Banken: "Maak financiële educatie standaard onderdeel van lesprogramma's"

Week van het Geld 2018 gastles Cees de Jong 2018

Banken vragen dat financiële educatie een standaard onderdeel wordt van lesprogramma's zodat kinderen en jongeren verstandige financiële keuzes leren maken. Dit in een position paper dat door de NVB is gestuurd aan politieke partijen als inbreng voor hun verkiezingsprogramma’s.

De NVB vindt verder onder meer dat "buffers en lasten voor banken niet verder moeten stijgen zodat banken investeringen van consumenten en bedrijven volop kunnen blijven financieren".

Om klanten te ontzien in de strijd tegen witwassen, noemt de NVB het cruciaal dat onderling delen van relevante informatie tussen publieke en private partijen (gepseudonimiseerd) mogelijk wordt, publieke registers (Basis Registratie Persoonsgegevens en UBO) weer beschikbaar komen voor banken en dat alleen ingezet wordt op risico-gebaseerde klantonderzoeken met als uitgangspunt: 'Meer waar het moet, minder waar het kan'.

De NVB wil verder de publiek-private samenwerking voor schuldhulpverlening versterken door het instellen van een wettelijke basis voor kwaliteitseisen van gemeentelijke schuldhulpverlening (via de Wet gemeentelijke schuldhulp).

Reactie toevoegen

 

Reacties

Paul Schoo - Platter-Schoo 8 augustus 2023

De complexiteit en verantwoording afschuiven op kinderen en hun onderwijzers. Chapeau!

Weurding pleit voor financieel \'leesplankje\'

Weurding pleit voor financieel \'leesplankje\'

“Financiële educatie hoort thuis op de basisschool en in het voortgezet onderwijs. We moeten naar een nieuwe financiële ‘aap-noot-mies’.”...