Afm: begrip voor weerstand tegen examens

Studieboeken 4

De AFM zegt begrip te hebben voor de ongerustheid en weerstand die de examens in het nieuwe vakbekwaamheidsgebouw oproepen.

De AFM, bij de publicatie van de uitkomsten van haar tweede enquête over vakbekwaamheid: "Uit de enquête blijkt dat veel respondenten negatief zijn over de nieuwe vakbekwaamheidseisen en dat zij zich ongerust maken over de toekomst. Zo geeft 63 procent aan dat in hun organisatie onzekerheid heerst over de gevolgen van de nieuwe vakbekwaamheidseisen voor de positie van medewerkers. Dergelijke geluiden bereiken de AFM ook via andere manieren, zoals via onze gesprekken met de markt. Wij kunnen ons deze ongerustheid voorstellen en begrijpen dat de nieuwe eisen een grote impact op de markt hebben. We hebben dan ook begrip voor de weerstand die een deel van de markt voelt. We vinden het goed om te vernemen dat een meerderheid van de respondenten bereid is tijd vrij te maken voor het invoeren van de nieuwe eisen en dat een meerderheid de invoering doelgericht aanstuurt. Hierdoor draagt u bij aan het verder verbeteren van de dienstverlening aan de klant en het vergroten van het vertrouwen in de financiële markt.


Regionale verschillen

"Op basis van de uitkomsten worden verschillen zichtbaar in de manier waarop door verschillende groepen respondenten naar de nieuwe vakbekwaamheidseisen wordt gekeken. Zo is een link zichtbaar tussen de grootte van de onderneming en de manier waarop gemiddeld gescoord wordt. Hoe groter de onderneming waar een respondent werkzaam is, hoe positiever de vragen zijn beantwoord. Ook is een verschil zichtbaar tussen verschillende provincies. Respondenten in Zeeland en Groningen hebben de vragen gemiddeld negatiever beantwoord dan respondenten uit Friesland, Limburg en Noord-Holland. Daarnaast valt op dat respondenten die al examens hebben afgelegd de stellingen gemiddeld positiever hebben beantwoord dan respondenten die nog geen examens hebben afgelegd."


Lastiger dan verwacht

De tweede enquête is ingevuld door 851 respondenten. De grootste groep respondenten, namelijk 717, valt in de categorie adviseur, bemiddelaar en/of huisvolmacht. Ook hebben 23 service providers/gevolmachtigd agenten en 89 medewerkers van aanbieders de enquête ingevuld. Dit komt ongeveer overeen met de verhouding tussen de verschillende vergunninghouders in het AFM-register. Daarnaast hebben 23 andere belanghebbenden, zoals medewerkers van opleidingsinstituten hun mening gegeven.

Een meerderheid van de respondenten geeft aan dat de invoering van de nieuwe vakbekwaamheidseisen door de eigen organisatie doelgericht wordt aangestuurd (63 procent). Een krappe meerderheid (59 procent) geeft aan tijd vrij te willen maken voor de invoering van de nieuwe eisen, terwijl iets minder respondenten aangeven veel energie te steken in een succesvolle invoering van de nieuwe eisen (54 procent).

Uit de cijfers blijkt ook dat 29 procent van de respondenten eind 2014 al een of meerdere examens had afgelegd en dat ongeveer de helft van alle af te leggen examens voor de eerste helft van 2015 zijn ingepland. Van degenen die de examens hebben afgelegd, geeft een meerderheid aan dat de examens lastiger waren dan ze van tevoren hadden gedacht. De meeste respondenten bereiden zich voor op examens door (digitale) zelfstudie of opleidingen bij opleidingsinstituten (respectievelijk 30 en 62 procent). Uit de open tekstvlakken blijkt dat een belangrijk deel van de respondenten behoefte heeft aan tips bij het voorbereiden en afleggen van examens.

De uitkomsten zijn opgenomen in een nieuwsbrief van de AFM met daarin ook tips over hoe het beste de examens aan te vliegen.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Dorus Tonijs - 5 maart 2015

@Kees Bergman. Ik herhaal wat jezelf in je commentaar schrijft en dat stuit mij helaas tegen de borst. Het gaat hier om een gezamenlijk belang dus laten we vooral niet bagatelliseren en elkaar uitlokken tot opmerkingen die, voor mijn gevoel, niet gepast zijn. Niets of niemand probeert "zielig" te zijn maar probeert een uiterste inspanning te leveren zijn of haar bedrijf (of baan) niet naar de knoppen te laten gaan. Dat is realistisch denken en er speelt daarnaast ook nog zoiets als emotie. DAT is iets wat iedereen op zijn eigen manier mag uiten zonder daar op aangesproken te worden. Organiseren is een prima initiatief waar ik ook zeker aan zal bijdragen in de hoop dat iedereen de toekomst vol vertrouwen in te gaan. Succes Kees en alle overige collega's!!

Rense van der Heide - 4 maart 2015

Berend waar heb je dat antwoord vandaan? Als Mark 33% scoort met zijn antwoord kan jouw antwoord namelijk niet goed zijn. Een score van 33% impliceert dat, als er 4 antwoorden zijn gegeven, er twee goed zijn en twee fout. (50% score minus aftrek voor foutief geplaatste antwoorden). Zijn antwoorden zijn echter alle 4 verschillend ten opzichte van jouw antwoorden.

Peter Dirks - 4 maart 2015

De praktijk: volgorde 3 4 3 4 en dan stopt het traject.

Mark Vis - 4 maart 2015

@Berend Beste Berend bedankt voor het nakijken van het antwoord. Ik begrijp net als Rense mijn 33% score dan niet maar ik ga me maar vasthouden aan jou volgorde. Ik heb verder geen houvast. @Albert Ik begrijp hoe het werkt en heb indertijd afscheid genomen van pensioenen puur vanwege kosten en baten analyse. Langzaam maar zeker worden onze werkzaamheden verder uitgehold. Is dit wat de consument wil? Niet de consument die ik over de vloer krijg. Ik hou van openheid en transparantie en als ik mensen uitleg wat voor examens en bijbehorende vragen wij te verwerken krijgen is men net zo verontwaardigd als dat ik dat zelf ben. @Peter Aan de praktijk mogen we al helemaal niet denken tijdens een examen aldus de examen training. Is op zich al triest genoeg dat we een training nodig hebben om ons in het hoofd van een ambtenaar te verplaatsen die vragen opstelt die wel heel ver van de praktijk staan.

Dorus Tonijs - 4 maart 2015

Begrip is een schone zaak beste AFM maar ik kan er niet zoveel mee. Na ruim 30 jaren ervaring en als integer adviseur mijn werk te hebben gedaan lijkt alles om niets te zijn geweest en dreigt nu mogelijk het verlies van het mogen uitvoeren van werkzaamheden als ik niet voor 01-01-16 alle PE plus examens in de pocket heb. Ik ben zeker voorstander van PE maar we slaan nu toch wel behoorlijk door en daar heb ik erg veel last van. Wat helaas voor mij, en wellicht voor andere collega's nog veel zwaarder weegt, mijn gezondheid komt deze hele escapade bedacht in Den Haag , zeer zeker niet ten goede. Na de nodige werkdruk en stress waarmee we de laatste jaren al werden geconfronteerd om ons adviseurs op belerende wijze te verplichten wat wel en niet mag, stond niets een hartinfarct nog in de weg en aldus geschiedde. Beste Minister en consorten, de stress die deze doorgeslagen politiek bij mij oproept vanwege het al dan niet kunnen uitoefenen van een eigen bedrijf, is het niet waard om nu op 55 weer voor de bijl te gaan. Dat dreigt wel te gebeuren want het lijf zegt meer dan u zich achter uw "clean desk" kunt voorstellen. Had u zich wat beter verdiept in onze branche en de personen erachter, dan was ook dit fenomeen wellicht niet aan uw aandacht ontsnapt. Er zijn tot mijn spijt mensen zoals ik die zich deze "voortbestaans-stress" niet kunnen veroorloven maar dat schijnt u niet de deren. Jammer en voor mij des te meer reden om ook na het niet behalen van de eventuele gemiste PE Plus examens de stoute schoenen aan te trekken en mijn relaties toch te blijven bedienen. Dat verdient geen schoonheidsprijs maar u dwingt mij en anderen om burgerlijke ongehoorzaamheid te plegen en dat had u kunnen voorkomen. Minister Dijsselbloem; even aandacht voor de menselijke kant was zeer welkom geweest en deze race gaat u van mij zo niet winnen want MIJN gezondheid gaat nu toch echt boven alles en daar gaat u niets aan veranderen. Met gezonde groet, Dorus Tonijs

Albert van der Poll - 4 maart 2015

@ Mark Vis, het is natuurlijk jammer dat ik eventueel een bepaald onderdeel niet meer mag doen, terwijl ik dingen die ik niet doe wel mag, omdat ik daarvoor blijkbaar wel competent genoeg ben. Dat is het vervelende gevolg van het examen dat nog is gestoeld op vorige eeuw productdenken. Mijn bedrijf is een doorsnee kantoor voor de modale particulier tot en met modaal. Zo zijn er nogal veel, die je in discussies of bij branchevereniging of AFM nooit hoort. Dus moet ik voor een handvol AOV's een opleiding volgen die grotendeels betrekking heeft op zakelijke risico's. Ik weeg dan de tijdsinvestering, de slagingskans (gering) en examenkosten en het driejaarlijks repeterend karakter af tegen de opbrengsten. Bij hypotheken doe ik noodgedwongen een heel stuk beleggen terwijl ik daar ook niet over adviseer. Straks haal ik de punten nog met de onderdelen waar ik géén advies over geef, omdat daar de echte kennis en de praktijkervaring niet in de weg staat van de theoretische examens.

Frans Lampe - 4 maart 2015

Dan zak ik helemaal als ik het zo zie. Mijn keuze zou zijn 4 (dat is de deskundige), 3 (client, maar dat is een optimistische ondernemer) 1 (kijken hoe de geldgever reageert),2 (laatste optie). Maar 2 zou zo maar voorop kunnen staan om cliënt tegen zichzelf te beschermen. Fijn dat de antwoorden inzichtelijk zijn, nu weet je nog niets.

Berend Tooms - 4 maart 2015

Ik heb heb het nagekeken. Het is "juiste" antwoord is 3, 4, 2, 1 Alstublieft!

Rense van der Heide - 4 maart 2015

Dit soort vragen zijn er in vele varianten en inderdaad onmogelijk te beantwoorden. De gevoelsfactor mist namelijk. Als je de klant in de ogen kijkt weet je waarschijnlijk de goede volgorde wel!

Mark Vis - 4 maart 2015

@ Berend en Albert Bedankt voor jullie meedenken. Ik had 1, 3, 4, 2 en dit was dus in ieder geval fout. Wat het juiste antwoord is? Ik heb deze vraag inclusief jullie aan 6 adviseurs voorgelegd en niemand heeft zelfde antwoord. Hiermee is voor mij bewijs geleverd dat deze vraag niet eenduidig is in te vullen. Gaat hier slechts om een voorbeeld maar ik krijg bij veel vragen een nare smaak in de mond. Het lijkt wel of het slagingspercentage niet te hoog mag zijn de eerste keer....of denk ik nu teveel in complotten?

Meer over
AFM: meerdere partijen op korrel in onderzoek naar overtredingen maatwerk bij hypotheken

AFM: meerdere partijen op korrel in onderzoek naar overtredingen maatwerk bij hypotheken

De AFM had bij het onderzoek naar overtreding van de regels inzake maatwerk bij hypotheken drie partijen op de korrel, niet alleen de Rabobank die eind vorig jaar...

AFM jaarverslag 2023: digitale verleidingen meest riskant voor jongeren

AFM jaarverslag 2023: digitale verleidingen meest riskant voor jongeren

Er is een aanpak nodig om gebruik van buy now, pay later (BNPL) door minderjarigen te stoppen. En sturing in cryptoapps kan leiden tot vaker en risicovol handelen....

AFM: aantal adviseurs en bemiddelaars met zelfstandige vergunning verder afgenomen

AFM: aantal adviseurs en bemiddelaars met zelfstandige vergunning verder afgenomen

In 2023 heeft de AFM 240 vergunningen verleend aan financieel dienstverleners. Twintig aanvragen hebben uiteindelijk niet tot een vergunningverlening geleid. Daartegenover...

AFM en DNB schetsen uitgangspunten toezicht op AI

AFM en DNB schetsen uitgangspunten toezicht op AI

In een dinsdag verschenen rapport schetsen AFM en DNB uitgangs- en aandachtspunten te voor het vormgeven van het toezicht op artificiële intelligentie (AI)....

AFM: publicatie over Nxchange is in publiek belang

AFM: publicatie over Nxchange is in publiek belang

De AFM heeft Nxchange een aanwijzing gegeven vanwege het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Nxchange schoot...

Vergunningplicht voor sommige aanbieders van groepsverzekeringen buiten de financiële sector

Vergunningplicht voor sommige aanbieders van groepsverzekeringen buiten de financiële sector

Bedrijven die groepsverzekeringen aanbieden aan hun klanten, hebben in bepaalde gevallen per 1 oktober 2025 een vergunning van de AFM nodig. Dat kan onder meer het...

Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s

Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s

Een aanzienlijk deel van de huiseigenaren verwacht dat verzekeraars de kosten betalen als hun woning schade oploopt door funderingsproblemen of overstroming. Dat...

AFM: "Informeer pensioengerechtigde minstens maand vóór aanpassing variabel pensioen"

AFM: "Informeer pensioengerechtigde minstens maand vóór aanpassing variabel pensioen"

Van de huidige pensioenuitvoerders die een variabele uitkering bieden, informeert het merendeel zijn deelnemers nog steeds te laat voor de nieuwe uitkering. De AFM...

Ongeveer helft particuliere beleggers let op duurzaamheid

Ongeveer helft particuliere beleggers let op duurzaamheid

Bij particuliere beleggers die zelfstandig of met advies beleggen let ongeveer de helft soms of (bijna) altijd op de duurzaamheid van beleggingen die zij doen. Om...

Marktmonitor 2024 voor 6.300 adviseurs en bemiddelaars van start

Marktmonitor 2024 voor 6.300 adviseurs en bemiddelaars van start

De eerste groep adviseurs en bemiddelaars kan vanaf 12 februari de Marktmonitor (MMAB) voor 2024 invullen. Groep 2 vanaf 19 februari en groep 3 vanaf 26 februari....