Schildersziekte: IAS honoreert 278 claims

Schilder via Pixabay

In 2020 konden mensen met de schildersziekte voor het eerst een beroep doen op het Instituut Asbestslachtoffers (IAS). Er meldden zich 487 personen, waarvan er 278 een tegemoetkoming van de overheid kregen (eenmalig een bedrag van 21.269 euro).

De regeling voor slachtoffers met de schildersziekte lijkt sterk op de regeling voor asbestziekten.

In 2020 hebben zich vijftien procent minder asbestslachtoffers gemeld voor een schadevergoeding dan het gemiddelde van de vijf voorafgaande jaren. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit te maken met de haperende zorg als gevolg van de coronacrisis.

Het IAS: “In theorie is het mogelijk dat eindelijk het aantal asbestziekten gaat afnemen, want het asbestverbod in Nederland dateert van 1993. Dat deze hypothese onwaarschijnlijk is, komt omdat de daling van het aantal aanmeldingen vrij precies inzet bij het begin van de coronacrisis.”

Veel bemiddelingen van het IAS leiden niet tot een schadevergoeding voor het asbestslachtoffer. Naarmate het langer geleden is dat de blootstelling aan asbest heeft plaatsgevonden, des te moeilijker wordt het om de aansprakelijkheid vast te stellen. In 2018 heeft het IAS een deskundigenpanel verjaring in het leven geroepen, dat een advies geeft of een beroep op verjaring van de werkgever standhoudt. Dit panel is in 2020 geen enkele keer bijeen gekomen.

In totaal zijn in 2020 509 tegemoetkomingen verstrekt na het advies van het IAS en heeft in 118 gevallen de bemiddeling geleid tot een schadevergoeding voor het asbestslachtoffer.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Stichting Salvage start asbestpilot

Stichting Salvage start asbestpilot

Stichting Salvage is gestart met een pilot met branden waarbij asbest is vrijgekomen en verspreid. Salvage stroomlijnt binnen de pilot de aanpak: de inventarisatie...

Asbestsanering vrijstellen van btw

Asbestsanering vrijstellen van btw

Vereniging Eigen Huis vindt dat asbestsanering moet worden vrijgesteld van btw. “Het zou ongepast zijn als huiseigenaren een toeslag van 21 procent moeten...