Kennis- en ervaringstoets

Christel van Bommel 2019

(door Christel van Bommel, compliance-adviseur) De AFM gaat onderzoek doen naar de kennis- en ervaringstoetsen bij exectution only hypotheken. Daar kan ik me volledig in vinden. Heeft u wel eens zo’n toets gedaan? Zo moeilijk kan het niet zijn, toch?

Een gepensioneerd echtpaar wil geld opnemen van de overwaarde op hun woning om lekker te gaan reizen. Waarde woning bijna 3,5 ton, met een hypotheek van iets meer dan een ton. En een meer dan voldoende pensioeninkomen. Een adviseur kwam bij hen thuis en informeerde hen over de mogelijkheden. Ik zeg bewust informeerde, want toen hem werd gevraagd naar de kosten van het advies was het antwoord: “Ik geef u geen advies, u hoeft pas te betalen als u de hypotheek via ons gaat sluiten.”

Dus dacht het stel: als er toch geen advies wordt gegeven, vragen we de hypotheek zelf aan bij de bank. Hallo bank, mag ik 30.000 euro aflosvrije hypotheek? Ik hoef geen advies, ik weet precies wat ik wil. De bank: dat kan via internet. Er moet dan wel een kennis- en ervaringstoets worden gemaakt. De eerste vraag: hoeveel korting krijg je op de hypotheekrente bij een duurzaam wonen hypotheek? Vraag twee: als Bram van 29 drie jaar in loondienst werkt, een hypotheek heeft en hij raakt werkloos, hoe lang ontvangt hij dan een uitkering? Vraag drie: hoeveel meer mag je lenen in de situatie dat… Wacht even, dit gaat helemaal niet over algemene kennis en ervaring over hypotheken! Dit zijn hele specifieke vragen. Over de voorwaarden van de bank. Over nieuwe producten voor een hele andere doelgroep.

Alleen via adviseur

Met behulp van Google en de algemene voorwaarden van de bank is het uiteindelijk gelukt de toets te maken. De aanvraag voor een aflossingsvrije hypotheek werd ingediend. Er volgt een offerte voor een annuïteitenhypotheek. Na telefonisch contact met een medewerker van de bank, blijkt dat je geen aflossingsvrije hypotheek kunt sluiten zonder advies. Wel annuïteiten of lineair, maar dan komen de maandlasten een stuk hoger uit. Aflossingsvrij kan alleen via een adviseur. “Die kan dan uw kennis en ervaring toetsen, uw risicoprofiel en uw toekomstperspectief bepalen.” Sorry, maar dat laatste lijkt me in dit geval wel duidelijk. En die kennis en ervaring was net getoetst. “Ja, aflossingsvrij is goedkoper, maar dat kan echt niet zonder advies. Dat mag niet van de afdeling compliance”, aldus de medewerker.

Ik ben het helemaal eens met het feit dat execution only niet altijd mogelijk moet zijn. Zeker niet bij een complex product. Maar de mogelijkheid bieden, dan vragen stellen die zo ver gaan dat ik denk dat zelfs een hypotheekadviseur het gevoel krijgt dat hij examen voor Wft Hypotheken aan het doen is, en vervolgens aan het eind pas zeggen dat wat de klant wil toch niet kan, dat is niet uit te leggen.

‘Kijk met gezond verstand wat voor klant het beste is’

Als compliance adviseur ben ik echt wel van de regels. Maar niet van regels die hun doel compleet voorbijschieten en alleen maar drempels opwerpen. Daar zijn ze echt niet voor bedoeld. En regels zijn zeker niet bedoeld om je achter te verschuilen. Kijk eens goed naar de klant, naar zijn en beoordeel dan, met gezond verstand, wat het beste is. Dan zet je het klantbelang pas echt centraal.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Dijsselbloem ontvangt Compliance Award 2014

Dijsselbloem ontvangt Compliance Award 2014

Hans Ludo van Mierlo, bedenker van de beroepseed, reikte woensdag de Nationale Compliance Award 2014 uit aan minister Dijsselbloem van Financiën. Dijsselbloem...

Geestelijke vader bankierseed krijgt Award

Geestelijke vader bankierseed krijgt Award

Vanwege zijn werk voor de bankierseed is aan Hans Ludo van Mierlo de National Compliance Award 2013 uitgereikt.   Van Mierlo is niet alleen de geestelijk vader...

Platform compliance voor adviseurs

Platform compliance voor adviseurs

FPLC heeft een platform gemaakt speciaal voor financiële dienstverleners die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen in financieel toezicht....