"Banken schieten tekort in aanpak ongelijkheid tussen man en vrouw"

22ons002egw-gender-post1-totalescore-def

Volgens de Eerlijke Bankwijzer zetten zes van de zeven onderzochte banken zich onvoldoende in om ongelijkheid tussen man en vrouw tegen te gaan. “Zo scoren in ons onderzoek de meeste Nederlandse banken nog steeds een onvoldoende op de thema’s ‘vrouwenrechten’ en ‘aanpak van ongelijkheid’. Dit geldt voor de Rabobank, ABN Amro, Triodos Bank, Van Lanschot, ING en NIBC. Alleen de Volksbank scoort goed.”

De lage scores zijn “vooral te wijten aan een blinde vlek bij de leningen en beleggingen van banken. Banken hebben immers niet alleen de verantwoordelijkheid deze ongelijkheid in hun eigen bedrijf aan te pakken, maar ook via hun leningen en beleggingen. Voor de meeste banken heeft dit nog steeds veel te weinig prioriteit”.

Het goede nieuws is dat alle beursgenoteerde banken dit jaar voldoen aan het minimale wettelijke streefcijfer van 33 procent vrouwen in de raad van commissarissen. Bij een aantal banken is dat 40 procent. Het is wel nog steeds wachten op de eerste vrouwelijke CEO van een Nederlandse bank.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Geurt van Kooten - Van Kooten Financiële Raagevers 10 maart 2022

Ook bij verstrekken van Hypotheek kom ik sterke ongelijkheid tegen. Al verschillende keren meegemaakt dat het inkomen voor vrouwelijke zelfstandig ondernemers - met al vele jaren een goed en stabiel resultaat en aantoonbaar goed ondernemerschap - wordt gemaximeerd op laagste resultaat - zijnde het jaar van de zwangerschap - in de afgelopen drie jaar. Dieptepunt was opmerking van acceptant 'voor zelfde geld is ze volgend jaar weer zwanger'.

Meer over
Independer betrekt Eerlijke Bankwijzer in vergelijking

Independer betrekt Eerlijke Bankwijzer in vergelijking

Als eerste financiële vergelijkingssite betrekt Independer.nl de scores van de Eerlijke Bankwijzer in de vergelijking van spaarrekeningen en deposito's. Consumenten...

Protestopera tegen investeringen banken

Protestopera tegen investeringen banken

Onder leiding van componist Merlijn Twaalfhoven voert een koor van ongeveer zestig zangers en muzikanten donderdag 14 februari om 13.30 uur op het Plein in Den Haag...