Iedereen met een glimlach naar het werk

De Fitte Medewerker Team

De fitte medewerker ziet graag dat medewerkers naast financieel fit, ook fit zijn op fysiek, mentaal en sociaal vlak. Hoe zorg je hier dan voor als werkgever? We krijgen deze vraag maar al te vaak. Daarom nemen we jullie in onderstaand artikel mee in wat wat wij doen, waarom (financieel) fitte medewerkers belangrijk zijn, wie we helpen en hoe dit in de praktijk uitpakt. Als klap op de vuurpijl geven we je de vijf beste tips waar je vandaag nog mee kunt starten.

Fitte ofwel vitale werknemers zijn essentieel om jouw bedrijf naar het volgende niveau te tillen. Investeren in de vitaliteit van jouw team is daarom erg belangrijk. Vitale werknemers zijn duurzaam inzetbaar en leveren betere productiviteit. Maar hoe hou jij je bedrijf fit en vitaal en wat levert het je uiteindelijk op?

Wat is vitaliteit?

Wat houdt vitaliteit nou precies in? Vitaliteit betekent de totale levenskracht. Een vitaal persoon zit vol levenskracht en straalt dat ook uit. Vaak wordt het ook wel omschreven als volledig fit op fysiek en mentaal niveau. Dit alles versterkt je energie, motivatie en veerkracht die jij uitstraalt. Oftewel alles wat je nodig hebt om optimaal te presteren of dat nou thuis is of op het werk.

Hoe zorg je voor vitale medewerkers?

De definitie van vitaliteit is zo dus wel helder. Maar het invullen van je vitaliteit is voor iedereen verschillend. Dit komt doordat vitaliteit voor iedereen in verschillende dingen zit. Waar de een zijn energie uit bewegen haalt, doet de ander zijn energie op door een middag yoga of mindfulness. Iedereen wordt dus vitaal op zijn eigen unieke manier. Bekijk dit dus ook goed binnen jouw team, om zo de vitaliteit optimaal te benutten en verbeteren.

Onze visie: houd je medewerker fit op fysiek, mentaal en sociaal vlak, zodat je een aantrekkelijke werkgever bent én blijft.

Wie helpen wij?

Wij horen zo vaak dat onze klanten ‘iets willen doen met vitaliteit’ voor de medewerkers, maar zelf weten ze niet goed hoe dit aan te pakken. Ook zijn onze klanten vaak te druk, maar zien ze wel degelijk het belang. Ze willen graag ontzorgd worden. Klaverblad Verzekeringen, Corendon,Boot Accountants en 400 andere bedrijven gingen je voor.

Het verschil met andere organisaties is dat klanten van ons niet zitten te wachten op duimdikke rapporten, maar gewoon aan de slag willen en impact willen maken. Wij kijken wat bij jouw en je medewerkers past en gaan hiermee direct aan de slag. Wanneer het een succes is schalen wij op naar een gestructureerd jaarprogramma.

Wij zorgen dat de medewerkers zich (weer) meer gewaardeerd, gemotiveerd en weer meer verbonden voelen. De HR-medewerker kan het regelen van activiteiten met een gerust gevoel uit handen geven. En trekt en behoudt talent en zorgt voor teamgevoel en verbinding tussen medewerkers.

Waarom jaarprogramma’s?

Er zijn vele klanten die een jaarprogramma afnemen. Denk hierbij aan jaarlijkse deelname aan een preventief medisch onderzoek of tweemaandelijkse stoelmassages. Deze organisaties geven aandacht aan het fysieke, emotionele en mentale deel van hun medewerkers.

Maar waarom? Omdat je op deze manier fitte medewerkers krijgt, die met een glimlach aan het werk zijn. Op deze manier haal je als klant het beste resultaat uit onze samenwerking. Een jaarprogramma zorgt voor bepaalde stabiliteit waarbij we de fitheid van medewerkers blijvend kunnen monitoren en bijsturen. Verder is een jaarprogramma ook ideaal om te koppelen aan de verschillende vitaliteitsdagen.

Een jaarprogramma staat nooit vast en kan op allerlei manieren worden ingevuld. Wij bespreken graag met de klanten wat de wensen en behoeftes zijn. Er zijn die drie activiteiten waar op gefocust kan worden; Fysiek, mentaal en sociaal. Het kan natuurlijk ook een combinatie zijn van deze drie type programma’s. Je zou ervoor kunnen kiezen om iedere maand een van deze diensten af te nemen om de consistentie te behouden voor fitte medewerkers op de werkvloer.

‘Een jaarprogramma staat nooit vast en kan op allerlei manieren worden ingevuld’

De fitte medewerker

De Fitte Medewerker is een snelgroeiende gezondheidsorganisatie met een hoofdkantoor in Purmerend. Samen met 300 freelancers, een aantal vaste partners en tien vaste medewerkers zorgen we ervoor dat heel NL en BE met een glimlach naar het werk gaat. Alle activiteiten onder één dak op het gebied van fysieke, mentale, sociale vitaliteit die leuk en nuttig zijn.

Vijf beste tips

En dit zijn de vijf beste tips voor vitale medewerkers:

Tip 1: Elimineer stress. Vaak is de beste manier om stress te verlagen de stressfactoren uit je leven elimineren. Anders ben je meer bezig met symptoombestrijding en dat helpt alleen op de korte termijn en niet voor de lange termijn.

Kijk goed waar je invloed op hebt en onderneem daar actie op. Als je er geen invloed op hebt, dan kun je het misschien wel verkleinen zodat je er minder last van hebt. En als je er helemaal geen invloed op hebt, dan is het beter om het te accepteren. Uit onderzoek blijkt dat je weerbaarheid en welzijn verbetert als je dingen accepteert en ze loslaat.

Tip 2: Zorg voor sociale steun van vrienden of collega’s. Praat met vrienden of collega’s of vraag ze om hulp. Je kunt nu eenmaal niet alles alleen en mensen helpen je graag!.Je moet het alleen wel vragen. Of het nu op je werk of in je persoonlijke leven is. Mensen vinden dat over het algemeen toch lastig. Het zit vaak niet in hun persoonlijkheid en vertrouwen liever op hun doorzettingsvermogen.Als je het niet vraagt, dan weten mensen niet dat je hulp kunt gebruiken. Ze kunnen niet zomaar je gedachten lezen. Dus stap over de drempel heen, je zult zien dat het echt meevalt en een hoop kan schelen!

Tip 3: Eet gezond. Voorzie je lichaam van de juiste voeding. Dat is belangrijk om het efficiënt te laten werken en goed te laten reageren op stressoren. Zorg voor drie volwaardige maaltijden per dag en vermijd suikerrijke tussendoortjes. Een lage bloedsuikerspiegel kan bijvoorbeeld leiden tot angst en prikkelbaarheid, terwijl een hoge bloedsuikerspiegel juist kan leiden tot een crash, die resulteert in weinig energie en vermoeidheid. Denk aan de after lunch dip die we allemaal wel kennen.Wanneer je niet gezond eet, dan geef je je lichaam stress waarbij je energie naar het verteren van onze maaltijd gaat, terwijl we die energie voor andere dingen willen gebruiken.

‘Houd je medewerker fit op fysiek, mentaal en sociaal vlak, zodat je een aantrekkelijke werkgever bent én blijft’

Tip 4: Slaap goed. Slaap is een ondergeschoven kindje in het thema vitaliteit. Het is de basis van je vitaal voelen. Tijdens je slaap herstellen je lichaam en geest zich. Je verwerkt ook al je emoties. Onderzoek wijst uit dat zelfs bij één nacht slecht slapen al een negatieve invloed ontstaat op je vermogen om te denken, te handelen, beslissingen te nemen en een probleem op te lossen. Als je daarbij stilstaat, kan je zelf wel bedenken wat de gevolgen zijn op zowel korte, maar vooral op de lange termijn.Een gemiddeld mens heeft minimaal zes uur slaap nodig en liefst tussen zeven en negen uur slaap per nacht. Zorg dus dat je weet hoeveel slaap jij nodig hebt. Je bent mentaal zoveel weerbaarder tegen stress.

Tip 5: Beweeg voldoende. Genoeg bewegen is niet alleen goed voor je conditie, maar het helpt ook om je stress te verlagen. Zowel fysiek als mentaal word je hier dus sterker van. Er zijn meerdere redenen waarom beweging je stresslevel verlaagt:

Factor 1: Dit heeft deels te maken met je hormoonhuishouding. Wanneer je beweegt komen er endorfines of gelukshormonen vrij. Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam zich ontspant en ze maken je gelukkig.

Factor 2: Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die voldoende bewegen en sporten lagere angsten stressklachten hebben dan mensen die dat niet doen. Yoga is ook een goede vorm die onder sport mag vallen. Yoga is een natuurlijke en gezonde vorm van beweging waarbij je het lichaam minder onder druk zet. Studies hebben aangetoond dat slechts een klein beetje yoga in de ochtend, ‘s avonds of zelfs tijdens je lunchpauze, stress kan verminderen en je productiviteit kan verhogen.

 

DE FITTE MEDEWERKER

De Fitte Medewerker is een snelgroeiende gezondheidsorganisatie met een hoofdkantoor in Purmerend.
Samen met 300 freelancers, een aantal vaste partners en tien vaste medewerkers zorgen we ervoor dat heel NL en BE met een glimlach naar het werk gaat. Alle activiteiten onder één dak op het gebied van fysieke, mentale, sociale vitaliteit die leuk en nuttig zijn. Kijk voor meer informatie op: www.defittemedewerker.nl

Reactie toevoegen

 
Meer over