Van burn-out naar balans

section1_page22_article13_1.jpg

Stress is een groot maatschappelijk probleem in Nederland. Sebastian Mennes, één van de meest veelbelovende ondernemers uit 2009, ondervond het aan den lijve. Als gevolg van een burn-out ging hij volledig knock-out. Een indringende praktijksessie, mogelijk gemaakt door Movir. Met tal van inzichten om de symptomen eerder te herkennen en tips om een burn-out te voorkomen.

Circa veertien procent van de Nederlanders heeft last van burn-out klachten, waaronder 240.000 twintigers. Circa veertig procent van alle ziektemeldingen aan bedrijfsartsen is stress gerelateerd. Voor Movir genoeg reden om een ervaringsdeskundige aan het woord te laten.

De burn-out van Mennes was het gevolg van een groot aantal zaken, onder meer een combinatie van gedrevenheid, hoge ambities en perfectionisme. Op zijn zeventiende was hij succesvol met een illegale webshop, waar hij geen voldoening in vond.

Hij startte een webbureau en ging voor commercieel succes. Dat lukte. Hij werd gezien als een van de meest veelbelovende ondernemers van Nederland. Tot hij in elkaar klapte en geen vin meer kon verroeren. Hij was letterlijk opgebrand.

Slechte versie

Pas later zag hij in dat hij de signalen, die er wel degelijk waren, had genegeerd. Soms kreeg hij zwarte vlekken voor zijn ogen. Hij werd vergeetachtig, durfde geen beslissingen meer te nemen, sliep steeds slechter, was gespannen, ging piekeren. Pas achteraf zag hij in, dat de balans in zijn leven langzaam maar zeker volledig zoek was geraakt. Werk was zijn hobby geworden. Tijd voor privézaken was er niet, rustpauzes kende hij niet.

Door heel hard te werken en een control-freak te zijn, maskeerde hij zijn onzekerheden. Het werk kostte hem energie en leverde geen energie meer op. Hij nam zichzelf ook veel te serieus, dacht dat hij onmisbaar was. Voor iedereen was hij dag en nacht bereikbaar. “Langzaam maar zeker werd ik een slechte versie van mezelf. Een burn-out is een sluipmoordenaar. Je kunt lang signalen negeren en opeens val je neer.” In 2014 werd hij door de hoofdredacteur van Sprout gevraagd zijn ervaringen te delen. Het kostte hem moeite dit te doen, maar heeft er nooit spijt van gekregen. Hij kreeg heel veel reacties van mensen die zich herkenden in zijn verhaal.

Richard Branson

Het was voor Mennes belangrijk het taboe verder te doorbreken, andere ondernemers bewuster te maken van hun levensstijl en te helpen de symptomen eerder te herkennen. In 2016 mocht Mennes zijn verhaal vertellen aan 10.000 bezoekers in de Ziggo Dome. Hij stond er op het podium met onder meer Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Hij vroeg Branson naar zijn geheim om geen burn-out te krijgen. Branson had geen tijd hem te antwoorden, maar een paar dagen later ontving Mennes een app met het antwoord: blijf in het hier en nu, zorg ervoor dat je vaak off line bent en breng veel tijd door met familie en vrienden.

Kwetsbaar opstellen

Mennes is er sterker uitgekomen, ook al blijven er genoeg leerpunten. Zijn tips: doe werk waar je gelukkig van wordt. Succes is prima, maar het moet niet het doel worden. Zorg ervoor dat je werk van betekenis is voor anderen. Verder: eet gezond, beweeg voldoende, let op je nachtrust en neem ruimte voor reflectie. “Reserveer tijd in je agenda om na te denken en uit in bijvoorbeeld een dagboek waar je allemaal dankbaar voor bent. Zeker zo belangrijk: durf je kwetsbaar op te stellen.

In oktober moet het platform www.cutthecrap.me live gaan. “Althans”, zo stelt Mennes, “als ik mijn perfectionisme een beetje kan beteugelen.”

‘Reserveer tijd in je agenda om na te denken’

Een indrukwekkende sessie, juist omdat nagenoeg iedereen een aantal symptomen zal herkennen en de vraag zal stellen: wat ga ik er nu zelf aan doen? Een sessie met tal van leerpunten en tips die het intermediair kan meenemen in het eigen advieswerk.

Sebastian Mennes: ‘Cut the crap’

Reactie toevoegen

 
Editie
Meer over
Actietarief Movir voor zakelijk professionals

Actietarief Movir voor zakelijk professionals

Movir heeft maandag een actietarief geïntroduceerd voor zakelijk professionals, zoals consultants, ICT’ers, accountants, directeuren en financieel adviseurs....

Druk bij adviseurs, vooral door verplichtingen

Druk bij adviseurs, vooral door verplichtingen

Eén op de drie financieel adviseurs heeft last van een hoog of verhoogd stressniveau. Dat komt naar voren uit de scan ‘word jij vaak geprikkeld?’...

Movir-onderzoek: notarissen staan onder druk

Movir-onderzoek: notarissen staan onder druk

Het stressniveau bij notarissen (44,2 procent) is aanzienlijk hoger dan bij andere beroepsgroepen, zoals tandartsen (29 procent), fysiotherapeuten (31 procent),...

Werk aan de winkel voor adviseurs

Werk aan de winkel voor adviseurs

Meerdere sprekers van het op 19 september gehouden VVP Event Inkomen 2018 denken dat het stelsel van sociale zekerheid over enkele jaren helemaal op de schop gaat....

VVP Event Inkomen: vaktechniek maakt niet het verschil

VVP Event Inkomen: vaktechniek maakt niet het verschil

“Zorg dat je weet wie je bent en dat je past in de omgeving waar je in wilt werken. Investeer in wie je bent, vaktechniek maakt niet het verschil. Dit was...

Ook financieel adviseurs willen beter worden, toch?

Ook financieel adviseurs willen beter worden, toch?

Eén op de drie financieel adviseurs heeft last van een verhoogd of zelfs hoog stressniveau. Hoe vind je een betere balans in werk en privé? Psycholoog...