Waarom zou je je als adviseur bezighouden met duurzaamheid?

Kennisartikel AnsvarIdea

(Partner in Kennis AnsvarIdéa in VVP Special Duurzaam Adviseren 2021) Waarom zou je je als adviseur bezighouden met duurzaamheid? Accountmanagers Raymond Remy, Tjalling Alkema en Tim van Dijk van AnsvaIidéa aan het woord.

Raymond remy

Ik zie om mij heen een nieuw bewustzijn ontstaan, waarbij we onszelf vragen stellen. Kan het ook anders? Met meer oog voor elkaar, het gezin, onze gezondheid, de natuur en onze planeet?

In mijn werk als accountmanager bezoek ik het liefst mijn adviseurs op hun kantoor, maar in het afgelopen anderhalf jaar hebben we door Corona een technologische stap voorwaarts gemaakt.

Videobellen is niet meer weg te denken uit ons dagelijks contact. Ik ben nu vaak beter en sneller bereikbaar (want minder onderweg) en heb dagelijks meer contacten met mijn adviseurs dan voorheen. En ja, door vanaf huis te werken is er minder sociaal contact met nieuwe collega’s, maar ervaar ik een beter evenwicht in zakelijk (reizen) en privé.

Als verzekeraar is Ansvar al vanaf de start duurzaam. Deze intentie komt terug in ons beleggingsbeleid, de inrichting van de interne organisatie en zeker ook in onze nieuwe Bewust lijn. Met dit aspect onderscheiden we ons van de meeste collega verzekeraars.

Als het onderwerp ‘duurzaamheid’ aan de orde komt, merk ik dat adviseurs hier steeds vaker positief tegenover staan. Meestal omdat hun klanten hierom vragen of anders over beginnen te denken. Duurzaamheid gaat over zo veel meer dan alleen het milieu of recyclen.

Duurzaamheid gaat ook over het streven naar een wereld met gelijke kansen voor iedereen. En dat we rekening houden met de gevolgen van onze keuzes voor onze omgeving. Allemaal kunnen we hier ons steentje aan bijdragen. Ik stel mezelf vaker de vraag: Heb ik dit echt nodig? En indien ja, bij welk bedrijf wil ik kopen? En hoe gaat dit bedrijf om met zijn mensen en de omgeving?

Onze adviseurs hebben de mogelijkheid hun klanten te helpen bij het maken van financiële keuzes. Bij het hypotheekadvies komen al regelmatig de mogelijkheden voorbij om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Meestal is een hypotheekadvies ook een reden om het verzekeringspakket te bespreken of te herzien.

Misschien is het een idee om hier ook de producten uit de Bewust lijn van Ansvar bij te betrekken? Want hoe zou de klant het vinden als je als adviseur niet alleen een financieel verstandig advies

geeft, maar ook inspeelt op diens behoefte aan een duurzame productoplossing. Door een schadeverzekeraar, die rekening houdt met de impact van verzekeren op onze maatschappij? Zo bieden we samen niet alleen een degelijke verzekeringsoplossing, maar maken we de wereld ook een klein stukje mooier. Dat voelt goed, toch?

Tjalling Alkema

Duurzaamheid is niet alleen belangrijk in uw aanbod maar in het aanbod van ieder bedrijf. Het is in het belang van iedereen en het is allang niet meer alleen voor ‘geitenwollensokkentypes’.

Het gaat om het resultaat van de inspanningen van ons allemaal. Alles wat je bijdraagt aan een toekomstbestendige wereld is goed. Of je nou glas naar de glasbak brengt, de bandenspanning van je auto op peil houdt of zonnepanelen aanschaft, alle beetjes helpen. Ook als dit meer financieel gedreven is dan vanuit een duurzaamheidsgedachte. Uiteindelijk gaat het om het gezamenlijke resultaat, hoe groot of hoe klein jouw bijdrage ook is. Het gaat erom dat duurzaam bezig zijn de norm is en niet duurzaam niet.

Dit zal uiteindelijk zorgen dat het hele verduurzamingsproces in een stroomversnelling komt en we na verloop van tijd niet meer beter weten. In de bewustwording rondom dit proces kunt u als assurantieadviseur een rol spelen.

U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een verzekeraar die verantwoord belegt maar u kunt ook kiezen voor een verzekeraar die daarnaast specifieke dekkingen hiervoor opneemt in het verzekeringsproduct.

Als verzekeraar bieden wij producten aan die duurzaam herstel en deelgebruik aantrekkelijk maken.

Voor u als adviseur liggen er mooie kansen om ook uw steentje bij te dragen en tegelijkertijd een goed advies te geven. Met onze Bewustlijn krijgt u de mogelijkheid om een duurzame verzekering bij een duurzame verzekeraar te sluiten zodat u als adviseur een duurzame klantrelatie aan kunt gaan. Kortom; samen duurzaam. U zult merken dat uw klant hier meer voor openstaat dan dat u zelf waarschijnlijk had verwacht. De Bewustlijn geeft uw klant onder andere extra dekkingen voor duurzaam herstel, deelbezit en zelfs vergoeding van energieverlies bij schade aan de zonnepanelen bijvoorbeeld. Veel kansen dus om nog meer toegevoegde waarde te bieden en (toekomstige) klanten aan u te binden.

Tim van Dijk

Aanvankelijk was ik behoorlijk sceptisch als het ging over duurzaamheid en verzekeren. Dat sceptische zat hem met name in het feit dat ik dacht dat de behoefte er nog niet was bij u en uw klanten. Want net zoals de biologische tomaat in de supermarkt, zijn er in de verzekeringsmarkt nog veel reguliere alternatieven beschikbaar.

Inmiddels denk ik dat we ons als verzekeringsmensen meer bezig moeten gaan houden met duurzaamheid. De reden? Heel simpel, we zijn het moreel verplicht ons steentje bij te dragen. Hoe klein dat steentje ook is.

We genieten immers allemaal van de aarde. Iedereen op zijn eigen manier. En we willen dat onze (klein)kinderen dit ook kunnen blijven doen. Het is echter niet vanzelfsprekend dat zij dit kunnen als we op de huidige manier door blijven leven.

Nu zal een duurzame verzekering niet direct veel bijdragen aan een betere aarde. Maar het heeft wel een veel groter voordeel. Als de klant ook zijn verzekering duurzaam maakt dan is dat weer een extra stukje bewustwording.

Stel je eens voor dat er een moment komt dat er geen gewone tomaat meer in de supermarkt ligt maar alleen nog de biologische. En stel je eens voor dat dit ook in verzekeringsland gebeurt. Als we op dat moment alleen nog maar bezig zijn met de reguliere tomaat dan zijn we te laat.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Halve finalisten Advies Award 2022 aan het woord

Halve finalisten Advies Award 2022 aan het woord

De zes halve finalisten van de VVP Advies Award 2022 hebben afgelopen woensdag hun pitch gehouden voor de jury van de Advies Award 2022. De zes halve finalisten...

Duurzaamheid is licence to operate voor adviseurs

Duurzaamheid is licence to operate voor adviseurs

“Duurzaamheid is de licence to operate voor financieel adviseurs, zelfs als je er persoonlijk niet veel mee op hebt. Klanten vragen er namelijk steeds meer...

Jähnig + Ter Braak winnaar VVP Advies Award categorie Hypotheken

Jähnig + Ter Braak winnaar VVP Advies Award categorie Hypotheken

Jähnig + Ter Braak is de winnaar geworden van de Advies Award in de categorie Hypotheken. Tim Jähnig, Mike ter Braak en Marcia Berfelo nemen de award...

En de categoriewinnaars van de VVP Advies Award 2022 zijn...

En de categoriewinnaars van de VVP Advies Award 2022 zijn...

Geerts (Particulier), L&B Groep (Zakelijk), Jänig + Ter Braak (Hypotheken), Pensioen-Coaching (Pensioen), Finenzo Deventer (Digitale Innovatie), Expat...

Pensioen-Coaching winnaar VVP Advies Award categorie Pensioen

Pensioen-Coaching winnaar VVP Advies Award categorie Pensioen

Pensioen-Coaching is de winnaar geworden van de Advies Award in de categorie Pensioen. Johan van Gisteren neemt, samen met Jeanette de Jong en Paul Vriends, de...

Expat Mortgages winnaar VVP Advies Award categorie Niche

Expat Mortgages winnaar VVP Advies Award categorie Niche

Expat Mortgage is de winnaar geworden van de Advies Award in de categorie Niche. Henk Jansen neemt de award in ontvangst uit handen van jurylid Robin van Beem...

Geerts winnaar VVP Advies Award categorie Particulier Advies

Geerts winnaar VVP Advies Award categorie Particulier Advies

Geerts Financiële Dienstverleners is de winnaar geworden van de Advies Award in de categorie Particulier Advies. Tomas Geerts en team nemen de award in ontvangst...

L&B Groep winnaar VVP Advies Award categorie Zakelijk Advies

L&B Groep winnaar VVP Advies Award categorie Zakelijk Advies

L&B Groep is de winnaar geworden van de VVP Advies Award 2022 in de categorie Zakelijk Advies. Bertjan Scheepbouwer neemt, geflankeerd door Kees Boer en Rogier...

Juffrouw Polis wint Starterspijs VVP Advies Award 2022

Juffrouw Polis wint Starterspijs VVP Advies Award 2022

Juffrouw Polis heeft de startersprijs gewonnen van de VVP Advies Award 2022. Ilse Bosland neemt de award in ontvangst uit handen van jurylid Bob Klijn (Söderberg...

Finenzo Deventer winnaar Advies Award categorie Digitale Innovatie

Finenzo Deventer winnaar Advies Award categorie Digitale Innovatie

Finenzo Deventer is de winnaar geworden van de Advies Award in de categorie Digitale Innovatie. Jan Willem Smit neemt de award in ontvangst uit handen van jurylid...