Afm: begrip voor weerstand tegen examens

Studieboeken 4

De AFM zegt begrip te hebben voor de ongerustheid en weerstand die de examens in het nieuwe vakbekwaamheidsgebouw oproepen.

De AFM, bij de publicatie van de uitkomsten van haar tweede enquête over vakbekwaamheid: "Uit de enquête blijkt dat veel respondenten negatief zijn over de nieuwe vakbekwaamheidseisen en dat zij zich ongerust maken over de toekomst. Zo geeft 63 procent aan dat in hun organisatie onzekerheid heerst over de gevolgen van de nieuwe vakbekwaamheidseisen voor de positie van medewerkers. Dergelijke geluiden bereiken de AFM ook via andere manieren, zoals via onze gesprekken met de markt. Wij kunnen ons deze ongerustheid voorstellen en begrijpen dat de nieuwe eisen een grote impact op de markt hebben. We hebben dan ook begrip voor de weerstand die een deel van de markt voelt. We vinden het goed om te vernemen dat een meerderheid van de respondenten bereid is tijd vrij te maken voor het invoeren van de nieuwe eisen en dat een meerderheid de invoering doelgericht aanstuurt. Hierdoor draagt u bij aan het verder verbeteren van de dienstverlening aan de klant en het vergroten van het vertrouwen in de financiële markt.


Regionale verschillen

"Op basis van de uitkomsten worden verschillen zichtbaar in de manier waarop door verschillende groepen respondenten naar de nieuwe vakbekwaamheidseisen wordt gekeken. Zo is een link zichtbaar tussen de grootte van de onderneming en de manier waarop gemiddeld gescoord wordt. Hoe groter de onderneming waar een respondent werkzaam is, hoe positiever de vragen zijn beantwoord. Ook is een verschil zichtbaar tussen verschillende provincies. Respondenten in Zeeland en Groningen hebben de vragen gemiddeld negatiever beantwoord dan respondenten uit Friesland, Limburg en Noord-Holland. Daarnaast valt op dat respondenten die al examens hebben afgelegd de stellingen gemiddeld positiever hebben beantwoord dan respondenten die nog geen examens hebben afgelegd."


Lastiger dan verwacht

De tweede enquête is ingevuld door 851 respondenten. De grootste groep respondenten, namelijk 717, valt in de categorie adviseur, bemiddelaar en/of huisvolmacht. Ook hebben 23 service providers/gevolmachtigd agenten en 89 medewerkers van aanbieders de enquête ingevuld. Dit komt ongeveer overeen met de verhouding tussen de verschillende vergunninghouders in het AFM-register. Daarnaast hebben 23 andere belanghebbenden, zoals medewerkers van opleidingsinstituten hun mening gegeven.

Een meerderheid van de respondenten geeft aan dat de invoering van de nieuwe vakbekwaamheidseisen door de eigen organisatie doelgericht wordt aangestuurd (63 procent). Een krappe meerderheid (59 procent) geeft aan tijd vrij te willen maken voor de invoering van de nieuwe eisen, terwijl iets minder respondenten aangeven veel energie te steken in een succesvolle invoering van de nieuwe eisen (54 procent).

Uit de cijfers blijkt ook dat 29 procent van de respondenten eind 2014 al een of meerdere examens had afgelegd en dat ongeveer de helft van alle af te leggen examens voor de eerste helft van 2015 zijn ingepland. Van degenen die de examens hebben afgelegd, geeft een meerderheid aan dat de examens lastiger waren dan ze van tevoren hadden gedacht. De meeste respondenten bereiden zich voor op examens door (digitale) zelfstudie of opleidingen bij opleidingsinstituten (respectievelijk 30 en 62 procent). Uit de open tekstvlakken blijkt dat een belangrijk deel van de respondenten behoefte heeft aan tips bij het voorbereiden en afleggen van examens.

De uitkomsten zijn opgenomen in een nieuwsbrief van de AFM met daarin ook tips over hoe het beste de examens aan te vliegen.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Mark Vis - 4 maart 2015

@Berend, Albert en Frans Mijn insteek was als er jaarverslagen zijn inclusief accountantsverklaringen (maak ik al nooit mee in praktijk) dan mag ik ervanuit gaan dat jaarverslagen correct zijn. Dit is kennelijk niet goed en er wordt dan volgens een ambtenaar verwacht dat ik accountant ga corrigeren? Wat juiste volgorde is weet ik du ook niet. Dit was mijn vraag op het gebied van professioneel gedrag. De score bij mijn volgorde was 33% en hier ben ik uiteindelijk met 0,22 punt te kort op gezakt. Hoe bizar is het dat een enkele vraag waar ik alleen maar andere antwoorden op zie mij wegzet als onprofessioneel? Cliënten zijn weer tevreden en wij groeien alleen door mond op mond reclame. Ik weet dat je het niet zo moet zien, maar voelt als een persoonlijke belediging.

Albert van der Poll - 4 maart 2015

Ik heb bij proefexamens ook heel vaak fouten in die meerkeuze/meerantwoorden/zetindegoedevolgorde vragen maar bij meester Berend heb ik deze dan dus goed. Joepie!!. Qua score heb ik begrepen dat als je een deel goed hebt in dit geval 4 antwoorden 2 punten voor de vraag een goed antwoord 0,5 punt is en de aftrek voor een fout minder, mogelijk verklaart dat de score? NB ik kreeg bij demeerkeuze/meerantwoordenvragen ook de tip om liever géén antwoord te geven dan een fout antwoord. Dus bij 8 antwoorden waarvan er vier goed zijn en je weet er drie, dan niet de vierde erbij gokken, want daar krijg je dan aftrek voor als het fout is. Ik heb btw nu een geheel gratis test ontworpen voor de examenvragen. Die is eenvoudig: stel de vraag wat het NUT is van de vraag voor de adviespraktijk. Is het nuttig om eenvoudig te googelen feitjes uit je hoofd te moeten leren? Ik las bij Jeffrey dat de 400 pagina;'s syllabus nog vijf keer zoveel zou moeten zijn om alle exotische weetjes te bevatten 2.000 pagina's en uiteraard: allemaal actualiteiten, dat spreekt vanzelf. Studie op feiten kennis lijkt dan een loterij. Vanmorgen moest ik bijvoorbeeld begrijpen dat twaalf kisten rode wijn geen beleggingsobject zijn, omdat je die zelf thuis bewaard. Bij de opsteller van die vraag wil ik wel eens even langs ;-) Waarom gaan zoveel vragen over vrijwel niet voorkomende situaties en onderwerpen. Stakingswinst, zwartspaarders, beleggingsobjecten, productbrochures, het is me wat.

Mark van den Broek - 3 maart 2015

Zometeen weer examentraining volgen...Het is eigenlijk van de zotte dat je dus moet trainen voor een examen..;Niet de kennis maar de manier van vraagstelling is dus zo "interessant" dat je een examentraining nodig hebt....Je ziet ze ook overal aangeboden worden...Zonder examentraining is het kennelijk niet te doen...Wat sluit dan niet goed aan ? De kennis, de ervaring of het examen en de vraagstelling ?

Berend Tooms - 3 maart 2015

Zo had ik een vraag tijdens WFT hypotheek met 4 oplossingen om die vervolgens in de juiste volgorde te zetten. Welke optie zou je het eerst kiezen, welke dan, etc. Het was dat ik die vraag tijdens de examentraining behandeld had gekregen, anders was ik er niet uitgekomen. 3 van de 4 "oplossingen" waren namelijk geen oplossingen, tenminste niet iets wat je in je dagelijkse praktijk zou gebruiken. Tis een trucje!

Mark Vis - 3 maart 2015

@Albert Is toch triest dat je vanwege examens die onduidelijk zijn opgesteld en ver van praktijk af staan overweegt onderdelen te laten vallen. Gaat je vast wel lukken. Hier nog mijn vraag over professioneel gedrag waarop ik uiteindelijk met 0,22% ben gezakt. Heb je alvast iets om over na te denken en ik hou me aanbevolen als iemand weet wat juiste volgorde is. Cliënt is ondernemer en doet hypotheekaanvraag die voldoet gebaseerd op winsten afgelopen 3 jaar. De jaarverslagen zijn aangeleverd met een accountantsverklaring. Je hebt concept liggen van één van deze jaren met een lagere winst waardoor hypotheekaanvraag niet mogelijk is. Zet volgende keuzes in juiste volgorde van goed naar slecht: + Je dient hypotheekaanvraag in + Je vraagt of cliënt minder kan lenen voor woning + Je vraagt cliënt om verklaring afwijking rapport en concept + Je vraagt accountant om verklaring afwijking rapport en concept.

Frans Lampe - 3 maart 2015

@Albert, die enkeling die dus wel kiest voor dit vak en alle hordes kan nemen, zal dus een dikke boterham gaan verdienen?

Albert van der Poll - 3 maart 2015

@Rense, de strategie was: eerst hypothecair, dan zakelijk, dan inkomen en dan (vanwege zwaar masochistische neigingen) Vermogen uit interesse. Hyp: gezakt, vervolgens wel geslaagd voor zakelijk, nu terug naar stap 1. hypothecair, inmiddels een examenkalender aangelegd om het 5 keer te kunnen proberen, dan nog niet gelukt: exit naar andere branche. Wel gelukt: inkomen er achteraan, (als er dan nog tijd voor is) anders exit inkomen. Ik kan me denk ik wel redden zonder die module. Mooier kunnen we 't niet maken en ook niet makkelijker! Ik vraag me wel af hoeveel van die 50 plussers, zoals Jeffrey omschrijft 80% van de kandidaten, elke drie jaar door deze hoepels willen en kunnen springen, onder de 35-40 is iedereen aan het vertrekken uit de adviesfuncties. Jongeren zie je helemaal niet meer. Vader op zoon kantoren? Die van mij zegt dat je hartstikke gek bent dat je zo lang en zo hard werkt voor zo weinig geld en zo weinig waardering. Ik verwacht dat er een of twee rondes verder minder dan 1.000 all round adviseurs over zijn. Die worden dan extreem dure financieel planners en alleen nog voor complexe gevallen ingehuurd.

Albert van der Poll - 3 maart 2015

@ Mark en Berend, mijn gedachtenkronkel voor wat ie waard is: antwoord 1, zomaar indienen zal wel heel fout zijn die komt dus op 4 het is logischer om de relatie of de accountant eerst om opheldering te vragen, maar wie dan eerst? Cliënt zet ik dan op 1, accountant op 2 en op 3 minder lenen, en als slotstuk het zomaar indienen, dus 3,4,2,1. Gezien mijn examenscores zal dit wel weer fout zijn....

Berend Tooms - 3 maart 2015

Precies de vraag die ik bedoelde. Kun je normaal gesproken toch geen antwoord op geven? In het dagelijks verkeer overleg je met de klant, end of story. Ik begreep op de cursus dat het je taak is om adviseur te zijn en geen detective. Ik had um wel goed, maar weet het nu al niet meer. Volgens mij is het 3, 1, 4, 2 Maar zou ook 1, 3, 4, 2 kunnen zijn.

Otto Broertjes - 3 maart 2015

Begrip van de AFM kopen wij niets voor. Het gaat hier om het Ministerie die onze branche zo onredelijk behandeld! Hoe gaat men om met de oudere adviseur die al tientallen jaren ervaring hebben en gelijk worden behandeld met degenen die weinig of geen ervaring hebben?

Meer over
AFM: meerdere partijen op korrel in onderzoek naar overtredingen maatwerk bij hypotheken

AFM: meerdere partijen op korrel in onderzoek naar overtredingen maatwerk bij hypotheken

De AFM had bij het onderzoek naar overtreding van de regels inzake maatwerk bij hypotheken drie partijen op de korrel, niet alleen de Rabobank die eind vorig jaar...

AFM jaarverslag 2023: digitale verleidingen meest riskant voor jongeren

AFM jaarverslag 2023: digitale verleidingen meest riskant voor jongeren

Er is een aanpak nodig om gebruik van buy now, pay later (BNPL) door minderjarigen te stoppen. En sturing in cryptoapps kan leiden tot vaker en risicovol handelen....

AFM: aantal adviseurs en bemiddelaars met zelfstandige vergunning verder afgenomen

AFM: aantal adviseurs en bemiddelaars met zelfstandige vergunning verder afgenomen

In 2023 heeft de AFM 240 vergunningen verleend aan financieel dienstverleners. Twintig aanvragen hebben uiteindelijk niet tot een vergunningverlening geleid. Daartegenover...

AFM en DNB schetsen uitgangspunten toezicht op AI

AFM en DNB schetsen uitgangspunten toezicht op AI

In een dinsdag verschenen rapport schetsen AFM en DNB uitgangs- en aandachtspunten te voor het vormgeven van het toezicht op artificiële intelligentie (AI)....

AFM: publicatie over Nxchange is in publiek belang

AFM: publicatie over Nxchange is in publiek belang

De AFM heeft Nxchange een aanwijzing gegeven vanwege het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Nxchange schoot...

Vergunningplicht voor sommige aanbieders van groepsverzekeringen buiten de financiële sector

Vergunningplicht voor sommige aanbieders van groepsverzekeringen buiten de financiële sector

Bedrijven die groepsverzekeringen aanbieden aan hun klanten, hebben in bepaalde gevallen per 1 oktober 2025 een vergunning van de AFM nodig. Dat kan onder meer het...

Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s

Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s

Een aanzienlijk deel van de huiseigenaren verwacht dat verzekeraars de kosten betalen als hun woning schade oploopt door funderingsproblemen of overstroming. Dat...

AFM: "Informeer pensioengerechtigde minstens maand vóór aanpassing variabel pensioen"

AFM: "Informeer pensioengerechtigde minstens maand vóór aanpassing variabel pensioen"

Van de huidige pensioenuitvoerders die een variabele uitkering bieden, informeert het merendeel zijn deelnemers nog steeds te laat voor de nieuwe uitkering. De AFM...

Ongeveer helft particuliere beleggers let op duurzaamheid

Ongeveer helft particuliere beleggers let op duurzaamheid

Bij particuliere beleggers die zelfstandig of met advies beleggen let ongeveer de helft soms of (bijna) altijd op de duurzaamheid van beleggingen die zij doen. Om...

Marktmonitor 2024 voor 6.300 adviseurs en bemiddelaars van start

Marktmonitor 2024 voor 6.300 adviseurs en bemiddelaars van start

De eerste groep adviseurs en bemiddelaars kan vanaf 12 februari de Marktmonitor (MMAB) voor 2024 invullen. Groep 2 vanaf 19 februari en groep 3 vanaf 26 februari....