Orange Credit Woonboothypotheek te water gelaten

Woonboten via Pixabay

Orange Credit heeft een toegesneden hypotheek te water gelaten voor woonboten en watervilla’s. Met de hypotheek kan 90 procent of meer van de marktwaarde worden gefinancierd en is er een looptijd tot 30 jaar mogelijk voor zowel de boot als de ligplaats. Net als bij een woninghypotheek kan de Orange Credit Woonboothypotheek op diverse manieren worden afgelost met een keuze uit een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek, of een aflossingsvrije hypotheek.

Voor een goed en gedegen hypotheekadvies werkt Orange Credit landelijk samen met een geselecteerde groep financieel adviseurs, gespecialiseerd in woonboten en watervilla’s. Daarnaast wordt samengewerkt met de Financiële Makelaar.

Jeroen Walhout, mede-initiatiefnemer, over de uitdagingen bij een woonboothypotheek: “In de eerste plaats zijn er uitdagingen aan de fundingkant. Buitenlandse investeerders vinden het al raar dat wij onder zeeniveau wonen, laat staan dat je geld gaat steken in een product waarmee je wonen op het water financiert. Daarnaast heeft een woonboot meer onderhoud nodig, zeker als het gaat om een stalen woonboot, die zo om de zes, zeven jaar het water uit moet. Ook wordt de waarde van een woonboot is veel gevallen grotendeels bepaald door de plek waar de woonboot ligt. Bijvoorbeeld in een stad als Amsterdam, waar de ligplaats vaak vele malen meer waard is dan de woonboot zelf. Die ligplaats wordt dan ook nog eens niet gekocht, maar gehuurd. Dus je financiert als hypotheekverstrekker daarmee gebruiksrecht. Nou vinden wij dat weinig anders dan het financieren van een woning met erfpacht, zoals dat in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ook heel veel voorkomt.

“Een ander aspect dat meespeelt zijn recente aanpassingen in de wetgeving, waardoor de rechtspositie van een huurder van een ligplaats sterk verbeterd is ten aanzien van opzegging of de overdraagbaarheid van de huurovereenkomst. Door deze wetswijziging is er meer zekerheid gekomen voor de woonbooteigenaar en heeft de financiering een steviger fundament gekregen.”       

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Kamervragen over hypotheken woonboten

Kamervragen over hypotheken woonboten

"In hoeverre vindt u het wenselijk dat er nog maar één aanbieder van hypotheken voor woonboten is?" Dat is een van de vragen die de Kamerleden...

Eigenaren woonboten dreigen ING met rechtszaak

Eigenaren woonboten dreigen ING met rechtszaak

Woonbootbezitters dreigen ING met een rechtszaak, om de financieel dienstverlener te dwingen toch hypotheken aan deze specifieke doelgroep te blijven verstrekken....