Breed offensief om schuldregelingen te redden

afbeelding_intentieverklaring_samen_schuldregelingen_redden

Bijna dertig koepels van schuldeisers (waaronder Verbond van Verzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland), individuele bedrijven en overheidsdiensten tekenden in Den Haag de Intentieverklaring Samen schuldregelingen redden.

In de huidige situatie eindigt de schuldenregeling wanneer betrokkenen zich niet aan de voorwaarden kunnen houden. Bijvoorbeeld als er nieuwe schulden ontstaan door de gestegen energieprijzen.

Schuldeisers spreken nu de intentie uit dat ze geen verzoek indienen om een schuldregeling te beëindigen wanneer hulpvragers niet meer aan eerder afgesproken verplichtingen kunnen voldoen. Gemeentelijke schuldhulpverleners spreken de intentie uit om schuldhulpverleningstrajecten niet te beëindigen als de maandbegroting van de hulpvrager niet (of niet meer) sluitend is.

Tijdelijke verbreding Waarborgfonds saneringskredieten

Schuldhulpverleners kunnen voor deze groep de komende maanden een beroep doen op het Waarborgfonds saneringskredieten. Het werkt als volgt:

1) Wie nu al een saneringskrediet heeft en zijn aflossingsverplichtingen niet kan nakomen, kan van de betrokken Kredietbank het aanbod krijgen de afloscapaciteit opnieuw te berekenen om een nieuwe betalingsregeling vast te stellen. Wanneer na zes maanden wordt vastgesteld dat de betrokkene niet alsnog kan aflossen, vergoedt het verbrede Waarborgfonds de gemiste aflossing van de zes maanden aan de betrokken Kredietbank. De looptijd van de regeling (36 maanden) wordt hierbij niet verlengd.

2) Wie een schuldbemiddelingsregeling heeft, kan in een situatie komen dat er niet meer gespaard kan worden voor de jaarlijkse aflossing aan schuldeisers. Om te voorkomen dat de schuldbemiddelingsregeling strandt, kan de hulpverlener de schuldbemiddeling omzetten naar een saneringskrediet. Vervolgens gelden de regels voor een saneringskrediet zoals hierboven omschreven. Het omzetten van schuldbemiddelingen in saneringskredieten kon overigens altijd al en zal ook na de looptijd van het verbrede Waarborgfonds mogelijk blijven. In coronatijd was dit ook al praktijk. Het omzetten kost gemeenten wat extra werk maar levert de hulpvrager extra rust op. Omzetten is een tip die NVVK-leden elkaar nu ook al geven in geval daarvoor capaciteit beschikbaar is.

3) Wie begint aan een minnelijke schuldregeling en geen afloscapaciteit heeft, kan volgens de regels geen saneringskrediet krijgen. Het verbrede Waarborgfonds stelt Kredietbanken in staat deze groep toch te helpen op basis van een fictieve minimumafloscapaciteit. De betrokkene hoeft de eerste zes maanden een symbolisch bedrag van één euro af te lossen. Na zes maanden wordt de afloscapaciteit opnieuw berekend. Wanneer dan wordt vastgesteld dat de betrokkene niet alsnog kan gaan aflossen, vergoedt het Waarborgfonds de aflossing van het saneringskrediet gedurende de voorbije 6 maanden. De totale looptijd van de regeling (36 maanden) niet wordt verlengd.

Deze mogelijkheden zijn voor een periode van maximaal zes maanden toepasbaar en zijn zoals het er nu naar uitziet beschikbaar vanaf 1 december. Na de genoemde zes maanden gaat het Waarborgfonds weer terug naar de gebruikelijke werkwijze.

 

Reactie toevoegen

 
Breed moratorium schuldhulpverlening per 1 april

Breed moratorium schuldhulpverlening per 1 april

Het breed moratorium bij schuldhulpverlening wordt 1 april van kracht.   Het eerder aangekondigde moratorium houdt in dat mensen met schulden maximaal een...