Snel meer duidelijkheid over vrijstelling eigen woning in 2023

Hypotheek rekenmachine via Pixabay

Het kabinet beziet op dit moment hoe om te gaan met de vrijstelling eigen woning per 1 januari 2023 en zal de Tweede Kamer hier direct na het krokusreces over informeren. Het coalitieakkoord voorziet in afschaffing van de vrijstelling EW per 1 januari 2024. Afschaffing van de vrijstelling vergt een structuuraanpassing in de ICT, dus kan pas per 1 januari 2024. Een verlaging van de vrijstelling EW per 1 januari 2023 naar een ander bedrag is wel mogelijk. Het meest logisch, schrijft staatssecretaris Van Rij, “is om als minimale ondergrens voor een eventuele verlaging van de vrijstelling het bedrag van de eenmalige verhoogde vrijstelling tussen ouders en kinderen (27.231 euro) te hanteren. Daarmee wordt in ouder-kindrelaties de vrijstelling EW de facto afgeschaft”.

Spreidingsmogelijkheid

Bij afschaffing rijst de vraag of de spreidingsmogelijkheid voor het doen van schenkingen over een periode van drie jaar per 1 januari 2024 daarmee helemaal vervalt. Van Rij: “Dit hangt af van de wijze waarop de afschaffing wordt vormgegeven al dan niet in combinatie met overgangsrecht. Het kabinet heeft hierover nog geen besluit genomen.

“Indien de spreidingsmogelijkheid per 1 januari 2024 direct zou vervallen, leidt dat voor de verkrijger die in 2022 voor het eerst een beroep op de vrijstelling EW heeft gedaan, tot een materiële terugwerkende kracht; hij kan de schenking niet meer spreiden naar het jaar 2024. Het is ook mogelijk de spreidingsmogelijkheid voor schenkingen die zijn gedaan vóór 1 januari te eerbiedigen tot 1 januari 2025 of 1 januari 2026. Het budgettaire effect van het al dan niet volledig vervallen per 2024 van de spreidingsmogelijkheid is verwaarloosbaar.”

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Verlaging schenkingsvrijstelling eigen woning 2023

Verlaging schenkingsvrijstelling eigen woning 2023

Het kabinet verlaagt de vrijstelling eigen woning per 1 januari 2023 naar 27.231 euro. Staatssecretaris Van Rij van Financiën: "Het kabinet acht een verlaging...