Nu CDFD en overheid nog

Esther Vuijsters 2017

Door Esther Vuijsters, Lindenhaeghe

Het mooie van het werken bij een opleider mét opleidingslocatie op het hoofdkantoor, is dat je nog eens een cursist spreekt. Iemand uit het vak, een echte ‘professional’. Eentje die de praktijk kent áchter abstracte begrippen als ‘klantbeleving’ en ‘klantspecifiek’.

Soms is het een cursist uit mijn eigen netwerk. Een financieel adviseur die opgaat voor een nieuwe beroepskwalificatie of zijn diploma geldig wil houden met een PE-examen. En soms spreek ik een willekeurige cursist aan. Gewoon, om te kijken hoe hij ‘ons product’ in de praktijk ervaart.

Het levert vaak interessante gesprekken op. Zo raakte ik onlangs in gesprek met een cursist die in onze nieuwsbrief het stuk had gelezen over het rapport van Ecorys en de op handen zijnde veranderingen in het Wft Vakbekwaamheidsbouwwerk. Meer specifiek: de aankomende wijzigingen rondom de PE’s Basis en Consumptief krediet. En dan vooral de onduidelijkheid over het moment waarop de wijziging wordt doorgevoerd.

“Ik weet niet precies hoe die lijnen lopen,” zei deze cursist, “maar het komt mij over alsof het CDFD zich achter de minister verschuilt. En de markt heeft het nakijken.”

Ik begreep de frustratie van de cursist maar al te goed. Als opleider krijgen we dagelijks vragen over de kwestie. Een antwoord is er (nog) niet.

De cursist mopperde door: “Ik heb trouwens laatst eens naar die afbeelding zitten kijken, die van het vakbekwaamheidsbouwwerk en weet je wat me opviel? Ze spreken toch van topmodules bij PE? Weet je waar het CDFD die topmodules plaatst? In de afbeelding die ze gemaakt hebben ter verduidelijking? Helemaal onderaan het rijtje. De tópmodule.”

Ik vraag de cursist naar de training die hij vandaag volgt. Vandaag is hij te gast bij de Training Klantspecifiek Adviseren. Een mooie training, vindt hij. Heel bruikbaar om tot een passend advies te komen. Een andere cursist beaamt dit: “Dat klantspecifieke is best lastig, de AFM is daar niet heel duidelijk over in de regelgeving.” “De AFM?” roept cursist nummer drie, “dat is toch die club die toezicht houdt op financiële markten en die ondertussen een paar miljoen boven de eigen begroting uitkomt? Met zo’n waakhond kun je de inbrekers wel meteen op de koffie vragen.” De hele groep lacht. Ik moet bekennen dat ik ondertussen ook wel een beetje zit te grinniken.

Voorzichtigheidshalve probeer ik echter het gesprek toch maar weer een andere wending te geven. “Maar onze nieuwe minister van Financiën was wél heel positief over de sector,” zeg ik. “In het rapport Beleidsdoorlichting financiële markten deelt hij zelfs een complimentje uit. Hij zegt dat de sector op de goede weg is.”

De cursisten mompelen instemmend. Dat is inderdaad wel mooi, vinden ze, dat ‘ze’ op de goede weg zijn. Toch kan er eentje de verleiding niet weerstaan. “Wij wel ja. Nu het CDFD en de overheid nog.”

Lees meer over
Innovaties waar adviseur én klant van profiteren

Innovaties waar adviseur én klant van profiteren

Hoe kun je innovaties omarmen om je klant en jezelf als adviseur beter te helpen bij financieel inzicht? Deze vraag beantwoorden Gert Vasse (Directeur Yellowtail)...

De kracht van social media voor adviseurs

De kracht van social media voor adviseurs

"Hoe maak je als kleinere speler in de financiële sector optimaal gebruik van social media. Niet alleen is social media een belangrijk informatiekanaal richting...

Oproep aan het intermediair

Oproep aan het intermediair

Advies met een robot touch! Het een kan bijna niet meer zonder het ander. Een robot zal steeds vaker op dynamische manier de juiste informatie samen met de klant...

Adviestip: meer declarabele uren tegen een hoger tarief

Adviestip: meer declarabele uren tegen een hoger tarief

De komende decennia zal het aantal onderdelen waarop adviseurs het verschil kunnen maken kleiner worden. De tarieven op het recht-toe-recht-aan advies zullen afnemen....

Loek Peters (Penoza) maakt adviseurs nog beter op de Dag van het Topadvies

Loek Peters (Penoza) maakt adviseurs nog beter op de Dag van het Topadvies

Acteur Loek Peters (bekend van onder meer de hitserie Penoza) is tevens oprichter van 'Maak de ander beter'. Hij verzorg de afsluitende presentatie op de Dag van...

Ontwikkel jezelf: omarm een training

Ontwikkel jezelf: omarm een training

(Door Esther Vuijsters, Lindenhaeghe) De Training Ontspannen Presenteren is nog maar net gestart of ik heb mijn eerste learning al te pakken: dit leer je niet uit...

Reactie toevoegen