Een markt voor echte professionals

Jan Kees van Dommele 2021

(Uit VVP-special Bijzondere Risico's) “Door de complexheid van bijzondere risico’s en het ontbreken van concurrentie in dit deel van Zuid-Nederland zien wij groeimogelijkheden. Door je te onderscheiden en te specialiseren krijg je vanzelf een groot bereik onder ondernemers in het mkb”, aldus Jan Kees van Dommele, directeur/eigenaar van Klasse Advies uit Roosendaal.

Klasse Advies, specialist in financiële zekerheid, is een MKB-advieskantoor met tien professionals die als missie hebben het ontzorgen van MKB-klanten. “Wij zijn ondernemende adviseurs voor ondernemende klanten. Transparantie en integriteit staan hoog in ons vaandel. Doe wat je belooft en kom je afspraken altijd na”, aldus Van Dommele, die met zijn kantoor klanten wil voorzien van het beste advies in de vakgebieden Bedrijfsverzekeringen, Inkomensverzekeringen, Pensioen, Risicobeheer, Financiële planning en Hypotheken.

Het kantoor is gespecialiseerd in de zwaardere zakelijke brand- en aansprakelijkheidsrisico’s van ondernemers. “Door de verharding van de markt en fusies bij verzekeraars en grote beursmakelaars wordt de spoeling dunner. Door nieuwe buitenlandse partijen en bereidheid van verzekeraars om in volmachtpartijen te investeren lukt het ons nog wel om alle aangeboden zakelijke risico’s onder te brengen.”

‘Verzekeraars moeten kritischer worden met welke adviseurs ze zaken doen’

Het advieskantoor heeft zich toegelegd op het verzekeren van bijzondere risico’s omdat de materie complex is en de concurrentie in hun regio ontbreekt. “Door je te onderscheiden en specialiseren bouw je in je regio een naam op. Ons doel is niet direct het grootste kantoor van de regio te worden, maar wel het beste. We denken de komende jaren een autonome groei te kunnen behalen. Onze adviseurs specialiseren zich in één vakgebied. Door het stimuleren van een goede werksfeer en korte lijnen, zorgen wij dat ze elkaar de bal toespelen op het moment dat een klantcasus daarom vraagt. Hierdoor borgen we dat de klant het beste advies blijft krijgen.”

Grenzen stellen

Volgens Van Dommele zijn bijzondere risico’s wel steeds lastiger te verzekeren. “Aan verzekeraars zou ik willen vragen om zelf ook kritisch te zijn met welke adviseurs ze zaken doen. Nog steeds worden door adviseurs aanvragen per e-mail verstuurd aan verzekeraars met gebrekkige informatie en de tekst of de aanbieder het maar uit wil zoeken. Dat kan echt niet meer. Specialiseer je of blijf weg uit de zakelijke markt, laat dat maar aan de professionals over.”

Jan Kees van Dommele: ‘Specialiseer je of blijf uit de zakelijke markt weg.’

Do’s en don’ts

Wat zijn de do’s en don’ts voor adviseurs die zich willen bekwamen in het adviseren van bijzondere risico’s? “Zorg dat je, uiteraard naast je vereiste Wft-diploma’s, een opleiding als Gecertificeerd Risk Management Consultant of iets soortgelijks hebt gevolgd. Zorg er ook voor dat je enige ervaring opdoet en ga geregeld met een risicoadviseur van de maatschappij mee. Dit zijn wel zo’n beetje de minimale aanbevelingen. Een don’t is om overal verstand van te hebben. De adviseur die én hypotheken én pensioenen én zakelijke en particuliere risico’s aanpakt, bestaat niet. Dan laat je dingen liggen en informeer je de klant niet naar behoren. Met alle aansprakelijkheidsrisico’s voor je onderneming als gevolg.”

Mooi praktijkvoorbeeld? “Wij hebben een paar jaar geleden voor een aantal recyclebedrijven na de zoveelste premie- en eigen risico verhoging een buitenlandse verzekeraar gevonden die tegen een veel lagere premie met normaal eigen risico de brandverzekeringen wilde sluiten. Daarna hebben ze ook geen premieverhoging meer doorgevoerd. Dat maakt voor onze klanten een behoorlijk verschil.”

Reactie toevoegen

 
Leren van elkaar

Leren van elkaar

(Rondetafel uit VVP-special Bijzondere Risico's) Het is een uitzonderlijke tijd, zelfs voor doorgewinterde professionals in de verzekeringsmarkt voor bijzondere...