Bank moet drempels wegnemen voor afkoop woekerpolis

Financieel adviseurs die aanlopen tegen de drempels die banken opwerpen om de woekerpolis uit een hypotheekconstructie te halen, krijgen steun van de toezichthouder. De AFM stuurde hierover vorige maand een waarschuwingsbrief naar de banken. Stichting Odin brengt de brief nu naar buiten.

 

Onafhankelijke advieskantoren die zich specialiseren in het ‘ontwoekeren’ van een hypotheek met een verpande woekerpolis, lopen tegen enorme barrières aan bij banken. Doorlooptijden van zes tot twaalf maanden zijn geen uitzondering. Een aantal banken weigert onafhankelijke adviseurs de toegang tot hun systemen of doet alleen zaken met een zelf geselecteerde groep advieskantoren die zich moeten conformeren aan de interne regels van de bank.
In een ‘waarschuwingsbrief’ die de AFM op 13 oktober naar de Nederlandse hypotheekaanbieders heeft gestuurd (ook bekend als de ‘Mertens en Van Santen-brief’) worden twaalf barrières opgesomd die banken per direct zouden moeten wegnemen. De belangrijkste voor consumenten zijn:
1. Er mag geen inkomenstoets plaatsvinden bij het aanpassen van de hypotheek;
2. Als in de nieuwe situatie het oorspronkelijke doelkapitaal niet wordt bereikt, mag dat geen belemmering zijn;
3. Omzettingen moeten binnen 14 dagen plaatsvinden;
4. De bank mag een alternatief product voor de woekerpolis bij een andere aanbieder niet weigeren;
5. Er mag geen beroep worden gedaan op ‘systeemtechnische beperkingen’;
6. Een waardedaling van de woning mag geen belemmering vormen voor omzetting van de woekerpolis.

 

Gratis omzetting
De AFM stelt ook dat banken de omzettingen gratis moeten uitvoeren. Op dit moment brengen de meeste banken 250 euro aan administratiekosten in rekening. In de praktijk blijkt vooral het niet halen van het originele doelkapitaal het breekpunt om niet van de woekerpolis af te kunnen komen, constateert Odin-voorzitter Jeffrey Leichel. “Nu de AFM aangeeft dat een aantoonbare verbetering van de vermogensopbouw al voldoende is, wordt het voor veel meer mensen mogelijk om van de woekerpolis af te komen.”

Volgens Leichel is de benadering van de AFM een enorme stap in de goede richting. “Dit is heel goed nieuws voor consumenten. Alhoewel nog niet alle barrières zijn weggenomen, zullen honderdduizenden huiseigenaren kunnen profiteren van deze nieuwe situatie. Het is nu echt de moeite waard om de polis te bespreken met een daarin gespecialiseerd onafhankelijk advieskantoor.”

Reactie toevoegen

 

Reacties

Theo van Geel - 24 november 2014

Kan AFM wellicht ook richting politiek nog een vuist maken en ze overtuigen dat alsnog de mogelijkheid bieden een kapitaalverzekering box 3 om te zetten naar een SEW ook veel klanten van hun vervelende polis af kan helpen. Ik krijg de nodige niet-klanten aan de deur, die met zo'n situatie zitten. Vaak weinig risicodekking in de polis. Daar kan ik niet veel in betekenen. Kunnen die alsnog overstappen naar een garantie rendement van zeg 4 a 5 %, dan zijn ze enorm geholpen.

Edwin Herdink - 22 november 2014

Transparantie is wat niet alleen onze branche maar ook onze toezichthouder sterker maakt. Een prima actie van ODIN in de strijd tegen de drempels!

Geert Sijbring - 21 november 2014

He he eindelijk iets positiefs van de beleidsmakers, krijgen ze nu echt door waar het probleem zit. Dus niet zoals Dijsselbloem denk bij de adviseur maar bij de banken en maatschappijen. Nu AFM nog zelf in de spiegel kijken en misschien keer de wal het schip. Geert Sijbring