Bleukens advies: "voorkom \'zorg-woekerpolis\'-leed"

Aad Bleukens

"Raadpleeg een onafhankelijk adviseur en bekijk welke polis het beste bij u past. Dat voorkomt veel 'zorg-woekerpolis'-leed!" Dat schrijft financieel adviseur Aad Bleukens (Bleukens Advies, Nootdorp). Inmiddels waarschuwt ook Independer. Verder zorgverzekeringsnieuws: ONVZ verlaagt de basispremie met 9,70 euro tot 96,52 euro per maand.

 

Bleukens: "Het geweld rond de zorgverzekeringen lijkt nu echt losgebarsten. Eén en dezelfde verzekeraar biedt soms tien varianten aan voor de basisverzekering met tien verschillende premies. Hoe kan dat toch? Denkt u dat verzekeraars met ziekenhuizen, artsen, uw fysiotherapeut et cetera voor al die verschillende polissen ook verschillende afspraken hebben gemaakt over de prijs van het ziekenhuis of de prijs van de fysiotherapeut? Ik dacht het ook niet!

Het verschil zit ergens anders en is terug te vinden in de 'kleine lettertjes'. Die krijgt u pas in januari 2014 en dan kunt u niet meer opzeggen. Verzekeraars schreeuwen voor ruim 500 miljoen euro 'Wij zijn de goedkoopste'. Natuurlijk staat het iedereen vrij om op zo’n aanbod in te gaan, maar besef wat u doet. Stel u heeft zo’n voordeliger polis. U krijgt een ongeval en de ambulance brengt u naar een ziekenhuis waar uw verzekeraar helaas geen afspraak mee heeft. Wat dan? Wie betaalt de rekening? 

Graag wijs ik nog even op het gedrag van verzekeraars in de jaren negentig. Ook toen schreeuwden verzekeraars: kom naar ons, wij beleggen uw geld tegen het beste rendement, bij ons is alles beter. Weet u nog, paginagrote advertenties in dagbladen? In 2006 bleek dat er miljoenen woekerpolissen zijn verkocht. Economen schatten de schade op 40 miljard euro aan te veel betaalde premie. Nu in 2013 is daar nog geen schijntje van terug betaald door diezelfde schreeuwende verzekeraars. Kijk goed welke zorg u verwacht nodig te hebben in 2014. Raadpleeg een onafhankelijk adviseur en bekijk welke polis het beste bij u past. Dat voorkomt veel 'zorg-woekerpolis'-leed!"

 

Inmiddels waarschuwt ook Independer: mensen die nu kiezen voor een selectieve zorgverzekering met lage premie lopen kans dat de arts of het ziekenhuis van hun keus niet langer onder de dekking valt. De eigen kosten kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s.

Independer: "Nu de meeste zorgpremies bekend zijn, blijkt dat de vier grote zorgverzekeraars allemaal een vorm van selectieve polis in hun pakket aanbieden. Selectieve polissen bieden forse kortingen (8-20 procent) die in eerste instantie aantrekkelijk lijken. In ruil hiervoor wordt de consument beperkt in de keuze voor een ziekenhuis of moet hij zelf bijbetalen bij een niet gecontracteerde zorginstelling.

Wij zien dat er veel belangstelling is voor de Selectief Polis van Zilveren Kruis Achmea vanwege de korting van 20 procent op een maandpremie van 83 euro. Zilveren Kruis Achmea heeft inmiddels wel duidelijkheid gegeven over de contractering. Daaruit blijkt dat je met de polis bij slechts dertig van de circa negentig ziekenhuizen terecht kunt. Ga je naar een ander ziekenhuis, dan moet je bij niet-spoedeisende hulp 30 procent van je behandeling zelf betalen. Veel consumenten realiseren zich deze consequentie van de nieuwe polis niet. Voor hen kan de Selectief Polis dus duur uitpakken."

 

ONVZ Zorgverzekeraar verlaagt de premie voor de basisverzekering. De premie voor de vrije keuze basisverzekering bedraagt voor 2014 96,52 euro per maand. De verzekeraar blijft ook voor komend jaar vrije keuze van arts en ziekenhuis garanderen. Zowel de premie als de dekking voor aanvullende verzekeringen blijft gelijk.

Reactie toevoegen

 
"rechtsbijstandverzekeraar moet klantgerichter"

"rechtsbijstandverzekeraar moet klantgerichter"

Rechtsbijstandverzekeraars zullen meer open en transparant moeten worden in plaats van te treuren over de uitspraak van het Europese Hof van Justitie die verzekerden...

Bleukens verwerft Berkien Verzekeringen

Bleukens verwerft Berkien Verzekeringen

Bleukens Advies uit Nootdorp heeft Berkien Verzekeringen uit Delft overgenomen. Berkien begon ooit als administratiekantoor, die tak wordt ook onverminderd voortgezet....