Kwaliteit terugbrengen bij re-integratie tweede spoor

Sporen

(Register Specialistisch Casemanagement in reactie op concept-programmavoorstel verbetering re-integratie tweede spoor) Er zijn grote kwaliteitsverschillen tussen de re-integratiebedrijven. Doordat de kwaliteit van het tweedespoortraject lang niet serieus genomen is, kijken werkgevers vooral naar de prijs en niet zozeer naar het uiteindelijke resultaat. Dit heeft er toe geleid dat er ‘cowboys’ op de markt zijn gekomen die een zogenaamd volledig tweedespoortraject heel goedkoop aanbieden. Denk aan een bedrag rond de 1.500 euro terwijl een kwalitatief hoogwaardig uitgevoerd tweedespoortraject tussen de 3.000 tot 5.000 euro kost. Veel van de prijsvechters zijn zeer goed in een mooie verslaglegging, maar hebben weinig oog voor de kandidaat. Ze spreken de kandidaat vrijwel niet en laten de kandidaat het zelf maar uitzoeken. De werkgever is als enige voordelig uit en heeft het poortwachterdossier dichtgetimmerd.

We zien ook wel dat soms bewust voor het goedkoopste traject wordt gekozen, zeker wanneer de mogelijkheden van de werknemer zo marginaal zijn, dat er geen kans is op arbeid. Maar ook dan heeft betrokkene recht op een goed traject om hem/haar te helpen afscheid te nemen van het werkzame leven. Daarom is het ook goed dat het programma zes primaire thema’s kent waar ook rouwverwerking een onderdeel van uitmaakt.

Ons advies is: onderzoek op welke manier financiële prikkels bij de re-integratiebedrijven ingericht kunnen worden. Hoe richten we een vorm van beloning in bij het daadwerkelijk realiseren van succes om mensen aan het werk te helpen of juist om de mensen intensief te begeleiden bij de rouwverwerking?

Bonusfees

We realiseren ons dat in het verleden veel oneigenlijk gebruik is gemaakt van allerlei bonusfees bij re-integratietrajecten, waardoor alleen de mensen met een grote kans op succes begeleid werden. We denken graag mee om een vorm te vinden van positieve prikkels bij succesvolle re-integratietrajecten. Dat gaat verder dan een halfjaarscontract. We denken eerder aan stimulansen dat de betrokkene bijvoorbeeld na een periode van twee jaar aan het werk is in een dienstverband voor onbepaalde tijd.

Nadenken over bonusregelingen moet zorgvuldig gebeuren. De beloningsvorm van re-integratiebedrijven zou samen kunnen hangen met de zes benoemde primaire thema’s: goede dialoog, creativiteit, samenwerken in netwerken, rouwverwerking, eigen regie, verlaging van drempels.

Werken is lonend voor iedereen en we denken vanuit de praktijkervaring als RSC graag mee over een betere financiële prikkelstructuur om de betrokkenen aan het werk te krijgen en te houden. We verwijzen daarbij ook graag naar de position paper van het RSC die is geschreven als reactie op het tussenrapport van de Commissie Borstlap ‘Werken moet lonend zijn’ . Hierin hebben we veel aandacht gegeven aan de juiste financiële prikkels voor werkgevers en werknemers.

 

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
RSC: "No-riskpolis al inzetten binnen het tweedespoortraject"

RSC: "No-riskpolis al inzetten binnen het tweedespoortraject"

Het Register Specialistisch Casemanagement (RSC) doet een aantal aanbevelingen om de effectiviteit van de re-integratie tweede spoor te vergroten. Marjol Nikkels,...

RSC waarschuwt: pas op met zelf verstrekken WIA-voorschotten

RSC waarschuwt: pas op met zelf verstrekken WIA-voorschotten

Het Register Specialistisch Casemanagement (RSC) waarschuwt werkgevers voorzichtig te zijn met het zelf verstrekken van WIA-voorschotten. Het RSC: "Door de coronacrisis...

Bestuur Register Specialistisch Casemanagement compleet

Bestuur Register Specialistisch Casemanagement compleet

Het Register Specialistisch Casemanagement (RSC) heeft nu een voltallig bestuur. De eerste beleidsmaatregel: de entreetoets is vervangen door een bijscholingsdag....