Basisverzekering vijftig procent duurder dan in 2006

Zorgverzekeraars

Sinds de invoering van de basisverzekering in 2006 zijn de premies met 50 procent gestegen. Dit geldt zowel voor verzekerden die hun eigen risico moeten inzetten als voor degenen die deze kosten niet hoeven te maken. Dit blijkt uit het Special Item over zorgverzekeringen van MoneyView.

Waar in 2013 en 2014 de premies van zorgverzekeringen nog daalden, stijgen deze in 2015 en 2016 weer. Voor 2015 gold een stijging van 5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor en voor 2016 zijn de premies met gemiddeld 4 procent gestegen.

Behalve aan het premieverloop besteedt MoneyView in haar Special Item aandacht aan enkele trends op de markt voor zorgverzekeringen. Zo heeft de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek gedaan naar de vraag of er mogelijk sprake is van sturing door zorgverzekeraars. Van de verzekerden met een aanvullende (tand)verzekering heeft slechts 0,19 procent deze afgesloten bij een andere zorgverzekeraar dan waar de basispolis is ondergebracht. Volgens de NZa zouden verzekeraars aanvullende (tand)verzekeringen kunnen gebruiken om te sturen op de basisverzekering. Dit zou kunnen leiden tot een 'indirecte vorm van risicoselectie'. In de praktijk is er volgens de NZa weinig aan te merken op het acceptatiebeleid van zorgverzekeraars, toch kunnen er 'probleemsituaties' ontstaan. "Hoewel de probleemsituaties misschien onwenselijk zijn, zijn ze niet onwettig. De NZa kan ze niet verbieden, maar wel haar oordeel hierover publiceren", constateert MoneyView.


ProductRating

Zoals elk jaar heeft MoneyView haar ProductRating vastgesteld van zorgverzekeringen. De vijf sterren voor de prijsstelling van naturapolissen gaan naar Zekur (Gewoon Zekur), Univé (Zorg Select Polis) en Menzis (Basis Voordelig). De vijf sterren voor prijs bij restitutiepolissen zijn voor Ditzo en FBTO (Basisverzekering Restitutiepolis). De vijf sterren voor voorwaarden bij aanvullende verzekeringen zijn voor De Amersfoortse (AV Optimaal), Delta Lloyd (AV Top) en Delta Lloyd (AV Comfort).
Vijf sterren voor de voorwaarden van tandheelkundige verzekeringen zijn er voor De Amersfoortse (TV Optimaal) en ONVZ (zowel Tandfit C als Tandfit D). Deze producten kenmerken zich door minimaal 1.000 euro te vergoeden voor alle tandheelkundige hulp (voor verzekerden ouder dan 18 jaar) tezamen, met uitzondering van orthodontie. De ONVZ-producten kennen een maximum vergoeding van 1.500 euro; Tandfit C geeft 100 procent vergoeding voor controle en preventie en 75 procent voor de overige tandheelkundige zorg inclusief  techniekkosten. Tandfit D (alleen in combinatie met AV Topfit) vergoedt alle rekeningen volledig. De Amersfoortse kent een maximum vergoeding van 1.500 euro per kalenderjaar. Ook bij deze verzekering wordt een aantal behandelingen voor 75 procentvergoed. Voor alle genoemde producten is sprake van een medische selectie.

Reactie toevoegen

 
Kwaliteit aanvullende zorgverzekering daalt fors

Kwaliteit aanvullende zorgverzekering daalt fors

De premies voor de aanvullende ziektekostenverzekeringen stijgen in 2012 met gemiddeld 8,2 procent terwijl de kwaliteit in dekking slecht met 4,8 procent stijgt....

ING schudt zorgmarkt op door samenwerking met VGZ

ING schudt zorgmarkt op door samenwerking met VGZ

De 8,9 miljoen klanten van ING ontvangen 10 procent collectiviteitskorting op zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekeringen van VGZ. ING en VGZ hebben...