Adfiz daagt Reaal en nn voor rechter

Adfiz

Adfiz beschuldigt Reaal en Nationale-Nederlanden ervan eenzijdig gemaakte afspraken met adviseurs te schenden.

Volgens Adfiz willen Reaal en Nationale-Nederlanden eenzijdig de provisiebeloning intrekken. "Deze aanbieders handelen hiermee in strijd met de afspraken die zij zelf met het intermediair en de klant hebben gemaakt over de beloning voor de dienstverlening van de adviseur. Dit is vanuit het perspectief van de klant niet aanvaardbaar. De klant heeft met de adviseur (al of niet expliciet) afspraken gemaakt over zijn dienstverlening en de wijze waarop de klant de dienstverlener daarvoor beloont. De aanbieder hoort in principe niet in deze relatie te treden. Door dit eenzijdig wel te doen, dwingen zij klanten binnen korte tijd massaal nieuwe afspraken met hun adviseur te maken. Wij willen paal en perk stellen aan deze handelwijze van beide verzekeraars en bereidt daarom een civielrechtelijke procedure voor tegen deze maatschappijen", aldus Adfiz.

Adfiz is verbolgen omdat Reaal heeft aangekondigd dat zij de lopende contracten van complexe bancaire spaarproducten in 2013 provisieloos gaat maken en dat NN heeft laten weten dat er bij bepaalde wijzigingen op levensverzekeringen een nieuwe overeenkomst ontstaat. "NN verbindt daaraan dat deze producten vanaf dat moment provisievrij worden gemaakt. Het geschil dat hiermee tussen klant en intermediair enerzijds en de aanbieder anderzijds is ontstaan, berust (onder meer) op een ongeoorloofde eenzijdige wijziging van het contract dat de aanbieder met deze partijen heeft gesloten", aldus Adfiz.

Volgens Adfiz beroepen beide aanbieders zich voor hun actie onterecht op het provisieverbod per 1 januari 2013. "De wetgeving rond dit verbod kent immers eerbiedigende werking. De minister heeft deze eerbiedigende werking in de wet opgenomen om voor klanten rechtszekerheid te creëren en materiële wijzigingen in hun bestaande overeenkomsten te voorkomen. Bovendien heeft de minister aangegeven dat het versneld laten afrekenen van nog uitstaande provisieverplichtingen door aanbieders eerder aanleiding zal geven tot mogelijk ongewenste sturing dan het onder handhaving van de balansregel geleidelijk laten aflopen. Het beëindigen van die eerbiedigende werking in een specifieke situatie zal daarom alleen het resultaat kunnen zijn van nieuwe afspraken over dienstverlening en beloning tussen de adviseur en zijn specifieke klant."

Reactie toevoegen

 

Reacties

Rob Zwanink - 4 januari 2013

Recent nog een Reaal opbouw lijfrenterekening geadviseerd (overdragen van lijfrente kapitaal uit lijfrentepolis zonder verdere inleg). Klant wil/kan niet ineens de adviesnota betalen. Hij heeft voorkeur voor minder rentevergoeding en is akkoord met de doorlopende provisie. Het verschil duidelijk uitgelegd en ook doorgerekend in euro's over de gehele looptijd. De beloning voor onze advieswerkzaamheden worden hiermee over vele jaren uitgesmeerd. Deze werkwijze heeft niet onze voorkeur, maar je wilt een goede klant soms gewoon netjes helpen. Neem aan dat deze verzekeraar (-s) ter compensatie van de gemiste provisie-inkomsten dan de adviesnota betalen voor de klant (-/- de al uitgekeerde provisie)?

Gerda - 4 januari 2013

@Jeffrey, Als ik er een nachtje over geslapen heb, dan vallen puzzelstukken nogal eens op zn plaats. Punt 1: Welke advocaat zal Adfiz kiezen.....Wanneer hier een jurisprudentie uit voortvloeit, dan zullen andere maatschappijen het door de rechter gesloten accoord - want daar zal het op uitdraaien - volgen. Het kiezen voor bijv Mr. Sjoerd Meijer die ook de zaak voor Multisafe gedraaid heeft, is dan een fatale keuze. Deze is o.a. een reguliere advocaat in opdracht van DL en van ASR en I.v.m. verband met belangenverstrengeling zal hij dan een vervolgopdracht vanaf de zijde van het intermediair moeten weigeren. Punt 2: de onbegrijpelijke uitspraak van Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars van een paar maanden geleden: "De zorgplicht kan niet zomaar bij de verzekeraar over de schutting gegooid worden". Ja, we willen wel èn de portefeuille èn de klantenkring zonder verder gezeur kunnen ontfutselen van het intermediair voor een zeg maar 5 keer de provisie. Maaarre....dan laten we per jurisprudentie, dus wettelijk vastleggen, dat de zorgplicht bij het intermediair blijft liggen. Die denken toch niet verder na over hun plichten. Dus Adfiz, regelen jullie het even ??? "Het beëindigen van die eerbiedigende werking in een specifieke situatie zal daarom alleen het resultaat kunnen zijn van nieuwe afspraken over dienstverlening en beloning tussen de adviseur en zijn specifieke klant." Zo, na gedane arbeid is het goed rusten: ik las een sabbatical in en houd hier verder mijn mond tot de uitslag bekend is.

Rob - 4 januari 2013

@Van Vliet: tja deze vergelijking kun je dan ook doortrekken op alle andere verzekeringen. . . . . . . . Onze dienstverlening is (nog steeds) voor een belangrijk deel op gemiddelden gebasseerd. De vergoeding op bijvoorbeeld een avb en een kleine goederen/inventarisverzekering of verzuimpolis voor enkele werknemers is doorgaans veel te laag.

Pollo - 4 januari 2013

@ Jopioo dat klakkeloos opstrijken van provisie is een vorm van uitgestelde dan wel gespreide betaling. Hoe ziet u dan de 0,2% provisie op een bancaire lijfrente die pas op termijn van jaren iets meer gaat opleveren dan enkele euro's? Ik heb al vaker betoogd dat de provisie in veel gevallen - zo niet de meeste- niet kostendekkend was en is, de commentaren gaan altijd alleen over de wat hogere bedragen.

Gerda - 4 januari 2013

ja, als er tussenpersonen zijn die zelf geen investering hebben gedaan in een noemenswaardige levensportfeuille en er dan een tunnelvisie uit eigen belang gaat ontwikkelen...... .Pollo....Adfiz kaart dit alleen namens de leden aan....ze heeft helemaal geen recht om namens bijv onze BV e.e.a. te regelen. Denk eens aan al die éénmanskantoortjes die in één jaar een grote klap doorloopprovisie moeten incasseren en het volle pond belasting moeten afdragen. Even verder denken dan je neusje lang is, Pollo, Je kunt rekenen of je kunt het niet.

Gerda - 4 januari 2013

@Rob, Juist, Rob, ons aller belang staat op het spel en als Adfiz de zaak verprutst kunnen wij Adfiz aansprakelijk stellen. Hoe smaakt je dat ?

Rob - 4 januari 2013

@Gerda. MI kan Adfiz namens haar aangesloten leden wel degelijk een collectieve rechtzaak beginnen, Ons aller belang staat op het spel!

Jacques S. - 4 januari 2013

Helemaal mee eens, of Adfiz of zelf aanpakken. Hier is sprake van pure diefstal. Jaren door maatschappijen e/o accountmanagers erop gehamerd om meer bancair te doen. Als je dan over een lage provisie/vergoeding sprak was het motto, dat moet je opbouwen. Als je dan enkele mio.aan kapitaal hebt opgebouwd heb je toch een leuke obligo. Lekker opbouwen dus en als je dan als klein kantoor een 500 euro per maand aan obligo hebt opgebouwd nemen de maatschappijen je het af. Geen rekening houdend met de eerbiedigende werking dus pure diefstal. Schandalig!

Bert - 4 januari 2013

Adfiz doet het ook zelden goed. Als ze niets doen wordt er commentaar geleverd waarom ze niet in actie zijn gekomen en als ze wel wat doen is er weer commentaar dat het te laat is en/of het een kansloze actie is. Zou weleens willen weten hoe onze branche eruit had gezien zonder Adfiz en hun voorlopers. Denk dat een heleboel azijnzeikers van nu dan een stuk lager van de toren bliezen..... of nu aan het vakkenvullen waren. :-)

Gerda - 4 januari 2013

@Pollo, Lezen wat ik schrijf. Die Mr. Sjoerd Meijer, toentertijd nog advocaat bij Lovells advocaten liet ons naar extra naar Amsterdam komen voor een intake gesprek, bestudeert je stukken en weigert vervolgens eenvoudig onze opdracht, m.a.w. hij WILDE gewoon niet tegen welke verzekeraar dan ook een rechtszaak op te starten. En zo gaat dat met practisch alle advocaten gespecialiseerd in verzekeringsrecht: ze praten allemaal hun goedbetalende broodheren naar de mond en weigeren op te treden namens het intermediair. Vandaar ook mijn opmerking: Eventjes een advocaat inhuren die op handen is van de Verzekeraars en het muntje valt naar de kant van de Verzekeraars.......

ChatGPT versus Enno Wiertsema

ChatGPT versus Enno Wiertsema

Nieuw in VVP in 2024: de redactie legt een vraag voor aan ChatGPT en laat vervolgens een deskundige van vlees en bloed op het antwoord reageren. In VVP 2 is de prompt:...

ChatGPT versus Enno Wiertsema

ChatGPT versus Enno Wiertsema

(Uit VVP 2-2024) Nieuw in VVP in 2024: de redactie legt een vraag voor aan ChatGPT en laat vervolgens een deskundige van vlees en bloed op het antwoord reageren....

Modelbrief

Modelbrief

(Adfiz in Ken je vak! VVP 2-2024) Samen met het Verbond van Verzekeraars heeft Adfiz stappen gezet om het traject collectieve waardeoverdracht te standaardiseren...

Adfiz: convenant ouderen doortrekken naar andere groepen

Adfiz: convenant ouderen doortrekken naar andere groepen

In zijn maandcolumn roept Adfiz-directeur Enno Wiertsema op tot het doortrekken van het onlangs gesloten convenant 'Ouderen en toekomstbestendig wonen' naar andere...

Advies kan duurzaam gedrag verbeteren

Advies kan duurzaam gedrag verbeteren

(Joerie van Looij, Adfiz, in VVP-special Duurzaam Advies 2024) Duurzame ontwikkeling is één van de grote uitdagingen waar we voor staan. Succes hierin...

Roadshow Adfiz actieve provisietransparantie

Roadshow Adfiz actieve provisietransparantie

Adfiz trekt het land in om leden én niet-leden te ondersteunen bij actieve provisietransparantie, verplicht bij particuliere schadeverzekeringen vanaf 1 juli....

Adfiz wil ruimere variabele beloning

Adfiz wil ruimere variabele beloning

"Dat we vooroplopen qua regels en het toezicht daarop streng is", schrijft Adfiz-directeur Enno Wiertsema in zijn maandcolumn, "is niet erg. Maar het moet wel binnen...

Ken je vak! Adfiz: investeren in preventie en klimaatadaptatie

Ken je vak! Adfiz: investeren in preventie en klimaatadaptatie

(Adfiz in Ken je vak! in VVP 1-2024) De noodzaak om te investeren in preventie en klimaatadaptatie neemt toe. Adviseurs kunnen hier een essentiële rol in spelen. Klimaatrisico’s...

Adfiz: keuze voor verkort hypotheekadvies goed onderbouwen

Adfiz: keuze voor verkort hypotheekadvies goed onderbouwen

"Verkort hypotheekadvies bij verduurzaming was al mogelijk, maar met dit onderzoek is in ieder geval meer duidelijkheid gekomen over wat er onder verkort hypotheek...

Investeren in preventie en klimaatadaptatie

Investeren in preventie en klimaatadaptatie

(Adfiz in Ken je vak! in VVP 1-2024) De noodzaak om te investeren in preventie en klimaatadaptatie neemt toe. Adviseurs kunnen hier een essentiële rol in...