Afm: begrip voor weerstand tegen examens

Studieboeken 4

De AFM zegt begrip te hebben voor de ongerustheid en weerstand die de examens in het nieuwe vakbekwaamheidsgebouw oproepen.

De AFM, bij de publicatie van de uitkomsten van haar tweede enquête over vakbekwaamheid: "Uit de enquête blijkt dat veel respondenten negatief zijn over de nieuwe vakbekwaamheidseisen en dat zij zich ongerust maken over de toekomst. Zo geeft 63 procent aan dat in hun organisatie onzekerheid heerst over de gevolgen van de nieuwe vakbekwaamheidseisen voor de positie van medewerkers. Dergelijke geluiden bereiken de AFM ook via andere manieren, zoals via onze gesprekken met de markt. Wij kunnen ons deze ongerustheid voorstellen en begrijpen dat de nieuwe eisen een grote impact op de markt hebben. We hebben dan ook begrip voor de weerstand die een deel van de markt voelt. We vinden het goed om te vernemen dat een meerderheid van de respondenten bereid is tijd vrij te maken voor het invoeren van de nieuwe eisen en dat een meerderheid de invoering doelgericht aanstuurt. Hierdoor draagt u bij aan het verder verbeteren van de dienstverlening aan de klant en het vergroten van het vertrouwen in de financiële markt.


Regionale verschillen

"Op basis van de uitkomsten worden verschillen zichtbaar in de manier waarop door verschillende groepen respondenten naar de nieuwe vakbekwaamheidseisen wordt gekeken. Zo is een link zichtbaar tussen de grootte van de onderneming en de manier waarop gemiddeld gescoord wordt. Hoe groter de onderneming waar een respondent werkzaam is, hoe positiever de vragen zijn beantwoord. Ook is een verschil zichtbaar tussen verschillende provincies. Respondenten in Zeeland en Groningen hebben de vragen gemiddeld negatiever beantwoord dan respondenten uit Friesland, Limburg en Noord-Holland. Daarnaast valt op dat respondenten die al examens hebben afgelegd de stellingen gemiddeld positiever hebben beantwoord dan respondenten die nog geen examens hebben afgelegd."


Lastiger dan verwacht

De tweede enquête is ingevuld door 851 respondenten. De grootste groep respondenten, namelijk 717, valt in de categorie adviseur, bemiddelaar en/of huisvolmacht. Ook hebben 23 service providers/gevolmachtigd agenten en 89 medewerkers van aanbieders de enquête ingevuld. Dit komt ongeveer overeen met de verhouding tussen de verschillende vergunninghouders in het AFM-register. Daarnaast hebben 23 andere belanghebbenden, zoals medewerkers van opleidingsinstituten hun mening gegeven.

Een meerderheid van de respondenten geeft aan dat de invoering van de nieuwe vakbekwaamheidseisen door de eigen organisatie doelgericht wordt aangestuurd (63 procent). Een krappe meerderheid (59 procent) geeft aan tijd vrij te willen maken voor de invoering van de nieuwe eisen, terwijl iets minder respondenten aangeven veel energie te steken in een succesvolle invoering van de nieuwe eisen (54 procent).

Uit de cijfers blijkt ook dat 29 procent van de respondenten eind 2014 al een of meerdere examens had afgelegd en dat ongeveer de helft van alle af te leggen examens voor de eerste helft van 2015 zijn ingepland. Van degenen die de examens hebben afgelegd, geeft een meerderheid aan dat de examens lastiger waren dan ze van tevoren hadden gedacht. De meeste respondenten bereiden zich voor op examens door (digitale) zelfstudie of opleidingen bij opleidingsinstituten (respectievelijk 30 en 62 procent). Uit de open tekstvlakken blijkt dat een belangrijk deel van de respondenten behoefte heeft aan tips bij het voorbereiden en afleggen van examens.

De uitkomsten zijn opgenomen in een nieuwsbrief van de AFM met daarin ook tips over hoe het beste de examens aan te vliegen.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Arnoud Bosch - 27 februari 2015

Waarom worden er geen basis WFT verplciht gesteld voor adviseurs zorg als ACHMEA gratis de budgetpolis tussentijd mag omzetten. Arnoud VDAB

Nico Meininger - 27 februari 2015

Wat ik als consument vreemd vind is dat iedereen van zich zelf vind dat hij heel goed is, alle regels kent en weet hoe te adviseren. Dan moet het examen toch een makkie zijn. Waarom moet je dan zo veel studeren. Stel dat 20 % van de vragen "slecht" zijn, dan haal je makkelijk een 8. Maak je zelf nig ens een foutje moet een 6 toch haalbaar zijn. Hoe zou u het eigenlijk vinden als er aan uw mooie nieuwe auto een monteur sleutelt die 30 jaar geleden is begonnen en nooit iets heeft bijgeleerd over de elektronica in uw auto?

Patrick Betman - 27 februari 2015

Het meest frustrerende van dit alles is dat inmiddels alles en iedereen het er over eens is dat dit echt onwerkbaar en onredelijk is. Behalve de minister blijkbaar. De AFM, onze daadkrachtige toezichtshouder, krijgt nu de kans om er ook eens voor het intermediair te zijn. AFM, laat deze kans niet liggen s.v.p. en help de adviseur die zich voor 100% inzet het vertrouwen in de financiële wereld te herstellen. Door niet te helpen en in te grijpen zakt de moed velen verder in de schoenen en nog erger, het vertrouwen in de AFM. De keuze is aan u mw. Van Vroonhoven.

Peter Dirks - 27 februari 2015

... en uw diploma's worden zonder 3-jaarlijks examen ook waardeloos?

Kees Bergman - 27 februari 2015

Geachte AFM bedankt voor uw begrip. Dit huidige PE Plussysteem is op vele punten niet geslaagd. wij kunnen dit echter niet veranderen, want de trein loopt en de dames en heren die het uitgevonden hebben zijn het erover eens, dat zij een perfect systeem op de rails gezet hebben. Gefeliciteerd!! Ik ben verleden jaar gestopt met protesteren en heb nu gelukkig met heel veel studie mijn PE PLUS Hypotheek, Inkomen en Zakelijk binnen. AFM. CDFD EN ANDERE BELANGHEBBENDEN ZORG ER NU A.U.B. VOOR DAT WIJ NA 01-01-2016 EEN PERFECTE FOLLOW UP VAN DIT ONZALIGE PE PLUS BEGIN ONTVANGEN. BEDENK ZELF MAAR HOE U DIT ZELF HET LIEFSTE ZOU ZIEN. VERLAAT A.U.B. NA 01-01-2016 DEZE ONZALIGE INGESLAGEN WEG!!!!!!!

Jeffrey Leichel - 27 februari 2015

Afgelopen woensdag heb ik PEplus Hypotheken gedaan. Ik schrijf hier a.s. maandag uitgebreid over in de ODIN nieuwsbrief.

Rense van der Heide - 27 februari 2015

http://afm.m13.mailplus.nl/archief/mailing-461543.html#resultaten-enquete Eigenlijk wordt ik boos als ik bovenstaand artikel lees en vervolgens de uitkomsten van de enquete (zie link) bekijk. Alleen de positieve zaken zijn er uitgehaald. Zo gaat het al jaren bij dit dossier. ALLE betrokkenen (inclusief de Minister) weten dat dit een onredelijke en onwerkbare situatie is maar niemand durft op te staan vanwege de consequenties die dit met zich meebrengt. Gelukkig geeft de AFM nu zelf in haar nieuwsbrief toe (zonder het rechtstreeks te zeggen overigens) dat het behalen van het WFT Basis diploma al een hele toer is. Hun eigen medewerkers studeren daar anderhalf uur per dag of de avonden en de weekenden op (zie nieuwsbrief). Ikzelf moet zes van deze deelgebieden middels PE Plus examens halen (en heb er ondertussen 5 binnen). We doen allemaal aan deze gekkigheid mee vanwege de consequenties die het met zich meebrengt wanneer je het niet doet, maar niemand is overtuigd van het nut en de noodzaak.

Nico Meininger - 27 februari 2015

En daar hebt u een punt. Als ik in mijn werk bij de Provincie een beleidsadvies geef op verouderde wetgeving en het gaat mis, dan is mijn baas niet blij en kost dat de belastingbetaler veel geld. Daarom vind ik het belangrijk bij te blijven. Ik ben inderdaad nog zo'n ouderwetse ambtenaar die hart voor zijn werk heeft. Dus ... tussentijds is het bijhouden geblazen op weg naar het volgend examen.

Mark Vis - 27 februari 2015

Dat het goed is dat er een permanente educatie is daar is iedereen het wel over eens. De manier waarop dit nu wordt gedaan roept alleen maar weerstand op, naast de branche zelf zijn opleiders en nu ook de AFM zelf het er min of meer over eens dat deze manier van toetsen niet de juiste is. Als ik cliënten uitleg dat ik maandag weer een examen mag gaan maken om daar met kladblok en papier sommetjes te gaan zitten doen waar we normaliter software voor hebben en dat ik rijtjes op volgorde moet zetten dan kijken ze me alleen maar beduusd aan......dus ook cliënten vinden dit waanzin. Ondanks dat ik mijn PE Plus Zakelijk in één keer heb gehaald en hoop dat dit maandag ook gaat lukken met PE Plus Hypotheken ben ik zeer gefrustreerd.....dit hele circus heeft namelijk nagenoeg niets met actualiteiten te maken en je leert er ook nog eens weinig tot niets van. Geeneens een terugkoppeling van je examen zodat je weet wat er schort aan "je vaardigheden". Nou ik weet wel wat er schort aan "de vaardigheden" van de bedenkers van dit fantastische systeem...

Peter Veldhuizen - 27 februari 2015

Fijn, dat er begrip is, door de AFM, maar wat kan de AFM hier aan doen. Vakkennis is een ondergeschoven kindje in het PE traject.(kennis en begrip) maar vaardigheden en professioneel gedrag is bij ieder mens (doelgroep) en ondernemer verschillend, De laatste 2 onderdelen tellen zwaarder op een examen, maar heeft eigenlijk met inhoudelijke vakkennis niets te maken. Er is nergens zo'n idioot examen in de wereld , waarbij zelfs 2 of 3 goede antwoorden moet worden gegeven (beter 1 antwoord op die onzin niet geven, dan fout geven) . Goede, passende (proef) examenstof is er niet. Uit een boekje leren en op een (haperende) pc de vragen lezen en maken. 2 totaal verschillende manieren van leren en examen.

Meer over
AFM: meerdere partijen op korrel in onderzoek naar overtredingen maatwerk bij hypotheken

AFM: meerdere partijen op korrel in onderzoek naar overtredingen maatwerk bij hypotheken

De AFM had bij het onderzoek naar overtreding van de regels inzake maatwerk bij hypotheken drie partijen op de korrel, niet alleen de Rabobank die eind vorig jaar...

AFM jaarverslag 2023: digitale verleidingen meest riskant voor jongeren

AFM jaarverslag 2023: digitale verleidingen meest riskant voor jongeren

Er is een aanpak nodig om gebruik van buy now, pay later (BNPL) door minderjarigen te stoppen. En sturing in cryptoapps kan leiden tot vaker en risicovol handelen....

AFM: aantal adviseurs en bemiddelaars met zelfstandige vergunning verder afgenomen

AFM: aantal adviseurs en bemiddelaars met zelfstandige vergunning verder afgenomen

In 2023 heeft de AFM 240 vergunningen verleend aan financieel dienstverleners. Twintig aanvragen hebben uiteindelijk niet tot een vergunningverlening geleid. Daartegenover...

AFM en DNB schetsen uitgangspunten toezicht op AI

AFM en DNB schetsen uitgangspunten toezicht op AI

In een dinsdag verschenen rapport schetsen AFM en DNB uitgangs- en aandachtspunten te voor het vormgeven van het toezicht op artificiële intelligentie (AI)....

AFM: publicatie over Nxchange is in publiek belang

AFM: publicatie over Nxchange is in publiek belang

De AFM heeft Nxchange een aanwijzing gegeven vanwege het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Nxchange schoot...

Vergunningplicht voor sommige aanbieders van groepsverzekeringen buiten de financiële sector

Vergunningplicht voor sommige aanbieders van groepsverzekeringen buiten de financiële sector

Bedrijven die groepsverzekeringen aanbieden aan hun klanten, hebben in bepaalde gevallen per 1 oktober 2025 een vergunning van de AFM nodig. Dat kan onder meer het...

Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s

Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s

Een aanzienlijk deel van de huiseigenaren verwacht dat verzekeraars de kosten betalen als hun woning schade oploopt door funderingsproblemen of overstroming. Dat...

AFM: "Informeer pensioengerechtigde minstens maand vóór aanpassing variabel pensioen"

AFM: "Informeer pensioengerechtigde minstens maand vóór aanpassing variabel pensioen"

Van de huidige pensioenuitvoerders die een variabele uitkering bieden, informeert het merendeel zijn deelnemers nog steeds te laat voor de nieuwe uitkering. De AFM...

Ongeveer helft particuliere beleggers let op duurzaamheid

Ongeveer helft particuliere beleggers let op duurzaamheid

Bij particuliere beleggers die zelfstandig of met advies beleggen let ongeveer de helft soms of (bijna) altijd op de duurzaamheid van beleggingen die zij doen. Om...

Marktmonitor 2024 voor 6.300 adviseurs en bemiddelaars van start

Marktmonitor 2024 voor 6.300 adviseurs en bemiddelaars van start

De eerste groep adviseurs en bemiddelaars kan vanaf 12 februari de Marktmonitor (MMAB) voor 2024 invullen. Groep 2 vanaf 19 februari en groep 3 vanaf 26 februari....