Arbovisie 2040 introduceert start-RI&E

Karien van Gennip 2022

Om het voor startende ondernemers, vooral in het MKB, makkelijker en laagdrempeliger te maken komt er een start-RI&E met preventie als uitgangspunt. De start-RI&E moet wel aangevuld worden tot een volledige RI&E om aan de wettelijke verplichting te voldoen. Dat staat in de Arbovisie 2040 die minister Van Gennip naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Geopperd wordt ook om de RI&E als een vereiste opnemen voor het basiscontract tussen werkgevers en arbodiensten.

De visie leest: "Het is wenselijk dat op basis van de RI&E in basiscontracten met arbodienstverleners wordt
opgenomen hoe de preventie vorm krijgt inclusief de bijbehorende middelen. Bij werkgevers
waar dit niet het geval is, moeten arbodiensten en kerndeskundigen hun klanten actief wijzen
op hun plichten zoals een getoetste RI&E met plan van aanpak en het aanbieden van een PAGO

De Sociaal Economische Raad heeft eerder aanbevelingen gedaan over gezond en veilig werken, die het kabinet bijna allemaal overneemt. Zo verkent het kabinet hoe met boetes én beloningen werkgevers gestimuleerd kunnen worden in preventie te investeren. Verder wordt de verantwoordelijkheid van werkgevers of opdrachtgevers en opdrachtnemers (zoals zzp’ers) bij werken in een keten beter geregeld.

Bedrijfsarts

De visie leest ook onder meer: "Een onafhankelijke positie van de bedrijfsarts richting alle partijen is van groot belang, vooral in het kader van preventie. Mogelijk houdt dit in dat er meer afstand moet komen tussen de arbeidsgerelateerde zorg en de werkgever. Dit kan betekenen dat er wordt ingezet op alternatieve financieringswijzen van de arbeidsgerelateerde zorg."

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Meer focus op preventie een van zeven hoofdlijnen Arbovisie 2040

Meer focus op preventie een van zeven hoofdlijnen Arbovisie 2040

Minister Koolmees heeft zeven hoofdlijnen voor de Arbovisie 2040 geformuleerd: meer focus op preventie; meer mogelijkheden voor eigen regie voor werkenden; structureel...