NVM start open debat over taxeren

NVM logo

De NVM is een open debat gestart over taxeren.

De NVM: "Over taxeren raken we nooit uitgepraat. Want alles wat in de maatschappij speelt heeft invloed op het vak. Denk aan duurzaamheid, de aardbevingen in Groningen, de snelle urbanisatie, waardoor leegstand in de krimpgebieden ontstaat en de woningmarkt in de grote steden door het kookpunt heen gaat. Dát zijn vragen waar taxateurs zich als professionals een onafhankelijk en deskundig oordeel over moeten vormen in hun woningtaxaties.
"Een taxateur weet wat een woning echt waard is. Maar wie wil dat nu écht weten? De huizenkoper wil zijn financiering rond krijgen. De hypotheekverstrekker wil dat het onderpand zijn risico dekt. Eén waardering en meerdere belangen.

"Om verzekerd te zijn van onafhankelijke en kwalitatief goede taxaties is het register vastgoedtaxateurs NRVT opgericht en eerder al de validatie-instituten. Regels voor de persoon, regels voor het proces en controle op het proces. Het kán niet meer fout gaan, zou je denken.

"Maar het huidige systeem roept vragen op. Bijvoorbeeld: “Waarom geeft de koper opdracht aan de taxateur, als die taxatie is bedoeld om de bank zekerheid te geven? Waarom doet de bank dat niet zelf?” En: ”Hoe voorkom je dat hypotheekverstrekkers woningtaxateurs geen opdrachten meer geven omdat deze taxateurs zich aan de regels houden?”

"De NVM heeft niet op elke vraag een antwoord. Daarom praten wij hier graag verder over met alle marktpartijen, in een open debat. Zodat wij samen een vernieuwende werkwijze kunnen ontwikkelen waarbinnen taxateurs hun werk kunnen doen.

"Praat mee en wij horen graag hoe ook u wilt bijdragen."

Reactie toevoegen

 
Nvm: "bodem van de markt komt in zicht"

Nvm: "bodem van de markt komt in zicht"

"De betaalbaarheid van koopwoningen ten opzichte van huurwoningen neemt toe. Daarnaast stabiliseren het aanbod en de verkooptijden van woningen die te koop...

Woningmarkt verder in het slop

Woningmarkt verder in het slop

De woningmarkt is nog verder in het slop geraakt, zo blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van de NVM. Volgens de NVM was het derde kwartaal 2012, zoals verwacht,...