CFD overweegt juridische strijd ter behoud diploma's

De Commissie CFD vraag per kantoor een vrijwillige bijdrage van 250 euro per kantoor. Hiermee wil de commissie onder meer de juridische strijd aanbinden ter behoud van alle assurantie diploma's.

In een nieuwsbrief vraagt voorzitter Edwin Herdink of het intermediair een juridische procedure ter behoud van alle assurantiediploma's wil ondersteunen. Daar is financiële steun voor nodig. Als er voldoende (financiële) steun is, gaat de commissie over tot een juridisch vooronderzoek.

Herdink: "Nu wil de minister van Financiën het huidige opleidingsbouwwerk na drie jaar alweer omvormen tot een geheel nieuw opleidingsbouwwerk waarin alle bestaande diploma's komen te vervallen. Dit heeft grote consequenties voor het voortbestaan van menig financieel adviesbedrijf. De minister wil adviseurs verplichten om periodiek een PE-examen af te leggen, zodat de vakkennis real-time up-to-date blijft. De Commissie CFD vindt een PE-examen in strijd met de norm die in zijn algemeenheid in het dagelijksverkeer geldt. Examens behoren bij het behalen van een diploma en niet bij permanente educatie."

Als de plannen van de minister worden doorgezet dan komen alle bestaande, wettelijk behaalde, diploma's geheel te vervallen, betoogt Herdink. "Om een diploma nieuwe stijl terug te ontvangen dient u eerst een verzwaard inhaal-examen met goed resultaat af te sluiten. Dit inhaal-examen wordt gecombineerd met het PE-examen 2013-2015 en via een centrale examenvragen databank afgenomen. De Commissie CFD vindt het onacceptabel dat men van overheidswege en bloc een streep wil zetten door de geldigheid van alle wettelijk behaalde diploma's van de financieel dienstverlener. Via haar consultatiereactie heeft CFD reeds bezwaar aangetekend tegen dit PE-geweld. De kans is zeer groot en het is zeker niet uitgesloten dat het Ministerie van Financiën het beleidsvoornemen van de minister gaat doorvoeren. Dit zal enorme en grote nadelige gevolgen voor u, uw bedrijf en het gehele intermediair tot gevolg hebben. De Commissie CFD wil laten onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om de geldigheid van alle verworven diploma's te behouden. Hiervoor is uw steun onontbeerlijk."

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Fred Proosdij - 9 juli 2012

Het lijkt me niet dat de overheid zomaar een diploma ongeldig kan verklaren. Het lijkt me dat dit alleen kan worden doorgehaald als het op onrechtmatige wijze is verkregen of men zijn diploma misbruikt. Het CDFD en de AFM beweren dat het diploma niet ongeldig wordt verklaard, maar dat er met de komst van een nieuwe opleidingsbouwwerk een diploma nieuwe-stijl nodig is. En om deze noodzaak aan te tonen wordt er door middel van doelredeneringen naartoe geredeneerd. Bij doelredeneringen laat men alle tegenargumenten gewoon weg. Dan lijkt het net alsof zo'n diplomabeslissing misschien jammer, maar helaas logisch en onvermijdelijk is. Dat is natuurlijk niet zo, maar bij doelredeneringen LIJKT dat zo. Daar moet je doorheen kijken, maar wat blijft is het feit dat men dit klaarblijkelijk wil. Men heeft een (misschien onzuiver) motief om het aantal adviseurs drastisch te verminderen. Wat IS dat motief? Ongeacht het motief is er geen enkele rechtsgrond die het inruilen van diploma's rechtvaardig. Ik doe dan ook dringend een beroep op elke diplomahouder, die het waard vindt om voor zijn diploma te strijden, de juridische actie van CFD te steunen. Kijk hiervoor op: http://www.commissiecfd.nl/index.php/pers-a-publicaties/laatste-nieuws/item/u

Willibrord - 9 juli 2012

@ Fred Proosdij, Je maakt een scherpe analyse. Mijn complimenten. Wat men doet is te vergelijken met propaganda, maar dan wel in zeer overdachte vorm. Feit is dat propaganda wordt gedragen door de belangen van de bron of de afzender en niet van de ontvanger. De afzender in deze is het ministerie van financien. De vraag die gesteld kan worden is waarom doet een ministerie van financien dat? Wat wil men daarmee bewerkstellingen en welk (eind)doel heeft men hiermee voor ogen? En inderdaad: wat is hun motief? De enige die deze kan beantwoorden is het ministerie zelf. Of je een antwoord krijgt? Ik vermoed eigenlijk van niet.

Ernst van Veen - 8 juli 2012

@Jeroen. Dit is inderdaad een heel ernstige zaak. Je vraagt je hierbij of de politiek nog wel invloed/grip/controle heeft op de AFM en haar beleid? Naar mijn idee is de AFM te ver afgedreven van de politieke controle door de minister en het parlement. Een onderzoek naar de herinrichting van de AFM is wenselijk en zou de democratie ten goede komen. Opsplitsen in op zijn minst 3 onafhankelijke organisaties zodat de scheiding der machten is gewaarborgd en het almachtig zelfstandig optreden doorbroken wordt. Wie in Den Haag pakt dit op?

Jeroen te Kloese - 8 juli 2012

Met het publiceren in haar blad "Inzicht" bevestigd de AFM dat zij met het ministerie de regie bepalen en alle overige partijen slechts voor de vorm haar consultatiereactie mag geven. Want wanneer de besluitenvorming door de minister nog genomen moet worden en je publiceerd nu al de uitkomst dan geef je duidelijk aan dat het met onze democratie ernstig gesteld is aangezien de AFM blijkbaar het beleid van de minister bepaald. Ik doe dan ook een dringende oproep aan onze volksvertegenwoordigers: Wie van u durft het aan om de positie die de AFM binnen ons staatsbestel inneemt ter discussie te stellen, kijkende naar de bevoegdheden die zij in onze democratie inneemt t.a.v. wetgeving, rechtspraak, contole en uitvoering.

Kees - 8 juli 2012

@ Henk, Logisch geredeneerd klopt er geen bal van. Hoe hebben ze het kunnen bedenken en wat moet hun minachting groot zijn ten aanzien van onze beroepsgroep. Dat Herdink met CFD asap dient te starten met een juridisch onderzoek hoeft geen nadere uitleg.

Gerard Klein - 8 juli 2012

@ Ernst, niet de kamer regeert maar de top ambtenaren van ministeries. Niemand pakt dit op. De politiek (2e Kamerleden) is als je een scan van gaat maken een farce. In 4 jaar bouwt men in doorsnee eerder aan een netwerk om er later financieel beter uit te komen. Wat een inmiddels "rustende" ex-politicus naar buiten bracht was dat ambtenaren op alle ministeries te veel macht naar zich toe hebben getrokken. Ex "top" ambtenaren van Financien blijken intussen top posities in te nemen bij DNB en de AFM. De cirkel is hiermee rond. @ Jeroen, de rol van de AFM is discutabel in deze. Ze plaatst zich boven de wet en wordt daar blijkbaar in gesteund door ambtenaren van het ministerie van financien. Dezelfde AFM doet ook onderzoeken, hoe die tot stand komen weet men alleen binnen dat bewuste ministerie. De AFM vertoont daardoor trekken van een geheime dienst. De regie wordt bepaald door de drie partijen die ik eerder al aangaf. Uit hun handelen is te kristalliseren dat er met elkaar politiek wordt bedreven tegen het intermediair. Ik ga niet opsommen wat. Ieder van ons kan dat voor zichzelf benoemen naar de gebeurtenissen van de afgelopen 6 jaren.

Henk - 8 juli 2012

afm magazine ; Om je diploma geldig te houden dien je om de 3 jaar pe-"examen" te doen. Over grondwettelijke gelijkheids beginselen te praten. Vergelijk; "Om je rijbewijs geldig te houden (?) dien je elke 3 jaar examen te doen". Om je FFP- titel te behouden, dien je elk 3 jaar examen opnieuw te doen. Dit is toch van de zotte ! Kortom, vroeg of laat verlies je alles, je werk en inkomen, of is dat de bedoeling juist ?

Ozewald Wanrooij (Neutralis) - 7 juli 2012

@Sabine. Heerlijk om jouw reactie te lezen. Dit is de passie die maakt dat we samen tot heel veel in staat zijn en laat zien dat er ook mensen zijn die echt gepassioneerd met hun vak bezig zijn. Ik hoop dat alle stakeholders zich gaan realiseren dat we verder komen met het zoeken van verbinding met de mensen die zich inzetten om de branche te verbeteren dan voortdurend te focussen op de kleine groep die er een potje van maken. @Robert. Ik dank je voor jouw positieve reactie. In ieder geval heb ik Robert uitgenodigd om o.a. hierover samen eens over door te praten. Daarnaast hoop ik dat er veel collega's zullen zijn die bereid zijn om even achter het bureau vandaan te komen en op de uitnodiging van Edwin ingaan. @Willibrord. Tenslotte wil Ik jou ook graag bedanken dat je de moeite hebt genomen om zo zorgvuldig te reageren. Dit maakt dat discussies inhoud krijgen en we samen tot iets kunnen komen. Nu is het de taak aan ons allen om te proberen de informatie bij onze beleidsbepalers te krijgen en te laten zien dat we in staat zijn met weloverwogen argumenten en op basis van onze praktijkervaring een inhoudelijk waardevolle bijdrage te leveren aan de plannen ter verbetering van de financiële dienstverlening. Ik zal me in ieder geval vanuit mijn mogelijkheden hiervoor proberen in te zetten. Fijn weekend allemaal! Ozewald

Alex Maas - 7 juli 2012

Vandaag het relatiemagazine "Inzicht" van de AFM met de post ontvangen. En het is echt waar wat Herdink stelt. Op blz. 16 staat zwart op wit dat onze diploma's per 01 juli 2015 komen te vervallen en dat we tot 3 jaarlijkse examens worden veroordeeld. Dit is toch echt van de zotte! Men loodst deze diefstal er gewoon ff doorheen, alsof onze diploma's van nul en generlei waarde zijn. Dit vraagt echt om juridische tegenactie. Ik roep CFD dan ook op om niet langer te wachten met een juridische actie en verzoek tevens al mijn collega's die er misschien nog aan twijfelden om CFD hierin te steunen. Laten we nu eens 1 x samen sterk zijn!

Kees - 7 juli 2012

@ Alex Maas Het is dus overduidelijk. De AFM blijkt dus hiermee ook (mede)beleidsbepaler van het ministerie. Een vertoning van wereldformaat. Zij maak dus uiteindelijk de wetten en regels om het intermediair verder te decimeren. Deze Gestapo praktijken zijn denk ik velen met mij meer dan zat. Hun actie vraagt duidelijk om reactie!

Bitcoin als bindmiddel?

Bitcoin als bindmiddel?

CFD kondigde onlangs de introductie aan van een cryptomunt, de morecoin. Het bleek een 1-aprilgrap. Maar zou zo’n munt werkelijk iets toevoegen in de financiële...

CFD wil dat minister conclusies provisieverbod heroverweegt

CFD wil dat minister conclusies provisieverbod heroverweegt

"Wat is het volgende balletje dat het Verbond van Verzekeraars gaat opwerpen? Dat de eerbiedigende werking van doorlopende provisie maar moet worden afgeschaft omdat...

Aegon gaat gesprek met CFD aan over 'Mijn Aegon'

Aegon gaat gesprek met CFD aan over 'Mijn Aegon'

Aegon accepteert de uitnodiging van de Commissie CFD om de dialoog aan te gaan over 'Mijn Aegon'. CFD is van mening dat Aegon het intermediair links laat liggen....

Afm: merendeel adviseurs gaat goed om met provisieverbod

Afm: merendeel adviseurs gaat goed om met provisieverbod

“Het overgrote merendeel van de adviseurs gaat goed om met het provisieverbod. Slechts een klein deel, en dat hebben we altijd benadrukt, declareert bewust...

Brancheorganisaties bieden pe-standpunt aan politiek aan

Brancheorganisaties bieden pe-standpunt aan politiek aan

De intermediairorganisaties bieden dinsdag aan de Vaste Tweede-Kamercommissie voor Financiën hun standpunt inzake het PE-examen aan. Ondertussen kan de PE-petitie...

Cfd: PE-plannen doodsteek voor adviseurs

Cfd: PE-plannen doodsteek voor adviseurs

De Commissie CFD heeft de vaste Kamercommissie voor Financiën dringend verzocht om niet akkoord te gaan met de PE-plannen zoals deze in Bgfo3 zijn opgenomen...

Commissie CFD eist politiek ingrijpen bij rabobank

Commissie CFD eist politiek ingrijpen bij rabobank

De Commissie CFD heeft de politiek verzocht om in te grijpen in het "ongeoorloofd marktgedrag van Rabobank". Voorzitter Edwin Herdink  heeft de vaste...

Commissie CFD in geweer tegen \'pe-geweld\'

Commissie CFD in geweer tegen \'pe-geweld\'

De Commissie CFD wil laten onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om de geldigheid van alle verworven diploma's te behouden. Voorzitter Edwin Herdink:...

"wijzigingsbesluit 2013 doorschuiven naar nieuw kabinet"

"wijzigingsbesluit 2013 doorschuiven naar nieuw kabinet"

Met het oog op "een toekomstbestendig vakbekwaamheidsbouwwerk dat recht doet aan de kwaliteit van dienstverlening en aansluit bij de behoeften in de markt"...

Cfd: "afm heeft gevolgen provisieverbod niet doordacht"

Cfd: "afm heeft gevolgen provisieverbod niet doordacht"

De Commissie CFD is van mening dat de AFM de gevolgen van het aanstaande provisieverbod niet goed heeft doordacht. Ook de AFM zegt in haar jaarverslag nameljik bezorgd...