Vertrouwen tussen adviseurs en aanbieders maakt veel mogelijk

Wim Heeres 2017

De traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van Adfiz in Bussum trok dit jaar meer adviseurs en aanbieders dan in 2016. Voor het eerst in jaren deden weer meer adviseurs mee aan het traditionele prestatie onderzoek. Dit lijkt aan te sluiten op de indruk van Adfiz-voorzitter Wim Heeres dat er sprake is van een hernieuwde interesse in samenwerking. “Als we elkaar durven te vertrouwen, blijkt er veel mogelijk”.

Belangrijkste constatering uit het onderzoek, waaraan 1.382 adviseurs deelnamen die 2.852 ervaringen deelden, is dat verzekeraars naar behoren presteren. Dat was vijftien jaar geleden, toen het onderzoek werd gelanceerd, totaal anders. De performance van verzekeraars was vaak nog dramatisch slecht en de introductie van het onderzoek sloeg in als een bom. Sommige verzekeraars verklaarden de toenmalige belangenorganisaties NBVA en NVA achter gesloten deuren de oorlog. Ondertussen zat er toch niets anders op dan beterschap beloven en keihard werken aan betere prestaties. Dat lukte eigenlijk vrij snel. De urgentie om mee te doen werd voor veel adviseurs minder, mede ook omdat de uitslagen vaak redelijk voorspelbaar waren. Al doet dat niets af aan de prestaties zelf.

Bij dit onderzoek werd een nieuwe methodiek geïntroduceerd door Tevreden.nl. Nu werden de ervaringen van adviseurs gedurende het hele jaar verzameld, wat een betrouwbaarder beeld moet opleveren. Bovendien kunnen aanbieders nu real time hun scores volgen, zodat zij continu inzicht hebben in hoe zij de performance kunnen verbeteren. Bovendien worden de reviews en ratings ook opgenomen in de productvergelijkers van MoneyView.

De nieuwe methode heeft veel adviseurs er blijkbaar toe gebracht om (opnieuw) mee te doen. Tot verrassende uitslagen leidde het overigens niet. Maar het gaat ook niet om winnen alleen. Of zoals Bernardo Walta van de Goudse op de Nieuwjaarsbijeenkomst zei: “Dat wij winnen is een groot compliment aan onze medewerkers. Maar ook al waren we geen winnaar, dan hadden we met zijn allen taart gegeten. Er is het afgelopen jaar sowieso keihard met elkaar gewerkt.”

Winnaars

Legal & General mocht zich de grote winnaar noemen van het Prestatie Onderzoek 2016. Zij werden als beste gewaardeerd op de onderdelen Zakelijk Pensioen (voor de derde achtereenvolgende keer) en Particulier Lijfrente (sinds mensenheugenis). Nh1816 viel als altijd in de prijzen als beste in de categorie Particulier Schade en ook Movir viel in herhaling (Zakelijk Inkomen). Verder gingen de prijzen naar De Goudse (Zakelijk Schade), RegioBank (Particulier Banksparen) en TAF (Particulier Overlijdensrisico) dat DELA ditmaal achter zich liet.

Reactie toevoegen

 
Lees meer over
Adfiz performance Onderzoek in vergelijking moneyview

Adfiz performance Onderzoek in vergelijking moneyview

MoneyView heeft de scores van het Adfiz Prestatie Onderzoek opgenomen in de vergelijkingspakketten Advisa en Selector. In één getal is samengevat hoe...