Bankenbelasting blijft

Wiebes 2015

Aanpassing van de bankenbelasting is niet aan de orde. Aldus staatssecretaris Wiebes van Financiën naar aanleiding van het evaluatierapport bankenbelasting.

Wiebes: "De bankenbelasting levert een bijdrage aan de impliciete overheidsgarantie (van de Staat aan de Nederlandse bancaire sector, red.). Met de introductie en aanscherping van (inter)nationale wet- en regelgeving ter bevordering van de financiële stabiliteit, onder andere door de totstandbrenging van de Europese bankenunie, is de impliciete overheidsgarantie sinds de invoering van de bankenbelasting wel kleiner geworden. Daarnaast levert de bankenbelasting met een jaarlijkse opbrengst van bijna 500 euro miljoen een belangrijke bijdrage aan de algemene middelen van het Rijk. Tenslotte is de bankenbelasting een goed uitvoerbare regeling voor de Belastingdienst, met lage perceptiekosten.

"Het kabinet heeft bij de invoering van de bankenbelasting nadrukkelijk gekeken naar de ontwikkelingen in andere lidstaten van de Europese Unie. Ten tijde van de invoering van de bankenbelasting in Nederland werden ook in andere lidstaten van de Europese Unie nationale bankenbelastingen of resolutiefondsheffingen ingevoerd. Inmiddels is het internationale speelveld, mede vanwege het Single Resolution Mechanism (SRM), diffuser geworden. Desalniettemin is mijn oordeel dat Nederland met handhaving van de bankenbelasting naast het SRM niet uit de pas loopt."
 

Reactie toevoegen

 
PvdA wil bankenbelasting verdubbelen

PvdA wil bankenbelasting verdubbelen

De PvdA wil een verdubbeling van de bankenbelasting. Dit staat in het verkiezingsprogramma van de PvdA dat 24 oktober is gepresenteerd. "Bedrijven betalen 21...

Eerste kamer achter bankenbelasting

Eerste kamer achter bankenbelasting

Banken gaan vanaf dit jaar door middel van de bankenbelasting jaarlijks 600 miljoen euro betalen aan de overheid, die de afgelopen jaren fors heeft moeten investeren...