepbouwer, directielid...