Basisinkomen om financiële stress te reduceren

blog Van Zanten

Als we de financiële stress kunnen wegnemen, komt er ruimte om met iets anders bezig te zijn dan geld en dat kan weer helpen deze crisis op een andere manier het hoofd te bieden", betoogt Ineke Van Zanten in een blog op de site HetkanWEL.

Van Zanten betoogt dat iedereen in Nederland tussen 18 en 67 drie maanden lang, elke maand een bedrag van 2.000 euro van de overheid krijgt. "Noem het een basisinkomen, of iets anders, dat maakt niet uit. Het gaat echt om een bedrag per persoon: dus een gezin met twee volwassen, ontvangt dit bedrag twee keer. Ongeacht rang of functie. De overheid stopt vervolgens met het betalen van andere toeslagen, zoals WW, (bijzondere) bijstand maar ook huursubsidies etc. Dit vermindert geld-stress op persoonlijk niveau. Voor verreweg de meeste mensen is dit voldoende om hun boodschappen te doen en hun huur of hypotheek te kunnen betalen. De banken hoeven hier dus geen noodgrepen toe te passen, omdat mensen bijvoorbeeld in de problemen komen met het betalen van hun hypotheek."

Vervolgens hoeven werkgevers (van mkb tot overheden) rie maanden geen salarissen uit te betalen aan hun medewerkers. "Als iedereen hetzelfde bedrag ontvangt, hoeft de overheid haar aandacht niet te richten op heel veel nieuwe maatwerk aanvragen voor bijzondere bijstand en werktijdverkortingen, want die zijn er niet meer. Iedereen krijgt immers hetzelfde bedrag. Ik vermoed dat via DigiD het uitkeren hiervan behoorlijk snel geregeld kan zijn. Dat betekent dat er dan tijd en energie is voor wat anders."

Van Zanten maakte ook zelf een sommetje: "Stel dat het om 10 miljoen mensen gaat, tussen 18 en 67 in Nederland. Deze mensen krijgen elk 2.000 euro per persoon gedurende 3 maanden, dat kost dan 60 miljard. Maar de overheid hoeft ook minder uit te geven, Huidige (en nieuwe) uitkeringen en subsidies verdwijnen en er zijn veel minder reddingsacties voor bedrijven nodig. Natuurlijk is er ook nog zoiets als sociale lasten die werkgevers afdragen, die heb ik hierin niet meegerekend. Maar ondanks dat, lijkt het me zeker niet duurder uit te vallen dan andere alternatieven. En het is solidair, niemand hoeft zo buiten de boot te vallen."

"Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat er mensen zijn die de maandelijkse bijdrage niet (helemaal) nodig hebben. Zij kunnen er desgewenst voor kiezen om een deel van dit bedrag te stoppen in een fonds, dat ten gunste komt van de zorg. Hieruit kunnen menskracht, meer materialen en hulpmiddelen die zo broodnodig zijn, worden betaald. En wellicht, en dat hoop ik, dat we daarmee de stress in de zorg iets kunnen verlichten."

Reactie toevoegen

 

Reacties

Arnold Erhardt - 1956 25 maart 2020

Wat een geweldig idee! Problemen gedeeltelijk opgelost, administratieve rompslomp weg, een ruimschoots voldoende bedrag en allen gelijk "beloond". Weg stress etc. Nu nog het zien uit te voeren want daar (!) in zijn algemeenheid stranden goede ideeën.

Meer over