Voorhang ontwerpbesluit tranchering eigen risico medisch-specialistische zorg

Operatiekamer via Pixabay 2

Minister Kuipers heeft het ontwerpbesluit tranchering eigen risico medisch specialistische zorg aangeboden aan de Tweede Kamer. Vanaf 2025 geldt dat de verzekerde voor iedere genoten prestatie aan medisch-specialistische zorg maximaal 150 euro kwijt is aan eigen risico, totdat het totaal voor het kalenderjaar geldende maximum van € 385 is bereikt.

Het maximumbedrag van 150 euro wordt vanaf 2026 jaarlijks geïndexeerd aan de hand van de ontwikkeling van de zorgkosten.

Het bedrag is van toepassing op alle prestaties voor medisch-specialistische zorg die als diagnose-behandelcombinaties (dbc’s) of overige zorgproducten (ozp’s) kunnen worden gedeclareerd.

Personen jonger dan achttien jaar blijven uitgezonderd van het eigen risico. Er wordt tevens niets gewijzigd aan de bestaande uitzonderingen op het eigen risico (bijvoorbeeld huisartsenzorg).

De mogelijkheid om het eigen risico vrijwillig te verhogen tot maximaal 500 euro wordt niet gewijzigd.

Als een rekening voor medisch-specialistische zorg hoger is dan 150 euro, dan kan de zorgverzekeraar het meerdere bedrag voor rekening van het vrijwillig eigen risico brengen, ook al is het totaalbedrag van het verplicht eigen risico nog niet bereikt.

Meerkosten mogen ten laste van vrijwillig eigen risico

De minister: “In de Zvw is geregeld dat kosten van zorg die zowel onder het verplicht als onder het vrijwillig eigen risico kan vallen, eerst ten laste van het verplicht eigen risico worden gebracht (artikel 23, derde lid). Op dit moment betekent dit dat een vrijwillig eigen risico pas wordt aangesproken nadat het bedrag van het verplicht eigen risico volledig is volgemaakt. Dit Besluit leidt ertoe dat het totaalbedrag van het verplicht eigen risico bij gebruik van medisch- specialistische zorg in stappen van maximaal 150 euro wordt volgemaakt. Als de kosten van een prestatie van medisch-specialistische zorg hoger zijn dan 150 euro, dan kunnen de meerkosten voor rekening van een vrijwillig eigen risico worden gebracht ook al is het totaalbedrag aan verplicht eigen risico nog niet volgemaakt. Dat volgt uit de bewoordingen van artikel 23, derde lid, Zvw. Door deze wijziging van het Bzv kunnen deze meerkosten immers niet ten laste van het verplicht eigen risico worden gebracht. Door deze vormgeving van het eigen risico in de medisch-specialistische zorg blijft de omvang van de medefinanciering en het remgeldeffect naar verwachting vergelijkbaar aan de situatie voor de inwerkingtreding van de tranchering van het vrijwillig eigen risico. Zorgverzekeraars kunnen deze extra eigen betalingen en deze besparing als gevolg van het remgeldeffect ook blijven ‘teruggeven’ in de hoogte van de premiekorting, waardoor het vrijwillig eigen risico even aantrekkelijk blijft en verzekerden keuzevrijheid behouden.”

Reactie toevoegen

 

Reacties

PAM Schoo - Platter-Schoo FD 4 juli 2023

En hoe zit het met de administratieve belasting van de zorg????? Wat een geneuzel.

Meer over
Eigen risico zorgverzekering stijgt fors

Eigen risico zorgverzekering stijgt fors

Het eigen risico bij de zorgverzekering stijgt volgend jaar fors en wordt bovendien geïndexeerd. Dat is een van de lastenverzwaringen in de Miljoenennota. Het...