Ik wil dat mijn medewerkers zich ook bovenwettelijk ontwikkelen. Hoe dwing ik dit af?

Astrid van de Bovekamp 2018

(door Astrid van de Bovekamp, AVDB Advies) Vanuit de wetgeving zijn er voor de verschillende adviesfuncties bepaalde Wft-diploma’s verplicht. Bijvoorbeeld voor de particuliere adviseur schadeverzekeringen, Wft basis en Wft schade particulier.

In de praktijk is het echter heel gebruikelijk dat ook voor niet-adviesfuncties, zoals de schadebehandelaar en de administratieve medewerkers Wft-diploma’s vanuit de werkgever verplicht zijn. Ook is het bij zakelijke advieskantoren en/of volmachtkantoren heel gebruikelijk om bovenwettelijke diploma’s vanuit de werkgever verplicht te stellen. Bijvoorbeeld voor de acceptant zakelijk de assurantie A-diploma’s algemeen, brand, varia en inkomen. Of voor de schadebehandelaar bij een volmachtkantoor enkele modules van de leergang acceptant/ schadebehandelaar, wat vroeger het M&S-diploma was.

Wat ook steeds vaker voorkomt is om een aanvullend diploma verplicht te stellen, dat niet vakinhoudelijk is. Denk bijvoorbeeld aan Nima/Sales B Accountmanagement voor de zakelijke adviseurs.

Stappen

Om als werkgever bovenop de wettelijke diploma-eisen, aanvullende diploma’s voor de medewerkers verplicht te stellen is het belangrijk om de volgende stappen te zetten:

Stel een redelijke eis voor een diploma, die hoort bij de functie. Voor een schadebehandelaar die alleen particuliere schades behandelt is Wft inkomen of Wft vermogen bijvoorbeeld niet redelijk. Houd het bij de kennis die in het diploma getoetst wordt, die nodig is om de functie succesvol uit te oefenen.

Stel een redelijke termijn waarbinnen het examen moet worden behaald. Bijvoorbeeld binnen zes maanden. Wat ook vaak wordt gehanteerd is tweemaal de normale studieduur.

Leg de afspraken vooraf goed vast in een arbeidsovereenkomst of studieovereenkomst.

Help de medewerker bij het halen van het diploma. Betaal bijvoorbeeld de studiekosten of biedt extra hulp bij het studeren (bijvoorbeeld door iedere week studievragen van de medewerker te beantwoorden).

Ook u kunt uw ondernemersvraag of -vragen gratis stellen aan het VVP Ondernemerspanel op de site van VVP. U kunt uw vraag ook sturen naar de redactie van VVP: vvp@vvponline.nl

Het VVP Ondernemerspanel bestaat uit de professionals Edwin Bosma (BHB Dullemond), Robin van Beem (Polis Advocaten), Astrid van de Bovekamp (AVDB Advies), Bob Klijn (Herenvest), Richard Meinders (SVC Groep) en Jack Vos (0 Entropy).

De jury vormt tevens de jury van de Advies Awards 2019. De juryleden gaan op zoek naar advieskantoren met de A(dvies)-Factor, die de meerwaarde van het adviesvak uitstralen en hun meerwaarde weten te verzilveren. De Award wordt uitgereikt op de Dag van het Topadvies van 11 juni a.s.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Zorg voor een lenige organisatie

Zorg voor een lenige organisatie

Een optimaal lenige organisatie door wendbare, gemotiveerde en zich ontwikkelende medewerkers, wordt voor veel financieel dienstverleners ‘hot’ in...

Advies salarisstijging adviseurs: 0,675 procent

Advies salarisstijging adviseurs: 0,675 procent

"Het advies wordt gegeven de salarissen van medewerkers jaarlijks te indexeren aan de hand van de consumentenprijsindex van het CBS. Hierdoor behoudt de beloning...

Astrid van de Bovekamp gaat zelfstandig verder

Astrid van de Bovekamp gaat zelfstandig verder

Na ruim twintig jaar te hebben samengewerkt met Jurjen Oosterbaan (eerst bij de NVA en later bij Bureau D&O) vertrekt Astrid van de Bovekamp per 1 november als...